Ski + City Innsbruck, skiën in Kühtai, Schlick 2000 én Stubai!

Door Maaike de Vries | fan van SKI plus CITY Pass

M

et de SKI + CITY Pass heb je toegang tot dertien skigebieden, 22 culturele bezienswaardigheden, 3 zwembaden én openbaar vervoer. Wij gingen naar Innsbruck en maakten vier dagen gebruik van de pas. We starten onze trip ’s ochtends vroeg in Innsbruck. Het is half december, dus de stad is volledig in kerstsfeer. We besluiten daarom om deze eerste dag de culturele voordelen van de kaart te benutten.

We bezoeken diverse musea, waaronder het bijzondere Audioversum. Een echte aanrader.
Iets buiten het centrum ligt de Bergisel springschans. De Olympische springschans en één van de vier locaties van het Internationale Vierschansentoernooi. Het bouwwerk is een ware bezienswaardigheid en dat is niet zo gek als je bedenkt dat het is ontworpen door toparchitect Zaha Hadid. Een kabelbaantje brengt ons in een paar minuten omhoog, waardoor we op zo’n 250 meter boven Innsbruck genieten van een fantastisch uitzicht.

Bergiselschans Innsbruck Foto: Maaike de Vries
Bergiselschans Innsbruck Foto: Maaike de Vries

Maar, omdat de bergen lonken, kan ik de verleiding niet weerstaan en gebruik ik mijn SKI plus CITY Pass om met de gondel naar de Nordkette te gaan. Het sneeuwt, dus het uitzicht over de stad is jammer genoeg niet zo goed, maar bij helder weer moet het uitzicht geweldig zijn. Boven aangekomen, kan ik een glimlach niet onderdrukken. Wat is het toch fijn, die eerste stappen in de verse sneeuw. Ik had al zin om morgen de skigebieden te gaan ontdekken, maar nu helemaal!  Ik maak een korte wandeling, om daarna even op te warmen met een glaasje glühwein. Daarna pak ik de gondel terug naar beneden, om nóg meer van de stad te gaan bekijken.

Skiën in Kühtai

Één van de dertien skigebieden waarvan je gebruik kunt maken, is Kühtai. Met het dorp op 2020 meter behoort Kühtai tot de hoogstgelegen ski-resorts van Oostenrijk. Dat maakt dit gebied dus meteen heel sneeuwzeker. Het gebied heeft ruim 38 kilometer piste, waarvan het grootste gedeelte rood en zwart zijn.

Na een busrit van ongeveer 45 minuten komen wij aan in het dorp. Het weer zit niet mee, het waait flink en het is bewolkt. Maar, we zijn er en we gaan skiën! De pistes zijn breed, het is rustig en wij genieten van een aantal fijne afdalingen.

Tijdens de lunch lijkt het wat open te trekken, dus we gaan snel weer op pad. Helaas blijkt het zonnetje van korte duur en na één afdaling skiën we weer vol in de wind. We doen nog een aantal afdalingen en dan zit deze eerste dag skiën er alweer op. We hebben fijne afdalingen gedaan en toch nog even van het mooie uitzicht kunnen genieten.

Een prachtige dag in Schlick 2000

De volgende dag hebben we meer geluk met het weer. De wind is gaan liggen en het zonnetje doet haar best om door de wolken heen te breken. Dit belooft een mooie dag te worden. Vandaag gebruiken we onze ski + city pass om te gaan skiën in het skigebied Schlick 2000. We zijn er vroeg bij, om iets over negen uur zitten we in de gondel. Waar we boven direct worden verrast met een adembenemend uitzicht. Een enorme rotswand die me direct aan de Dolomieten doet denken. Terwijl ik dat denk vertelt onze gids dat ze het hier ook wel de Dolomieten van noord Tirol noemen.

Na een paar afdalingen ben ik al verkocht. Wat een heerlijk gebied. Je kunt hier letterlijk rondskiën. De afdalingen zijn breed en lang, het uitzicht op de bergen is fantastisch en wanneer je tussen de bomen doorskiet waan je je in een sprookje. Het gebied is met zijn 20 kilometer piste niet zo groot, maar dat is eigenlijk helemaal niet erg. De pistes zijn afwisselend en lang. De langste afdaling is zelfs drie kilometer lang. Ook zijn er veel mogelijkheden voor off-piste liefhebbers. Het gebied gaat tot 2240 meter hoogte, de liften zijn comfortabel en vrij nieuw. Er is een snelheidsmetingparcours en een funpark.

De Stubaier Gletscher

De Stubaier Gletscher is het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk. Je vind er zo’n 42 kilometer aan piste, waarvan meer dan de helft blauw is. Er zijn ook enkele skiroutes, er is een funpark en je kunt hier ijsklimmen. De pistes liggen tot ruim 3200 meter waardoor je hier van begin november tot in het voorjaar kunt skiën. Dankzij de relatief nieuwe gondel, de Eigratbahn, kom je comfortabel boven. Vanuit Innsbruck ben je hier in ongeveer drie kwartier met de bus.

Een busreis van circa drie kwartier brengt je van Innsbruck naar Stubai

Wij treffen het vandaag. De wind is gaan liggen en de zon schijnt. Het is onze laatste dag en het belooft een goede te worden. We gaan direct verder omhoog met de stoeltjeslift. Daar aangekomen kunnen we niet anders dan eerst even genieten van het uitzicht. Overal waar je kijkt zie je toppen van ruim boven de 3000 meter. De Italianen uit onze groep zijn verheugd, omdat het helder is, kunnen ze hun toppen ook zien.

Dan pakken we onze eerste afdaling. Ik was even vergeten hoe fijn skiën op de gletsjer is. De krakende sneeuw onder mijn ski’s, de enorme brede pistes en het prachtige uitzicht. Dit is genieten! Gelukkig zijn we ook vandaag vroeg gestart, waardoor we lekker veel kilometers kunnen maken. En dat is dus ook precies wat we doen. De omstandigheden zijn meer dan perfect, waardoor we afdaling na afdaling doen. Na een Tiroler Gröstl tijdens de lunch, gaan we nog even door.

SKI plus CITY Pass

Al met al biedt de SKI plus CITY Pass je alles om zowel de vele skigebieden die de omgeving rijk is te ontdekken, als de mogelijkheid tot ontspanning en cultuur. Wil je een dagje niet skiën, ga dan zeker met je pas naar één van de vele bezienswaardigheden die Innsbruck rijk is. Of, wil je lekker ontspannen, ga dan lekker naar de Stubay, want ook daartoe heb je toegang.


Wil je meer weten de SKI + CITY Pass? Kijk dan hier!


(Visited 669 times, 1 visits today)