Situatie Tirol verslechtert snel. Code rood afgegeven.

Door: Saskia Smulders

De ellende van huishoudens zonder stroom, omgevallen bomen en forse sneeuw en regen, –waarover we gisteren ook al berichtten– is nog lang niet voorbij voor Südtirol (Italië) en Osttirol (Oostenrijk). De komende 24 uur wordt daar namelijk nog eens twee meter extra sneeuw en regen voorspeld.

Code rood en paars

De Oostenrijkse weerdiensten hebben dan ook voor het zuiden code rood afgegeven voor extreme neerslag en daarmee gepaard gaande onweer. Op sommige plekken, zoals in Kärnten, geldt zelfs code paars.

Code rood en in Kärnten code paars | Foto: www.wetteralarm.at

Veel overlast

In het Italiaanse Alta Badia zitten inmiddels zo’n 12.000 mensen zonder stroom vanwege afgeknapte stroomkabels als gevolg van de zware sneeuw op de draden. Ook talloze wegen zijn afgesloten en treinen rijden er niet meer. Ook in Wengen, Zwitserland, is de schade door storm en afgebroken takken en bomen groot:

Eén-na-hoogste lawinegevaarniveau

Ook het lawinegevaar is een belangrijke factor. In Südtirol en Osttirol zijn de waarschuwingen opgetrokken naar stufe 4, het één-na-hoogste niveau. De zware sneeuw zorgt voor een extreem onstabiele laag die zeer gemakkelijk kan gaan schuiven. Zeer gevaarlijk dus en een situatie om goed in de gaten te houden.

Nog veel meer sneeuw in de kaarten

Vanwege een aanhoudende südstau – de storing die voor de neerslag zorgt- gaat er komende nacht wéér veel sneeuw vallen. Sommige modellen voorspellen zelfs nog twee meter erbij, terwijl er al zoveel ligt, zoals in het Italiaanse Livigno

Veel sneeuw in Osttirol, zoals hier in Virgen | Foto: webcams.eu
code rood
Stilte voor de storm…in het Italiaanse Kronplatz | Foto: webcam.eu

Op onderstaande animatie kun je goed zien waar de meeste sneeuw gaat vallen tot en met maandagochtend. Bron: WXcharts.com. De verwachting is dat pas halverwege volgende week de situatie zal verbeteren. Lees het uitgebreide weerbericht op de site van Alpenweerman.

(Visited 855 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.