advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

 

De afgelopen dagen waren in Oostenrijk bijzonder spannend. Er kwam enorm veel neerslag uit de lucht, wat in de bergen heeft geleid tot meters nieuwe sneeuw, maar in de lagergelegen gebieden tot zware regenval. Ook nog eens in combinatie met de sterke wind, heeft dit voor veel problemen op de weg geleid, en tevens voor een verhoogd lawinegevaar. Vanwege het lawinegevaar zijn ook nog eens verschillende wegen naar de Oostenrijkse wintersportgebieden afgesloten.

De situatie op de weg

We kennen de grappen allemaal. Oostenrijkers die moeten gniffelen als wij gekke Hollanders met 3 centimeter sneeuw alweer met de auto in de sloot zijn beland. Toch kunnen ze er deze dagen zelf ook wat van. Door de sneeuw en gladheid zijn er diverse auto’s van de weg geraakt.

Veel ongelukken op Oostenrijkse snelwegen
Veel ongelukken op Oostenrijkse snelwegen

Ook kwamen er op diverse plaatsen lawines naar beneden. Als er een lawine afgaat boven op een berg, heb je er op de weg nooit zoveel last van, maar omdat juist in de lagergelegen gebieden de sneeuw door de hoge temperatuur vaak over ging in regen, traden er ook daar veel lawines op. Deze schoven vaak de weg op, en raakten in enkele gevallen zelfs een auto die dan een flink stuk de weg af werd geschoven.

Wegen uit voorzorg afgesloten

Om ernstige ongelukken te voorkomen, werden daarom diverse wegen afgesloten. Zo is de B186 naar Sölden en Obergurgl een tijdlang afgesloten geweest, maar inmiddels weer open.

Op het moment van schrijven zijn er nog problemen en afsluitingen op de wegen rond Galtür, het Kaunertal, St. Veit, de grens Spiss (bij Samnaun), Pfunds (Landeck) en Oberlech. Ook zijn op verschillende plaatsen sneeuwkettingen verplicht.

Check de laatste stand van zaken op de Oostenrijkse wegen op ÖAMTC, de Wegenwacht van Oostenrijk. Op deze pagina kun je per provincie real-time de files, vertragingen en afsluitingen zien.

Vooruitzichten

De komende dagen wordt beter weer verwacht, en in ieder geval niet nóg meer neerslag. Dat is in ieder geval goed nieuws voor de situatie op de weg. Ook op zaterdag, de traditionele wisseldag, wordt er vooral zon met lichte bewolking voorspeld, en leidt het weer waarschijnlijk niet meer tot al te grote problemen. De Oostenrijkse Dienst voor het Wegverkeer doet in ieder geval haar uiterste best om alle wegen weer begaanbaar te hebben, maar zal in het geval van lawinegevaar het zekere voor het onzekere nemen.

Wij wensen iedereen die deze week op wintersport gaat een heel fijne vakantie toe!

Bron: Tiroler Tageszeitung.


Dit zijn de beste sneeuwkettingen voor 2018


 

 

advertentie