Salomon Wintersportkleding Salomon Ski

De Sint-bernhard hond staat al eeuwenlang symbool als de reddinggshond van de bergen. Tegenwoordig worden er andere rassen voor ingezet, maar de Sint-bernard blijft symbool staan voor de enige echte reddingshond.

Reddingshonden redden mensen uit de sneeuw

Al sinds de 18e eeuw wonen er monniken op de als gevaarlijk te boek staande Sint Bernardpas tussen Italie en Zwitserland. Als er mensen in nood waren stuurden de monikken de kortharige Sint-bernards de bergen in om ze te redden. Dat deden de honden door op de slachtoffers te gaan liggen en ze zodoende warm te houden. Vervolgens keerde een andere hond terug om de hulpdiensten te waarschuwen.

undefined

Monikken en Sint-bernards die een redding hebben gedaan. Foto uit omstreeks 1955

Veertig mensen gered

De meest bekende is hond “Barry” die maar liefst 40 mensen zou hebben gered. Hij leefde van 1800-1814 en werd dus maar liefst 14 jaar; erg oud voor een Sint-bernard. Het bekende vaatje om de nek van de honden is overigens een mooi verhaal. In het tonnetje zou namelijk, volgens de overlevering, sterke drank hebben gezeten die de ongelukkige reizigers weer een beetje op de been zou helpen. Volgens diezelfde overlevering zou Barry zelfs een klein jongetje hebben gered door ‘m op z’n rug te vervoeren…In het klooster is nog altijd een nazaat van Barry te vinden die ook Barry heet. In de voorbije eeuwen schat men dat het ras meer dan 2000 mensen heeft gered.

undefined

Prent van Barry, met jongetje op z’n rug

De echte Barry is opgezet en te zien in een museum in Bern, Zwitserland:

undefined

Hoe zit het nou met dat tonnetje?

Veel mensen kennen de Sint-bernard met het kenmerkende tonnetje of kruikje om z’n nek. Maar hoe zit dat nou? Werd dit tonnetje echt gebruikt en zat er echt drank (brandewijn) in? Ik zal je uit de droom helpen: dit is een mythe, een verzinsel. Immers, alcohol zorgt er juist voor dat de bloedvaten verwijden en dat zou betekenen dat de slachtoffers juist eerder zouden afkoelen en dus eerder overlijden.

Bijna niet meer gebruikt

Tegenwoordig worden er bijna geen Sint-bernards meer gebruikt voor het redden van mensen en worden er andersoortige honden en rassen ingezet. De monikken fokken momenteel nog steeds met Sint-bernards, maar ze hebben moeite om het hoofd boven water te houden.

undefined

Tegenwoordig worden er andere rassen ingezet, zoals labradors en herdershonden.

Bekend bij het grote publiek werd de Sint-bernard door de films van “Beethoven”. Maar nog steeds kom je ze maar weinig tegen. Ze zijn immers groot en zwaar. Maar uit eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen: ze zijn zoooooo lief.

Zelf ben ik in de gelukkige omstandigheid geweest meer dan negen jaar te mogen genieten van mijn eigen Sint-bernard goedzak: Mozart. Helaas is Mozart afgelopen juli overleden.

Hoe reddingshonden nog steeds mensen redden

Vandaag de dag worden er nog steeds honden opgeleid als reddingshonden om mensen uit de sneeuw te redden. Het moeten -natuurlijk- kerngezonde honden zijn, die goed luisteren en zeer goed kunnen ruiken en graven. Echte reddingshonden kunnen door vele meters sneeuw nóg mensen ruiken. Daarnaast moeten het vooral geen bange honden zijn, want ze moeten hun werk op lastige, vaak onbereikbare plekken durven doen. Of ze worden uit een helikopter gehangen….

De collega’s van Wintersporters hadden de eer om mee te mogen doen bij een oefening van de reddingshonden

 

 

 

win-actie
Casio winnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here