In een brede strook over de centrale Alpen scheen gisteren vooral in de bergen boven de 1900 a 2000 meter dan toch nog de zon. Elders hadden we weer te maken met met het alom vertrouwde beeld van Hochnebel, mist en lage bewolking. Met een matige noordoosten wind werd onveranderd koude en vooral in de lagere atmosfeer ook vochtige lucht aangevoerd.

Vooral in zuiden tijdelijk zachter met wat sneeuw

De noordoostelijke stroming neemt tijdelijk wat in kracht af en  aan de zuidkant wordt met een wat meer zuidoostelijke component vooral in de hoogte wat minder koude maar ook nog vochtige lucht aangevoerd welke vooral tegen de westelijke Alpenhoofdkam stuwt. Tot zondag kan er in een gebied uitstrekkend vanaf de zuidelijke Walliser Alpen, de westelijke Italiaanse Alpen en de Ligurische Alpen 20 tot 40 cm sneeuw gaan vallen, elders in het zuiden variërend van enkele tot 10 a 20 cm.

diepvrieskou
Afwisselend zon en sneeuw in de Alpen

De sneeuwvalgrens varieert vandaag 2000 tot 1600 meter naar het westen en tot 500 meter in de oostelijke Alpen. De temperaturen gaan vooral langs de westelijke zuidkant wat omhoog en vooral in Wallis wordt het tijdelijk ook föhnig met aan de zuidkant wat gespetter en in het hooggebergte sneeuw. Met de föhn en de zachtere lucht kan het kwik lokaal tot 7 a 10 graden gaan oplopen. Op 2000 meter wordt het -4 tot 3 graden en op 3000 meter – 3 tot -8 graden.

Op de meeste plekken in de Alpen is de sneeuw perfect deze week.

Naar het oosten toe is het algemeen nog een aantal graden kouder en dan geldt speciaal voor de Alpenoordkant en onder de Hochnebel aan de Alpennoordkant.

Extreme kou, föhnige toestanden en Südstau

In de loop van de avond en nacht op zondag en op zondag overdag trekt een “arctisch” front met zeer koude continentale arctische lucht de Alpen binnen en tot morgenavond is het dan gedaan met de zachtere en in het zuiden ook föhnige toestanden en Südstau. Lees verder op alpenweerman.nl

(Visited 621 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer