In een brede strook over de centrale Alpen scheen gisteren vooral in de bergen boven de 1900 a 2000 meter dan toch nog de zon. Elders hadden we weer te maken met met het alom vertrouwde beeld van Hochnebel, mist en lage bewolking. Met een matige noordoosten wind werd onveranderd koude en vooral in de lagere atmosfeer ook vochtige lucht aangevoerd.

Vooral in zuiden tijdelijk zachter met wat sneeuw

De noordoostelijke stroming neemt tijdelijk wat in kracht af en  aan de zuidkant wordt met een wat meer zuidoostelijke component vooral in de hoogte wat minder koude maar ook nog vochtige lucht aangevoerd welke vooral tegen de westelijke Alpenhoofdkam stuwt. Tot zondag kan er in een gebied uitstrekkend vanaf de zuidelijke Walliser Alpen, de westelijke Italiaanse Alpen en de Ligurische Alpen 20 tot 40 cm sneeuw gaan vallen, elders in het zuiden variërend van enkele tot 10 a 20 cm. 

diepvrieskou
Afwisselend zon en sneeuw in de Alpen

De sneeuwvalgrens varieert vandaag 2000 tot 1600 meter naar het westen en tot 500 meter in de oostelijke Alpen. De temperaturen gaan vooral langs de westelijke zuidkant wat omhoog en vooral in Wallis wordt het tijdelijk ook föhnig met aan de zuidkant wat gespetter en in het hooggebergte sneeuw. Met de föhn en de zachtere lucht kan het kwik lokaal tot 7 a 10 graden gaan oplopen. Op 2000 meter wordt het -4 tot 3 graden en op 3000 meter – 3 tot -8 graden.

Op de meeste plekken in de Alpen is de sneeuw perfect deze week.

Naar het oosten toe is het algemeen nog een aantal graden kouder en dan geldt speciaal voor de Alpenoordkant en onder de Hochnebel aan de Alpennoordkant.

Extreme kou, föhnige toestanden en Südstau

In de loop van de avond en nacht op zondag en op zondag overdag trekt een “arctisch” front met zeer koude continentale arctische lucht de Alpen binnen en tot morgenavond is het dan gedaan met de zachtere en in het zuiden ook föhnige toestanden en Südstau. Lees verder op alpenweerman.nl

(Visited 588 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse Pyreneeën