Trends in wintersport: shortski populairder, vroeg boeken en appartementen

De populariteit van de shortski, een wintersporttrip van een paar dagen of midweek, neemt steeds meer toe. Dit blijkt uit data van touroperator Sunweb. De touroperator ziet een stijging van 25 procent in de boekingen van shortski’s ten opzichte van vorig jaar. Ook wordt er dieper in de buidel getast voor wintersport ten opzichte van vorig jaar, wordt er door gezinnen vroeg geboekt en zijn appartementen steeds populairder.

Korte wintersport in trek

De meeste wintersporters kiezen voor een vakantie van één week, maar Michiel Versteeg, Head of International Marketing Ski bij Sunweb, ziet ook een nieuwe trend: “Opvallend genoeg wordt de shortski, waarbij mensen een midweek of korter gaan skiën, steeds populairder. We zien een groei van maar liefst 25 procent ten opzichte van 2018. We merken dat reizigers vooral de flexibiliteit in vertrekdag belangrijk vinden en graag een paar dagen willen skiën zonder een hele week vrij te nemen. Daarnaast is de shortski populair bij mensen die een tweede keer naar de sneeuw willen of enkele dagen met werk of een vereniging weggaan.”

Vervoer naar wintersport

Hoe bereiken wintersporters hun bestemming? Met name de meer ervaren skiërs en snowboarders gaan met eigen vervoer op wintersport, merkt Sunweb op. Zo’n 75 procent van de wintersportliefhebbers kiest voor eigen vervoer. Daarnaast kiezen veel mensen voor een busreis (20%).

epische momenten heenreis snelweg
Foto: Pixabay

Meer geld naar wintersportvakantie

De touroperator ziet verder een stijging in het bedrag dat men uitgeeft aan wintersport ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld geeft men nu circa 650 euro per persoon uit aan accommodatie en skipas, zo’n 20 euro meer in vergelijking met vorig jaar. Volgens Sunweb blijft wintersport blijft enorm populair en hebben reizigers hier steeds meer geld voor over.

Populairste wintersport bestemmingen

Sunweb ziet dat de meeste Nederlandse reizigers een skivakantie boeken naar Mayrhofen in Oostenrijk. De plaats is populair vanwege de mogelijkheid om met één skipas in het hele Zillertal-gebied te skiën of snowboarden en daarnaast biedt het een goede aprės-ski, is het sneeuwzeker en is er een gevarieerd aanbod in accommodaties, aldus de touroperator. De top vijf van meest geboekte bestemmingen voor het wintersportseizoen is volgens hun data als volgt:

1. Mayrhofen, Oostenrijk
2. Gerlos, Oostenrijk
3. Flachau, Oostenrijk
4. Val Thorens, Frankrijk
5. Saalbach, Oostenrijk

Val Thorens
Val Thorens als enige Franse bestemming op nummer 4. Foto: Karin . Nijhof.

Boeken na de zomervakantie

Wat opvalt is dat vooral gezinnen met jonge kinderen (onder de 10 jaar), gezinnen met tieners en vriendengroepen samen op wintersport gaan. Vooral families die zeker willen zijn van hun ideale accommodatie (en aan de schoolvakanties gebonden zijn) boeken hun wintersportvakantie vaak al in de zomer. Zodra de zomervakantie is afgelopen ziet Sunweb dat de interesse voor wintersport flink toeneemt. In de maanden september tot en met november worden de meeste wintersportvakanties geboekt.

Samen in een appartement

Voor zowel familie als vriendengroepen is het belangrijk om een gezamenlijke ruimte te hebben, het liefst met een keuken om gezellig te koken. Daarom wordt er veel gekozen voor verblijf in appartementen en chalets op basis van logies. Sunweb ziet dat chalets met cateringservice of een verblijf op basis van all-inclusive of halfpension ook worden geboekt, maar prijs blijft daarbij een belangrijke afweging.

Bron: Verkeersbureaus.info

Hoofdfoto: Serfaus Fiss Ladis.at

Lees ook:

Onderzoek: Dit zijn de goedkoopste (en duurste) ski resorts dit seizoen!

Top 5 gebieden voor een korte skivakantie in Europa

De drukte vermijden: zes tips

(Visited 259 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.