Seizoen voorbij? Hell no!
Tot mijn grote schrik zie ik allerhande aanbiedingen van de bekende wintersport winkelketens voorbij komen die alvast aan de uitverkoop begonnen zijn. Met koppen als ‘Fin de saison’, ‘End of Season is begonnen’ en meer van dat soort horror titels. Nee toch, alsjeblieft nog niet.
Maart roert zijn staart, April doet wat ‘ie wil
Op dit moment is het veel te warm in de alpen maar als ik de weermannen mag geloven draait dat weer bij. En dankzij de zeer overvloedige sneeuwval aan begin vandit seizoen is er een stevige basis waar met het juiste beheer nog heel lang op geskied kan worden. En ook in Maart kan het nog flink tekeer gaan qua sneeuwval maar dan komt er al snel weer een zonnetje bij. En mijn persoonlijke ervaring met april is dat het aan begin altijd een paar dagen hard sneeuwt in de westelijke alpen gevolgd door prachtige zonnige dagen.
Lekker pap en firn skiën
Heerlijk, geen harde ijsplaten maar lekker een beetje relaxt door de slappe sneeuw ‘surfen’. En lang in de zon op het terras hangen, laat naar beneden skiën en weer in de zon genieten van je après ski biertje. Huur een paar brede niet te stijve ski’s en neem niet elke bocht te serieus.
Veel en vaak waxen helpt
Wel één grote tip voor deze tijd: goed waxen. Echt het helpt. Als je de verkeerde of geen wax onder je ski’s of board hebt wordt die zware sneeuw echt heel zwaar. En de wax is er ook sneller af. Breng ze om de dag even weg of neem je eigen strijkboutje mee. Vraag aan de lokale shop welke wax geschikt is voor dat moment. En misschien moet je je ski’s of board even van het juiste ‘water afvoerende’ profiel laten voorzien. Geloof me, dat skiet stukken lekkerder.
Hoog, heel hoog of vooral goede sneeuwkanonnen
Bij de keuze van waar je gaat skien in deze tijd (tot en met april!) kijk ik naar de hoogte maar vooral ook naar de kunstsneeuw installaties. Het is ongeloofelijk wat die dingen kunnen om te zorgen dat je kunt blijven skiën. Doen hoor, blijf skiën!
Hoofdfoto: tourtipp.net/ ideecom
Al heel, heel lang enthousiast skiër. Gewerkt in wintersportbranche, reiswereld en reclame. Ondertussen al een aantal jaren geëmigreerd naar Oostenrijk, waar ik samen met mijn vrouw eigenaar ben van een vegan hotel en restaurant in Karinthië. haus26.at/nl/