Minder hersenschuddingen, meer beenbreuken

Door: Pauline van der Waal

Nu het wintersporthoogseizoen inmiddels voorbij is en we langzaam maar zeker afstevenen op de seizoensafsluitingen, is het voor alarmcentrale Eurocross tijd om te balans op te maken.

Minder ongevallen dan vorig seizoen

Er is een duidelijk verschil te zien in het aantal meldingen dat Eurocross heeft binnengekregen in vergelijking met vorig haar. Dit jaar waren dat er ongeveer 1100 (van december tot begin maart), terwijl dat er vorig jaar 12% meer waren. Zoals gebruikelijk kwamen de meeste meldingen uit Oostenrijk, vervolgens uit Frankrijk en Italië.

Goede sneeuw heeft veel effect

Het seizoen 2018-2019 was dat van de enorme hoeveelheid sneeuwval. Hierdoor was het aantal hersenschuddingen een stuk lager dan voorheen. Vallen doe je tenslotte zacht in verse sneeuw.
De prachtige sneeuw nodigde waarschijnlijk wel uit tot extra kilometers, want breuken in de knie of het onderbeen werden daarentegen veel vaker gemeld. Sowieso kun je in diepere, zachtere sneeuw makkelijker blijven steken en zo je been verdraaien.

Gipsvluchten afgeschaft

De traditionele gipsvluchten met onfortuinlijke wintersporters zijn een paar jaar geleden afgeschaft. Toch organiseerde Eurocross één gipsvlucht vanuit Innsbruck om de drukte de baas te blijven. De meeste patiënten konden zelf naar huis met auto, vliegtuig of trein, terwijl zo’n 30% met vervangend vervoer moest reizen, zoals een ambulance of aangepaste taxi.

Ervaringsdeskundigen bij Snowrepublic

Wij, reporters van Snowrepublic, zijn veel in de sneeuw te vinden. En aangezien een ongeluk altijd in een klein hoekje zit, hebben we met elkaar al regelmatig een banaan gezien. Zo brak Rob zijn sleutelbeen in Les Menuires, en waarschuwen Edwin en Maartje voor privéklinieken in Oostenrijk. Tessa brak haar pols, en schreef er later nog dit artikel over.

Een wintersport zonder letsel blijft toch altijd het beste, dus doe voorzichtig!

Bron: Eurocross Assistance
Foto: Tessa Kramer

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer