Scenario’s voor het winterseizoen 2020/2021, volgens onderzoek

Door Patricia Christiani | Bron: Tiroler Tageszeitung

Toeristisch Oostenrijks adviesbureau Prodinger heeft drie scenario’s voor het winterseizoen geschetst. Volgens dit Tiroolse onderzoek dalen in het beste geval het aantal toeristische overnachtingen met 12%. In het “worst case” scenario ziet de adviseur een min tot 50% in Tirol. Tiroler Tageszeitung doet verslag van dit onderzoek.

Wereldwijde reisbeperkingen en de talrijke corona-beperkingen hebben het Tiroolse toerisme hard getroffen. Gastronomie en het hotelwezen waren onlangs ook de eersten die gedwongen werden te sluiten in de lockdown van november. Afgelopen weekend werd er vervolgens ook nog eens een volledige lockdown aangekondigd vanaf aanstaande dinsdag. Of, en in welke vorm het toeristische winterseizoen zal plaatsvinden, is momenteel nog volledig onduidelijk.

Simulatie van 3 mogelijke scenario’s

Het toerismeadviesbureau Prodinger, dat ook toeristische bedrijven vertegenwoordigt op fiscaal gebied, heeft in een simulatie drie mogelijke scenario’s voor de komende winter geschetst, rekening houdend met de lockdown van november.

1. “Worst case” scenario

Het “worst case scenario” is ook echt “worst”. Hier gaat Prodinger uit van een derde golf, gecombineerd met massale reiswaarschuwingen tegen Oostenrijk. Bedrijven zouden in dit allerergste scenario eind februari opnieuw moeten sluiten en pas aan het einde van het seizoen weer opengaan. Dit brengt een daling van het aantal overnachtingen voor Tirol met zich mee. In vergelijking met de recordwinter 2018/19 (wat het laatste volledige winterseizoen was) zou dat in het ergste geval tot ongeveer -46% (ongeveer 15 miljoen overnachtingen).  Volgens gegevens van de Gesellschaft für Angewandte Wirtschaftsforschung (GAW) zou zo’n verlies van 50% huisvesting en horeca ongeveer 1,2 miljard euro aan toegevoegde waarde en 12.000 banen kosten. En de Tiroolse economie in totaal zou het 2,9 miljard euro en 26.000 banen kosten.

2. “Bad Case” scenario

In hun “bad case” scenario komt Prodinger tot een afname van het aantal overnachtingen voor Tirol ten opzichte van 2018/19 van 21,7%, tot 21,6 miljoen overnachtingen. Dit scenario gaat uit van langzamere versoepelingsstappen in december, met aanzienlijke beperkingen tot het voorjaar. Grote delen van Oostenrijk worden in dit scenario in februari overgeschakeld op oranje, met clusters in individuele skibestemmingen. Er zijn aangescherpte maatregelen in het hotel, de horeca en evenementen en capaciteitsbeperkingen in skigebieden. Duitsland blijft sommige regio’s van Oostenrijk classificeren als risicogebieden, waardoor de wens om te reizen op de belangrijkste bronmarkt van Tirol afneemt. Het binnenlands toerisme blijft echter redelijk stabiel. Volgens cijfers van GAW kost een daling van het aantal overnachtingen met 30% de Tiroolse economie 1,7 miljard euro.

3. “Best Case” scenario

In het “best case” scenario zijn de cijfers slechts 12% lager dan in 2018/19. In dit geval gaat Prodinger ervan uit dat de grenzen grotendeels open blijven en dat er nauwelijks reiswaarschuwingen zijn. De Corona-verkeerslichten blijven in het voorjaar op groen en geel, wat het binnenlands toerisme slechts minimaal belemmert. In dit scenario gaat men er vanuit dat eerste Covid-vaccinaties in de winter van 2020/21 in heel Europa worden uitgevoerd en het vaccin in het voorjaar voor iedereen beschikbaar is.

Veilig op wintersport

De skigebieden zetten zelf ook groots in op veiligheid met hun Coronamaatregelen. Er zijn uniforme testvoorschriften, testlocaties, gewijzigde lifttijden, er worden buffs uitgegeven en het beheer van kassa’s en toegangen wordt verbeterd. Bergrestaurants weten sinds de zomer hoe ze hun diensten veilig en beperkt aan kunnen bieden, en après-ski is er dit jaar niet.

Toekomst laat zich niet voorspellen

Van deze scenario’s worden wij niet direct vrolijk. Aan de andere kant heeft deze pandemie zich in 1 ding zeker bewezen: hij laat zich niet voorspellen. Ondanks allerlei doemscenario’s weten we feitelijk gewoon nog niet hoe het verdere verloop gaat zijn. Daarnaast wil Bondskanselier Kurz dat de skigebieden dit seizoen open blijven. Of hij die belofte ook kan waarmaken, weten we nog niet. Maar door het instellen van een volledige lockdown en het voornemen om de hele bevolking te laten testen, lijkt Oostenrijk in elk geval hard in te zetten op het zo snel mogelijk terugdringen van de besmettingen.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Hoofdfoto: Patricia Christiani

Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer