advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

TEAM SNOWREPUBLIC WENST AL HAAR LEZERS VEEL WIJSHEID EN GELUK IN DEZE LASTIGE TIJD EN WE KIJKEN UIT NAAR EEN VOLGENDE WINTER VOL SNEEUW EN PLEZIER IN DE BERGEN. BEZOEK ONDERTUSSEN ONZE WEBSITES MOUNTAINREPORTERS.COM EN OUTDOORDICHTBIJ.NL VOOR EEN DAGELIJKSE DOSIS REISVERHALEN OVER DE MOOISTE NATUURLIJKE BESTEMMINGEN, VLAKBIJ HUIS OF AAN DE ANDERE KANT VAN DE WERELD.


Scam en bedrog maken steeds vaker uit van ons dagelijkse, vooral online, leven. Zo ook binnen de wintersportbranche en tieren de scam- en oplichtingsites welig. We zetten een paar van de frauduleuze sites en pagina’s voor je op een rijtje en geven je tips om oplichting te voorkomen.

Wat is scam?

Spam is een bericht (meestal reclame) dat consumenten of bedrijven ongevraagd ontvangen via e-mail, social media of telefoon. Omdat het Internet zo’n eenvoudig en goedkoop medium is, worden zulke berichten vaak naar duizenden adressen tegelijk verstuurd. In Nederland is dit verboden wanneer de ontvanger hier geen toestemming voor heeft gegeven.

Op Facebook zijn talloze scammers actief. Ze proberen zoveel mogelijk likes te verzamelen. De (informatie achter deze) likes zijn geld waard en worden vervolgens voor grof geld door verkocht. Waarschijnlijk heb je dit soort pagina’s wel eens voorbij zien komen op Facebook waar dure mobiele telefoons, scooters of auto’s worden weggegeven. Veelal gaat het om prijzen die je kunt winnen, maar nooit worden uitgekeerd. Lees hier meer over like farming.

Waarom zijn scammers dan zo succesvol?

Scammers zijn succesvol omdat ze de “wetten” van de online marketing heel goed begrijpen. Ze zijn een kei in het doorvoeren van goede SEO en SEA; weten dus precies waar wij wintersporters op zoeken in Google en zorgen dat deze zoekwoorden binnen de websites goed worden ingezet. Op Facebook weten ze ‘ons’, wintersporters, goed te targetten. Met slechts een beperkt budget weten ze dus precies de juiste mensen te bereiken.

Frauduleuze sites

 1. Santas Lapland op Facebook

De Facebookpagina “Santas Lapland” belooft gratis vakanties voor gezinnen naar Lapland.
De pagina heeft inmiddels meer dan 30.000 volgers en likers. (kassa!). Ook hier gaat het om scam en wordt vooral gevraagd te liken en te delen. De echte Santa’s Lapland is hier uiteraard niet blij mee en heeft het inmiddels gerapporteerd. “It is scam, we have looked into this and we have reported it to Facebook”, aldus een woordvoerder. (bron)

Ons advies: klik niet, deel niet, like niet.

2. Christmas in Lapland op Facebook

Deze Facebookpagina is waarschijnlijk van dezelfde makers als Santas Lapland en dus ook met dezelfde frauduleuze werkwijze.

Ons advies: Klik niet. Deel niet. Like niet. Zodra er gratis reizen of prijzen worden weggegeven in ruil voor delen en likes moet je op je hoede zijn. Zeker als niet duidelijk is welk bedrijf er achter zit.

3. WhiteAlpsChalets.com

4. Alpineschalets.com

5. Topluxurychalets.com

6. AlpineLuxury.eu

Hoe herken je scam of bedrog?

 1.  Allereerst geldt dat je op je gezonde verstand moet vertrouwen. Is een prijs te mooi om waar te zijn? Dan klopt het waarschijnlijk niet. Tegenwoordig zijn bedriegers steeds slimmer en zullen ze hun prijzen zoveel mogelijk gelijktrekken met de rest van de markt, alleen gaan ze dan nét onder het marktgemiddelde zitten om zoveel mogelijk gedupeerden aan te trekken.
 2. Kijk ook eens goed naar de contactgegevens op de site. Een bedrijf dat chalets verhuurd dat gevestigd is in Letland, een telefoonnummer in Arizona….hmmm…ik zou wantrouwend zijn.
 3. Vertrouw je een website nog niet helemaal, dan kun je de foto’s die op de websites staan makkelijk even checken op juistheid. Klik met je rechtermuisknop op de foto en kies “Search Google for Image”. Als hetzelfde plaatje op meerdere websites voorkomen: twijfel! Ook als je niet met je rechtermuisknop op de foto kunt klikken of het plaatje saven: dat is een teken aan de wand.
 4. Sleep ook eens stukken tekst in Google om te zien of precies dezelfde tekst op andere websites ook voorkomt. Wantrouw sites waar je geen tekst kunt selecteren en koperen.
 5. Wees voorzichtig met paid rankings op Google. Staat er een website bovenaan je zoekresultaat, klik er dan liever niet op. Grote kans dat het oplichters zijn.
 6. Twijfel je over een accommodatie? Neem dan contact op met de plaatselijke VVV van je wintersportplaats en check of ze de accommodatie daar kennen.
 7. Boeken via Airbnb? Wees dan extra voorzichtig, want daar komt relatief veel scam voor. Wantrouw aanbieders die willen dat je buiten dit platform om bij hen boekt of contact opneemt. Boeken via Airbnb geeft je bescherming die je anders niet hebt.
 8. Wantrouw logootjes van ANVR en SGR. Een logo kopiëren en deze op je website plaatsen is zo gedaan. Check bij twijfel altijd bij de ANVR en Garantiefonds of de websites bij hen zijn aangesloten.
 9. Wantrouw Facebookpagina’s die nog maar zeer kort bestaan en toch al duizenden likes hebben. Haal de naam van de organisatie (mocht je die al vinden!) eens door Google.
 10. Moet je ineens bijbetalen op een al geboekte accommodatie? Alarmbellen!
 11. Maak nooit zomaar geld over naar een rekening, check de gegevens van de begunstigde. Registratienummer etc. Maak nooit geld over via Western Union en maak alleen geld over naar een rekening in het land van waar je naar toe reist.
 12. Indien het een particulier betreft die een huis verhuurt, betaal niet teveel aan en check de voorwaarden goed. Indien er geen voorwaarden zijn vraag om een bewijs en informatie wat er gebeurd in het geval het niet doorgaat om wat voor reden dan ook.

Bron: skiinluxury.com

Disclaimer: dit artikel is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid tot stand gebracht. Mocht je desondanks toch menen dat de genoemde websites niet onder de noemer van scam of oplichting vallen, neem dan gerust contact met ons op. Vanzelfsprekend hebben we bewust geen hyperlinks naar de genoemde sites aan te brengen om ze niet nóg verder in het zadel te helpen.

advertentie