Samoëns verkoopt 80 gondels

Door Patricia Christiani

Afgelopen zaterdag werden er in Samoëns maar liefst 80 oude gondels verkocht via een veiling. De karakteristieke rode tweepersoons gondeltjes van de Saix lift vormden een markant herkenningspunt in het Franse skigebied. De gondeltjes verbonden Vercland en Samoëns 1600 in skigebied Le Grand Massif, waartoe ook Flaine behoort. De gondels zijn bijna 50 jaar oud en werden tot maart 2020 nog gewoon gebruikt.

Design gondels te koop

De oude lift is inmiddels vervangen door een nieuwe gondels, dus wat doe je dan met de oude? Veilen dus! Startprijs van de gondels was 500 euro per stuk en de belangstelling is groot. “Sinds het nieuws van de veiling bekend werd, ben ik erg gewild”, zegt burgemeester  Jean-Charles Mogenet. “Sommige mensen proberen een gondel via een achterdeur te bemachtigen, maar ik wil dat iedereen een kans krijgt. Daarom hebben we deze veiling gehouden.”

De eivormige gondels van Samoëns van 80 kilo kosten 500 euro, maar zouden op de veiling voor veel meer moeten gaan. “We hopen dat we 1.500 euro per stuk kunnen bereiken of zelfs overschrijden “, zegt Albert Holz, de veilingmeester . “Naar mijn mening zijn dit de mooiste eitjes uit deze periode. Je ziet ze vaak uit de jaren 80, maar die zijn minder rond, terwijl dit echt heel erg design gondels zijn. Ze komen ongetwijfeld terecht in hotels en bergrestaurants of als decoratie in privéwoningen. Ook kunstenaars gaven aan de gondels een tweede leven te willen geven”. De opbrengst van de verkoop van de gondels wordt gedeeld tussen de gemeente en de skiliftmaatschappij.

Nieuwe lift

Vanaf december 2020 kunnen wintersporters gebruik maken van de nieuwe gondel. Hier kunnen 10 personen tegelijk in, en voortaan doe je er 6 minuten over om van Vercland naar Samoëns 1600 te gaan.

Bron: Francebleu.fr

Hoofdfoto: YouTube

Anderen lazen ook:

(Visited 1.035 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.