Maak nu Salzburger Nockerln gewoon thuis!
Maak nu Salzburger Nockerln gewoon thuis!
Door Hans Verweij
Iedereen kent de Kaiserschmarrn, de apfelstrudel en de Germknödl inmiddels wel. Al was het maar omdat we daar op Snowrepublic geweldige recepten voor hebben. Vandaag een ander Oostenrijks icoon: De Salzburger Nockerln
Historie Salzburger Nockerln
Volgens de legende is dit gerecht bedacht door Salome Alt, de concubine van aartsbischop Wolf Dietrich von Raitenau die leefde van 1559 tot 1617. Het gerecht stelt de drie heuvels voor die het stadscentrum van Salzburg omringen. De Festungsberg, Mönchsberg and Kapuzinerberg. De poedersuiker die over dit soufflé-achtige gerecht gestrooid wordt, stellen de besneeuwde bergen voor.
In 1938 werd er door Raimund Friedrich Vesely een operette gecomponeerd waarin de Salzburger Nockerln bezongen wordt als: “Süß wie die Liebe und zart wie ein Kuss.”
Tijd dus om maar eens aan de gang te gaan want wie wil dit nu niet.
Ingrediënten
- 5 eiwitten
- 40 gram suiker
- 3 eidooiers
- 20 gram bloem
- 2 eetlepels melk
- 25 gram boter
- 2 eetlepels vanillesuiker
- borrelglaasje Stroh rum
- poedersuiker
Bereiding
Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zorg dat de kom en de haken van je mixer echt schoon en vetvrij zijn. Zijn ze dit niet, dan zal je gerecht niet lukken.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem een vuurvaste schaal (een springvorm kan ook) en zet deze tijdens het voorverwarmen in de oven.
Haal de schaal uit de oven als deze warm is en doe er de boter, de melk en de vanillesuiker in. Roer door en schud er een klein beetje rum bij, niet alles, je hebt later nog wat nodig!
Klop nu de eiwitten stijf, voeg er op het laatst beetje bij beetje de suiker bij en klop tot een stevige massa.
Roer de dooiers los met de bloem en de rest van de rum. Schep een royale lepel schuim bij de dooiers en roer dit door elkaar. Familie maken noemen we dit. Schep nu de dooiers bij de eiwitten en schep alles voorzichtig door elkaar zodat het geel zich helemaal vermengd heeft met het wit. Doe dit met uiterste voorzichtigheid, je wil tenslotte een super luchtig gerecht.
Schep nu drie bergen met schuim in je schaal en zet dit direct in de oven. Draai de oven terug naar 180 graden en bak de Nockerln tien minuten totdat ze mooi begint te kleuren. Haal de Salzburger Nockerln uit de oven en strooi er poedersuiker overheen.
Serveertips
Serveer de Nockeln direct uit de oven. Mooie variatie is ook om ze te serveren met je lekkerste jam in plaats van de boter, melk en vanillesuiker in deze receptuur. Let wel op te hard stoten of schudden en plotselinge temperatuurverschillen tijdens het maken. Het blijft een soufflé en de kans op inzakken is dus voortdurend aanwezig.
De smaak te pakken gekregen? Kijk dan vooral ook naar het recept van de Kaiserschmarnn .
Hoofdfoto: met dank aan Tourismus Salzburg
Food en koken zijn mijn passie! Mijn passie voor de bergen heb ik opgedaan tijdens mijn skivakanties en de vele reizen die ik heb gemaakt over de hele wereld. Het overweldigende gevoel dat je krijgt door de grootsheid, de stilte en de ruwheid van de natuur moet iedereen gewoon ervaren. Dat is wat ik jullie in mijn artikelen wil laten “proeven”.