Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Maak nu Salzburger Nockerln gewoon thuis!

Door Hans Verweij

Iedereen kent de Kaiserschmarrn, de apfelstrudel en de Germknödl inmiddels wel. Al was het maar omdat we daar op Snowrepublic geweldige recepten voor hebben. Vandaag een ander Oostenrijks icoon: De Salzburger Nockerln

Historie Salzburger Nockerln

Volgens de legende is dit gerecht bedacht door Salome Alt, de concubine van aartsbischop Wolf Dietrich von Raitenau die leefde van 1559 tot 1617. Het gerecht stelt de drie heuvels voor die het stadscentrum van Salzburg omringen. De Festungsberg, Mönchsberg and Kapuzinerberg. De poedersuiker die over dit soufflé-achtige gerecht gestrooid wordt, stellen de besneeuwde bergen voor.

In 1938 werd er door Raimund Friedrich Vesely een operette gecomponeerd waarin de Salzburger Nockerln bezongen wordt als: “Süß wie die Liebe und zart wie ein Kuss.

Tijd dus om maar eens aan de gang te gaan want wie wil dit nu niet.

Ingrediënten

  • 5 eiwitten
  • 40 gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 20 gram bloem
  • 2 eetlepels melk
  • 25 gram boter
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • borrelglaasje Stroh rum
  • poedersuiker

Bereiding

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zorg dat de kom en de haken van je mixer echt schoon en vetvrij zijn. Zijn ze dit niet, dan zal je gerecht niet lukken.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem een vuurvaste schaal (een springvorm kan ook) en zet deze tijdens het voorverwarmen in de oven.

Haal de schaal uit de oven als deze warm is en doe er de boter, de melk en de vanillesuiker in. Roer door en schud er een klein beetje rum bij, niet alles, je hebt later nog wat nodig!

Klop nu de eiwitten stijf, voeg er op het laatst beetje bij beetje de suiker bij en klop tot een stevige massa.

Salzburger nockeln
Salzburger Nockeln

Roer de dooiers los met de bloem en de rest van de rum. Schep een royale lepel schuim bij de dooiers en roer dit door elkaar. Familie maken noemen we dit. Schep nu de dooiers bij de eiwitten en schep alles voorzichtig door elkaar zodat het geel zich helemaal vermengd heeft met het wit. Doe dit met uiterste voorzichtigheid, je wil tenslotte een super luchtig gerecht.

Schep nu drie bergen met schuim in je schaal en zet dit direct in de oven. Draai de oven terug naar 180 graden en bak de Nockerln tien minuten totdat ze mooi begint te kleuren. Haal de Salzburger Nockerln uit de oven en strooi er poedersuiker overheen.

Serveertips

Serveer de Nockeln direct  uit de oven. Mooie variatie is ook om ze te serveren met je lekkerste jam in plaats van de boter, melk en vanillesuiker in deze receptuur. Let wel op te hard stoten of schudden en plotselinge temperatuurverschillen tijdens het maken. Het blijft een soufflé en de kans op inzakken is dus voortdurend aanwezig.

De smaak te pakken gekregen? Kijk dan vooral ook naar het recept van de Kaiserschmarnn .

Hoofdfoto: met dank aan Tourismus Salzburg

(Visited 1.551 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer