European Sleeper


 

Maak nu Salzburger Nockerln gewoon thuis!

Door Hans Verweij

Iedereen kent de Kaiserschmarrn, de apfelstrudel en de Germknödl inmiddels wel. Al was het maar omdat we daar op Snowrepublic geweldige recepten voor hebben. Vandaag een ander Oostenrijks icoon: De Salzburger Nockerln

Historie Salzburger Nockerln

Volgens de legende is dit gerecht bedacht door Salome Alt, de concubine van aartsbischop Wolf Dietrich von Raitenau die leefde van 1559 tot 1617. Het gerecht stelt de drie heuvels voor die het stadscentrum van Salzburg omringen. De Festungsberg, Mönchsberg and Kapuzinerberg. De poedersuiker die over dit soufflé-achtige gerecht gestrooid wordt, stellen de besneeuwde bergen voor.

In 1938 werd er door Raimund Friedrich Vesely een operette gecomponeerd waarin de Salzburger Nockerln bezongen wordt als: “Süß wie die Liebe und zart wie ein Kuss.

Tijd dus om maar eens aan de gang te gaan want wie wil dit nu niet.

Ingrediënten

  • 5 eiwitten
  • 40 gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 20 gram bloem
  • 2 eetlepels melk
  • 25 gram boter
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • borrelglaasje Stroh rum
  • poedersuiker

Bereiding

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zorg dat de kom en de haken van je mixer echt schoon en vetvrij zijn. Zijn ze dit niet, dan zal je gerecht niet lukken.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem een vuurvaste schaal (een springvorm kan ook) en zet deze tijdens het voorverwarmen in de oven.

Haal de schaal uit de oven als deze warm is en doe er de boter, de melk en de vanillesuiker in. Roer door en schud er een klein beetje rum bij, niet alles, je hebt later nog wat nodig!

Klop nu de eiwitten stijf, voeg er op het laatst beetje bij beetje de suiker bij en klop tot een stevige massa.

Salzburger nockeln
Salzburger Nockeln

Roer de dooiers los met de bloem en de rest van de rum. Schep een royale lepel schuim bij de dooiers en roer dit door elkaar. Familie maken noemen we dit. Schep nu de dooiers bij de eiwitten en schep alles voorzichtig door elkaar zodat het geel zich helemaal vermengd heeft met het wit. Doe dit met uiterste voorzichtigheid, je wil tenslotte een super luchtig gerecht.

Schep nu drie bergen met schuim in je schaal en zet dit direct in de oven. Draai de oven terug naar 180 graden en bak de Nockerln tien minuten totdat ze mooi begint te kleuren. Haal de Salzburger Nockerln uit de oven en strooi er poedersuiker overheen.

Serveertips

Serveer de Nockeln direct  uit de oven. Mooie variatie is ook om ze te serveren met je lekkerste jam in plaats van de boter, melk en vanillesuiker in deze receptuur. Let wel op te hard stoten of schudden en plotselinge temperatuurverschillen tijdens het maken. Het blijft een soufflé en de kans op inzakken is dus voortdurend aanwezig.

De smaak te pakken gekregen? Kijk dan vooral ook naar het recept van de Kaiserschmarnn .

Hoofdfoto: met dank aan Tourismus Salzburg

Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

 

Ski amade

Ski amadé – Oostenrijks grootste skiparadijs

Alleen in Ski amadé kunt u met één skipas genieten van maar liefst 760 kilometer aan pistes. Tot wel 270 moderne liften en 356 perfect geprepareerde pistes in adembenemende berglandschappen wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer