advertentie
Rab Microlight

Momenteel hebben we te maken met relatief rustig weer in de Alpen. Maar voor volgende week staan er opnieuw grote hoeveelheden sneeuw én diepvrieskou in de kaarten. Dat zou wel eens opnieuw voor problemen kunnen gaan zorgen. Bovendien wordt het erg koud, mede aangewakkerd door de koude wind wordt het net de Noordpool.

Nu nog prachtig weer

Gisteren en ook dit weekend is het prima wintersportweer met name aan de zuidkant van de Alpen. Er zijn lekker blauwe luchten te bewonderen en ook de zon laat zich in haar volle glorie zien. Dat mag ook wel na de enorme sneeuwval van afgelopen week die veel dorpen van de buitenwereld afsloten. In Cervinia, Zermatt en Val d’Isère/Tignes is het openbare leven weer op gang gekomen en zijn de skigebieden deels weer open. In andere delen van de Alpen kunnen de wolken overheersen en kan hier daar wat lichte sneeuw vallen. Al met al is het prima weer dit weekend om naar/van je wintersportbestemming te rijden.

diepvireskou
Schitterend weer vandaag in Portes du Soleil (credits @LesPdSNL)

Stilte voor nieuwe sneeuwaanval

Maar het is stilte voor een nieuwe sneeuwaanval. Want als we kijken naar de kaarten dan staat er tussen komende dinsdag en zaterdag opnieuw sneeuwval tot wel twee meter in de kaarten voor Frankrijk, Zwitserland en Italië. Het betreft hier met name de West en Noordwest Stau gebieden. Klik hier voor een handige uitleg van de Staugebieden.

Snow diving in Cestriere vorige week

Vanaf maandag gaat het weerbeeld veranderen. De Europese en Amerikaanse modellen zijn het (nog?) niet helemaal eens, want het Amerikaanse (GFS) gaat voor kou, terwijl het Europese model de temperatuur iets hoger laat zijn. Dat laatste is natuurlijk cruciaal voor de sneeuwgrens; oftewel het verschil tussen regen of sneeuw. Maar de verwachting is dat de sneeuwgrens op de meeste plekken net laag genoeg zal zijn voor sneeuw. Goed nieuws voor Oostenrijk dus, waar op sommige plekken best nog wat bij mag vallen.

De voorspelling voor nieuwe sneeuval. Rechts tot 22 januari. Bron WXCharts

Eind volgende week: de diepvries in

Volgende week wordt er niet alleen veel sneeuw verwacht, er wordt ook veel koude lucht aangevoerd. Vooral het weekend zal de koude lucht echt de overhand gaan krijgen. Bovendien waait er dan een noordoostelijke wind die er voor zorgt dat de gevoelstemperatuur nóg lager komt te liggen. Net een diepvries dus :-). Dat wordt bikkelen dus, vooral in de liften. Ook dan zijn we nog niet van de sneeuw af, want dan zal er mogelijk opnieuw sneeuw gaan vallen.

Oh…nog een gratis tip van ons: vergeet niet de raampjes van je auto dicht te doen 🙂

Bron: severe weather via Twitter

Ik vond nog twee prachtige foto’s die ik je niet wil onthouden. Allereerst eentje van een vuurbal die vannacht werd gespot. De andere is uit Moermansk Rusland, waar het ook erg koud is. Schitterend!

Kopfoto: @HansTerBraak via Twitter, Kleinwalsertal

Bekijk het uitgebreide weer op Alpenweerman.nl


Wintersport in Karinthië is voor levensgenieters

Wintersport in Karinthië

Karinthië is bij uitstek een plek voor levensgenieters. Een skivakantie in de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk betekent: actief genieten, pure levensvreugde, brede, sneeuwzekere pistes, snowparks en adembenemende freeride-areas. Klik hier voor uitgebreide informatie over wintersport in Karinthië.


 

advertentie

Buro Scanbrit