Roekloosheid. Dat is volgens Patrick Nairz van de Tirolse lawinedienst het allergrootste gevaar op de piste. De 53-jarige Nairz weet als geen ander waar de gevaren op de loer liggen in winters terrein. De grootste was altijd, en is nog steeds, de roekeloosheid zo zegt hij in een interview met de Tiroler Tageszeitung.

Stufe 3

“Momenteel hebben we gevarenniveau 3 boven de boomgrens. Voorzichtigheid is daar geboden”, zegt Nairz. “Aan de ene kant is er een probleem met de windplaten, en ook onder een hoogte van 2400 meter zijn er lawines waar te nemen. De situatie verbetert echter geleidelijk. Op dit moment ziet het ernaar uit dat de onderlaag voor de rest van de winter over het algemeen goed zal zijn.”

De lawinerapporten die hij samen met zijn collega’s opstelt, helpen een heel eind om te weten wanneer ze zich redelijk veilig door de pistes kunnen bewegen. “Ons advies is altijd om je goed te laten informeren”, zegt hij. “Dan is er al veel gewonnen. De waarschuwingen worden over het algemeen zeer goed ontvangen. Dit blijkt ook uit het feit dat het aantal lawinedoden gestaag afneemt. Maar we zullen nooit in staat zijn om iedereen te bereiken.”

“Zelfs als je voorzichtig bent, kun je van de natuur genieten.” – Patrick Nairz

Communicatiekanalen verbeterd

Sinds Nairz de waarschuwingsdienst overnam, waarvoor hij sinds 1999 werkt, is het aanbod van informatiediensten verder uitgebreid. Website, app, andere kanalen – het moet mogelijk zijn om de lawinesituatie op elk moment te bekijken, zelfs in de verste uithoek van een gebied. “Hoe breder het informatiebereik, hoe beter”, zegt hij. Dat er nog fases zijn waarin meerdere mensen sterven onder de sneeuwmassa’s heeft te maken met een fenomeen dat hij “lawineseizoen” noemt. “Dit zijn korte periodes van het jaar waarin het bijzonder kritiek wordt.” Zo verloren dit jaar in februari acht mensen het leven binnen vier dagen. “Elke dode is er één te veel”, zegt de afgestudeerde ingenieur, die lawinebestrijding bestudeerde. “We willen deze winter zo min mogelijk laten gebeuren. Dat is ons doel.”

Verschil mannen en vrouwen

Ook ik ondersteun de stelling dat roekeloosheid de belangrijkste oorzaak is van lawinedoden. Maar wat mij betreft een nóg grotere rol speelt is: zelfoverschatting; hierover schreef ik al eerder. Ik schreef ook een artikel waaruit blijkt dat in 95% van de lawineslachtoffers het slachtoffer een man is. Vrouwen nemen namelijk de lawinewaarschuwingen veel serieuzer en hebben minder last van groepsdruk en kunnen beter luisteren naar hun gevoelens. In deze column beschreef ik de verschillende rollen die meespelen bij de beslissing om wel of niet off-piste te gaan, zoals de rol van de omgeving en die van professionals.

Ik sta daarbij nog steeds op het standpunt dat je de verantwoordelijkheid hebt over jezelf, maar vooral voor anderen. Anderen die hun leven in de waagschaal stellen om slachtoffers te zoeken, uit te graven en medisch te behandelen. Die gewoon ’s avonds weer naar hun gezin of vrienden terug willen keren.

Nairz doet nog de uitspraak: “Zelfs als je voorzichtig bent, kun je van de natuur genieten”. En daar kan ik het alleen maar van harte mee eens zijn!

Bron: TT.com | Hoofdfoto:

Lees ook:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer