Vanaf dit weekend geldt in bepaalde gedeeltes van Oostenrijk een rijverbod op zaterdag en op zon- en feestdagen. Het rijverbod is ingesteld om sluipverkeer in de dorpen tegen te gaan, de inwoners te ontlasten van het verkeer en de veiligheid te verhogen. Dit weekend werden er al 1.200 voertuigen weggestuurd, waarvan er 1.000 in de buurt van Reutte sluiproutes probeerden te nemen.

Let op de borden

Het rijverbod in Oostenrijk is ingesteld omdat bij file op de bekende wegen richting Tirol, zoals de A12 of A13, veel toeristen gebruik maakten van sluipweggetjes om de files te omzeilen. Dat kan dus niet meer. Als je niet kunt aantonen dat je in de buurt moet zijn, word je onherroepelijk teruggestuurd. Bij overtreding van het rijverbod kunnen boetes tot 60 euro worden opgelegd.

Het rijverbod is van toepassing van 21 december 2019 tot en met maandag 13 april 2020 op zaterdag tussen 7.00 uur en 19.00 uur en op zon- en feestdagen tussen 08.00 en 17.00 uur.

volg niet blind je navigatie bij het omzeilen van een file

Het probleem is dat de rijverboden niet in alle navigatieapparatuur opgenomen zijn. Let dus goed op de borden als je een alternatieve route probeert te nemen om een file te ontwijken.

Waar geldt het rijverbod in Oostenrijk?

Rijverboden district Kufstein

 • Op de L211 Unterinntalstraße, L295 Buchbergerstraße en op de alte Erler Straße
 • Gemeindestraße Kufstein Endach, Kufstein ziekenhuis
 • B175 Wildbichlerstraße, bij Ebbs, richting Kufstein
 • B173 Eibergerstraße, bij Schwoich, richting Kufstein
 • B171 Tiroler Straße, bij Kufstein richting Deutschland of Kirchbichl
 • Let op: op de B172 Walchseestraße, bij Niederndorf voor het verkeer richting Walchsee, Niederndorf en vanuit Duitsland staat een doseerstoplicht.

Rijverboden district Reutte

 • L69, de Reuttener Straße
 • L288, de Pinswanger Straße
 • L288-0-A1, de Pinswanger Straße

Rijverboden district Schwaz

 • De L7 Jenbacher Straße (Kasbacherstraße), richting Jenbach
 • Rijverboden district Innsbruck-Land
 • Op de L38, de Ellbögener Straße, in beide richtingen
 • Let op: op de B182 Brennerstraße, ten noorden van Matrei en ten zuiden van Gries staat een doseerstoplicht.

Snelwegen zonder vignet

Sinds 15 december 2019 mag je op vijf snelwegen in Oostenrijk zonder vignet rijden. Deze vind je hieronder. Let wel op: op een aantal trajecten kun je misschien wel zonder vignet rijden, maar moet je soms een alternatieve route pakken, waar je vervolgens dan weer de rijverboden tegenkomt. Let dus goed op!

vignet vrije snelwegen 2019-2020
Dit zijn de plekken waar een tolvignet niet meer nodig is | Bron: orf.at

Bronnen: TT.com, ÖAMTC

Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

Waarom je goed moet opletten als je een digitaal tolvignet voor Oostenrijk koopt

Slecht nieuws: rijverbod Tirol ook in de winter van kracht

Goed nieuws over tolvignetten Oostenrijk

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer