Ik mocht voor Julbo een nieuw type skibril testen: de Julbo Quickshift, met Reactiv lens. Deze bril heeft twee bijzonderheden: fotochromatische lenzen en een verluchtingsysteem. Twee zaken die de twee dingen zouden moeten oplossen die problemen geven bij het dragen van een skibril: het moeten wisselen van lenzen bij wisselende omstandigheden en het probleem waar we allemaal wel eens tegenaan lopen: dat irritante beslaan van de lens waardoor je dus niets meer ziet.

Op pad om de Julbo te testen

De Julbo Quickshift

De Julbo Quickshift is een nieuwe innovatie van Julbo die het beslaan van je goggles zegt op te lossen. Want wanneer beslaat je skibril? Als je niet aan het skiën bent en er dus geen “rijwind” langs de glazen komt. Dus als je stilstaat, of nog erger: als je aan het skitouren bent. De oplossing is simpel: Door in het frame twee ventilatiegaten te maken, ontstaat een luchtstroom waardoor de bril niet meer beslaat.

De twee delen die uit het frame kunnen worden gehaald, zijn voorzien van magneten. Zo kunnen ze voor de afdalingen weer worden teruggeplaatst. De Quickshift is tevens voorzien van fotochromatische lenzen die zich aanpassen aan de lichthoeveelheid zodat brillenwissel bij wisselende omstandigheden ook niet meer nodig is.

Bril inclusief hoes, de rode stukken kunnen eruit!

Precies de twee zaken waar ik altijd tegenoploop bij mijn goggles: het moeten wisselen van lenzen en het beslaan waardoor je niets meer ziet. De afgelopen winter ben ik op pad geweest met hele wisselende omstandigheden dus ik heb de Julbo goed kunnen testen. Waar ik de bril op beoordeel is het gemak, de looks, is zo’n fotochromatische lens inderdaad goed genoeg voor alle omstandigheden en last but not least: beslaat deze bril?

Het gemak.

Ofwel, handig in gebruik of niet? Tja, wat kun je ervan zeggen: het is een skibril: groot en bulky. Op mijn helm, een POC, past hij prima.  De brede band heeft een soort antislip lining die zorgt dat de band op zijn plaats blijft zitten. Het zicht wordt niet beperkt want de goggle is breed en heeft een smal frame. Bril wordt geleverd met een flexibele hoes met een verstevigd stuk ter bescherming van de lens. So far so good.

Sluit prima aan bij mijn POC helm

De looks.

Ofwel, cool genoeg? Smaken verschillen natuurlijk maar ik vind deze bril er goed uitzien, de rode kleur matcht toevallig goed met mijn skipak. Overigens is deze bril ook in andere kleuren te krijgen: ook met een groene of blauwe lens: voor iedereen wat! Omdat deze bril vrijwel geen rand heeft zie je vooral een heel groot glimmend vlak en dat vind ik wel mooi!

Mooie kleur, van rood tot goudgele glazen, en een stijlvolle zwarte band

Fotochromatisch yay or nay?

Dit was voor mij de grootste verrassing.  Ik heb altijd met ofwel verschillende brillen ofwel met verschillende lenzen geskied. Af en toe best een gedoe met dat wisselen. Zou één lens al die omstandigheden aankunnen? Proef op de som is genomen met hele wisselende omstandigheden. De uitkomst is eigenlijk heel positief. In zonnig weer is deze lens net als een andere goed weer lens. Met half/half weer heb je goed zicht, en als je zo’n dag hebt waar je soms in de mist skiet en soms in de zon is deze bril echt briljant.

Als ik dan toch een klein minpuntje moet noemen. Bij een echte white-out, sneeuwstorm, blijkt zo’n lens toch een compromis. Het zicht is best prima, maar zo’n licht gele lens is toch prettiger en lichter dan de fotochromatische lens op zijn allerlichts. Aan de andere kant, de omstandigheden wisselen nogal vaak en het is wel erg chill dat je altijd de juiste bril op hebt:

Beslaat deze bril?

Eigenlijk de belangrijkste vraag: werkt het ook zoals Julbo beweert? Deze specifieke Julbo bril heeft dus twee elementen die je uit het frame kunt halen. In eerste instantie had ik toch wat twijfels bij deze feature: je haalt twee stukjes uit je bril die je dan wel ergens moet laten, en dus kunt verliezen. De magneetjes die die stukjes vasthouden in de bril voelen niet heel sterk. Maar uiteindelijk blijkt deze fysieke ventilatiemogelijk de reden te zijn waarom deze bril zo briljant is. In ieder geval voor mij.

Quickshift met de twee onderdelen eruit

Toen ik in december bij Edward Bekker ging touren (het reisverslag lees je hier), heb ik die stukken eruit gehaald en in mijn jaszak gestopt. Het idee achter de feature namelijk is dat als je het heel warm krijgt en gaat zweten en er geen ventilatiewind is van het skiën, je bril gaat beslaan. Precies wat er gebeurt als je naar boven aan het touren bent. Want geloof me: je krijgt het zo warm dat op een gegeven moment je jas uitgaat, je helm af etcetera.

Maar deze grote fysieke beluchtingsgaten zouden dat probleem moeten oplossen. En inderdaad: ik heb het hele stuk met bril op naar boven kunnen touren.  De grap is alleen dat ik totaal ben vergeten die stukken weer terug te zetten toen het tijd was voor de afdaling. Maar: ik heb ze ook niet gemist! Best bijzonder want ik kan bijvoorbeeld niet skiën met zonnebril zonder dat mijn ogen enorm gaan tranen.

De ultieme test: 3 uur omhoog touren
Hoe warm ook, de bril kan opblijven!

Hidden bonus: wat geen andere bril levert

Uiteindelijk hebben wij diverse trips gemaakt deze winter. Extreme koude meegemaakt in Tauplitz, een sneeuwstorm in Engelberg, warme omstandigheden in Laax, nog warmere omstandigheden met een plotselinge mistbank in Aosta en ijzige wind op de Gaislachkogel in Sölden. Die losse stukken zijn nooit meer uit mijn jaszak gekomen. 

Ik heb ze laatst eruit gehaald omdat ik mijn jas ging wassen en mijn skispullen ging opbergen: skiseizoen is voorbij. Misschien niet helemaal de bedoeling van deze bril maar het blijkt dus dat ik graag met een bril met ventilatiegaten ski. En volgens mij bestaat er geen andere bril waarmee dat kan?! Voor alle andere mensen: je duwt die twee rode stukken er makkelijk weer in.

Conclusie

De Julbo mag blijven. In alle omstandigheden levert deze bril heel veel gemak. Je hebt altijd goed zicht, je hoeft geen brillen of lenzen te wisselen en door de ventilatie gaten geen last van beslaan. Na een seizoen intensief gebruik ziet hij er ook nog uit als nieuw. Bij zo’n echte white-out dag waar de rest van de dag geen zicht te verwachten valt zal ik misschien nog eens mijn oude lichtgele goggle pakken, maar dan zit ik nog steeds met het probleem van het beslaan. Onder alle andere omstandigheden is deze Julbo sowieso my new best friend!

New best friend!
(Visited 536 times, 6 visits today)