advertentie
Rab Microlight

Magisch Serfaus-Fiss-Ladis

Een reisverhaal van Saskia Smulders | 21 maart 2018

Vorige week was ’t eindelijk zover: een week naar het door mij zo geliefde Serfaus-Fiss-Ladis. Een weekje heerlijk genieten van prachtige pistes, goede liften, mooie tochten én goede sneeuw. En dan vergeet ik nog het lekkere eten en de gezellige après-ski.

Serfaus tips
Richting de Noordzijde | Credits: Saskia

Mijn videoverslag over Serfaus-Fiss-Ladis

Alvast twee tips

Patricia en ik gaan altijd met de auto. Dat brengt me meteen op de eerste tip:

Tip: Vermijd de Fernpass door via Bregenz te rijden. Een aantal jaren geleden deden we dat niet en dat leverde prompt een hoop vertraging op.

Nadat we zonder problemen Serfaus binnen rijden, voelt het een beetje als thuiskomen. Zodra we zijn ingecheckt zijn lopen we alvast met onze ski’s en boards naar de metro. Deze wordt grondig verbouwd, maar daar is op “ons” station Centrum nog niet zoveel van te merken. Maar dat klopt ook, want pas deze zomer wordt dit station grondig verbouwd. We rijden ermee naar de plek waar de drie gondels zijn die je naar het skigebied brengen. Daar is ook het skidepot. En dat is meteen mijn tweede tip:

Tip: Zet je spullen aan het einde van de skidag in het skidepot en loop op je gewone schoenen zonder gesjouw het dorp weer in. De volgende dag haal je ze gewoon weer op.

Serfaus tips
Serfaus is magisch! | Credits: Saskia

214 kilometer pistes

In Serfaus-Fiss-Ladis kun je genieten van maar liefst 214 kilometer goed geprepareerde pistes. Omdat het gebied een grote variatie kent is het erg populair onder Nederlanders. Zo kun je er tussen de bomen skiën, kun je terecht op een van de vele blauwe pistes, zoals die naar Ladis. Maar je kunt ook genieten van goed geprepareerde lange pistes, zoals de elf kilometer lange Frommes afdaling of je skills testen op een van de zwarte pistes. Wij hebben de Zwölfer Sportiv en de Frommes Extrem gedaan. Heerlijk!

De zwarte “Zwölfer Sportiv” aan de Noordzijde. Credits: Huppi/Alpinforum

Hypermoderne liften

Wat ik een ander groot voordeel vind zijn de enorm goede en hypermoderne liften. Je vindt er maar liefst 68 in het gebied, variërend van zestien grote stoeltjesliften, bijvoorbeeld de Königsleitenlift een achtpersoonslift mét stoelverwarming, en diverse gondels. Sleepliften zijn er wel, maar niet veel. In Serfaus vind je maar liefst drie gondels die je toegang geven tot verschillende kanten van het gebied.

Serfaus tips
Komperdell – Lazidbahn die je richting de Masner brengt | Credits: Saskia
Serfaus tips
De Sohnenbahn die je vanuit Fiss en Ladis richting Serfaus brengt | Credits

Veel variatie, veel keuze

Omdat het gebied zo gevarieerd is, laat ’t zich ook lekker makkelijk indelen in “dagjes skiën”. Zo deden wij een “dagje Nordseite”. Daar kun je genieten van lekker blauwe brede pistes, maar ook steile zwarte pistes (Zwölfer Sportiv). Even uitblazen en genieten van een hapje of een drankje? Dan heb je meteen mijn derde tip te pakken:

Tip: ga lekker zitten op het terras van de Zirbenhutte en geniet niet alleen van je drankje, maar óók van het gave uitzicht op de piste.

Daarna kun je de Schöngampbahn nemen en vervolgens een foto te maken op de traditionele stoel van Serfaus. Klik daarna snel je ski’s onder om de Frommes te nemen.

Tip: heb je nog niet geluncht? Neem dan halverwege de Frommes bij de “Frommes Alp” een gepofte aardappel met crème fraiche en spek als lunch…..Om je vingers bij af te likken, zo lekker.

Ultiem geluk: sporen trekken in de verse poeder

Een andere dag stond geheel in het teken van de “Masner Kopf”. Dit skigebied wordt door mijn reisgenote dan ook steevast “De Speeltuin” genoemd. En gelijk heeft ze, want dat ís het ook. Dit skigebiedje binnen het grote skigebied grenst aan de 3.000 meter. Om er te komen moet je een aantal liften nemen, maar die zijn zeker de moeite waard, want het uitzicht waar je onderweg mee geconfronteerd wordt is fotogeniek. Wij hadden trouwens extra geluk: het had die nacht fors gesneeuwd.

Bovendien bleek, toen wij er aankwamen, dat de liften naar de Masner nog dicht waren. De pistes lagen er dus nog maagdelijk bij! Net op het moment dat we aankwamen gingen de liften open. Ik ben nog nooit zo snel in een lift gesprongen en heb nog nooit zo snel de bindingen van mijn board vast gemaakt, maar de eerste waren we!

Wat een zalig gevoel is dat toch als je die verse sneeuw onder je board door voelt gaan. Alsof je zweeft….Kijk maar naar de foto’s die we van onze verse sporen maakte. Een waar geluksmomentje. Daarmee heb ik meteen de vijfde tip vergeven:

Tip: Wil je naar de Masner? Zorg dat je redelijk vroeg gaat, want dan is het nog niet erg druk. Wij stonden om half negen bij de Komperdell.

Serfaus tips
Kijk dan! Dit is toch gaaf? | Credits: Saskia
Serfaus tips
Als eerste op de Masner Kopf met onze verse sporen in de poeder | Credits: Saskia
Serfaus tips
Geen woorden. | Credits: Saskia

Iets anders dan skiën? Dat kan!

Wil je ‘ns iets anders doen dan skiën of boarden, dan kun je in Serfaus-Fiss-Ladis voor een hele hoop andere activiteiten terecht. Natuurlijk kun je er rodelen, maar er zijn nog veel meer andere gave activiteiten te doen. Zo kun je letterlijk over de pistes heen vliegen met de Fisser Flieger, of tokkelen met de Serfauser Sauser. En als je het gewone rodelen al kent, dan kun je terecht op een soort van rollercoaster: de Schneisenfeger.

Serfaus tips
Serfaus-Fiss-Ladis – Fisser Flieger © Andreas Kirschner

Ook voor gezinnen met kinderen is Serfaus-Fiss-Ladis ideaal. De kleintjes kunnen terecht in het Murmlipark in Serfaus en in Berta’s Kinderland in Fiss-Ladis. Voor de kleinere gasten is er sinds kort ook een heus indoorspeel- en klimparadijs.

Serfaus tips
Berta’s Kinderland | Credits: Saskia

Après-ski

Hou je, net als wij, van een goede après-ski dan kun je je ook prima vermaken in Serfaus. Ik schreef al eerder een berichtje over de top 5 après-ski plekken van Serfaus Fiss Ladis. Wij hebben ons voornamelijk vermaakt in de George, in het centrum van Serfaus.

Serfaus tips
Après-ski in de George, Serfaus | Credits: Saskia

Hoe zat het nou met die afgesloten weg?

Onderweg naar Serfaus zagen we al dat er stenen op de L19 Serfausser Strasse lagen. Later bleek dat die zaterdag de weg al een aantal uren gesloten was geweest om op maandag definitief dicht te gaan, waardoor Serfaus-Fiss-Ladis van de buitenwereld was afgesloten. Oorzaak: een mogelijke aardverschuiving van stenen ter grootte van 50.000 kub over een lengte van 1 kilometer. ’n Serieuze zaak, dus.

De gemeente Serfaus heeft zeer snel een zeer moeilijke, maar uitzonderlijk goed uitgevoerde actie opgezet om de overlast voor de gasten zoveel mogelijk te beperken. Er werd met man en macht een noodweg gemaakt: een onverhard wandelpad dat behoorlijk steil naar beneden loopt. ’s Nachts werd er gewerkt om ‘m te verharden. Alleen 4×4’s mogen omhoog rijden, gewone auto’s ook naar beneden. Wij hebben op vrijdagmiddag deze weg genomen. Spannend dat het was! Maar wat was het hier ook weer goed geregeld met shuttle bussen en begeleiding. Hulde aan deze mensen!

Op zaterdag om 04.00 uur is de weg naar Ladis die sinds januari gesloten was weer geopend. De L19 blijft zeker nog anderhalve maand gesloten.

Getting there & away

Vanuit Utrecht is het zo’n 980 kilometer rijden met de auto. Rijd bij voorkeur niet over de Fernpass, maar over Bregenz. Een tolvignet is verplicht en verkrijgbaar bij de ANWB en aan de grens. Sinds 2018 kun je ook de digitale versie bestellen. Een groeiend aantal wintersporters kiezen ervoor om te vliegen. Dat kan bijvoorbeeld met Transavia via Innsbruck.

Waar slaap je?

Er zijn vele, vele, vele mogelijkheden om te overnachten in Serfaus-Fiss-Ladis. Variërend van hotel, tot appartement, tot aan pension of B&B. Wij sliepen heel heerlijk in Hotel Rex, midden in Serfaus.

Onze Serfaus tips

We gaven je er al vijf, maar er zijn er meer. Dit zijn ze:

  • Vermijd de Fernpass door via Bregenz te rijden;
  • Maak gebruik van het skidepot; scheelt een hoop gesjouw;
  • Drink een koffietje bij de Zirbenhutte; je hebt er een mooi uitzicht;
  • Honger? Neem dan een heerlijke gepofte aardappel (Ofenkartoffel) met spek en crème fraiche;
  • Neem de ondergrondse metro. Scheelt je een stuk lopen én is snel en gemakkelijk. Bovendien wordt ie verbouwd en kan straks nog meer mensen vervoeren;
  • Wil je een dagje naar de Masner? Ga dan zo vroeg mogelijk!
  • Ben je ’t skiën een beetje zat? Ga dan eens één van de andere activiteiten doen zoals vliegen over de pistes, rodelen op een soort coaster of tokkelen;
  • Genieten van een gezellige après-ski doe je in de George;
  • In het gebied is overal WiFi bij de liften, bij de berghutten en bij de après-ski. Bespaar dus op je internetkosten;
  • Waar je ook komt: de wc’s zijn er schoon en op sommige plekken soms een beleving zo groot en schoon. En gratis! Kom daar nog maar ‘ns om!

Conclusie

Serfaus-Fiss-Ladis blijft mijn favoriete Oostenrijkse wintersportplek, ook na vijf jaar. De combinatie van de variatie in pistes, de sneeuwzekerheid en het aantal zonne-uren is een ideale. Tel daarbij op dat je er heerlijk kunt eten en drinken, de après-ski er gezellig is én het niveau van de liften gewoon hoog is. Voor mij is en blijft Serfaus magisch.

Vanzelfsprekend biedt Oostenrijk nog veel meer uitmuntende skigebieden. Onze vrienden van Ridestore hebben een aantal ijzersterke gebieden op een rij gezet. Lees hier over hun bevindingen in “de beste skigebieden van Oostenrijk“.

Serfaus tips
Uitzicht vanuit de gondel richting de Masner | Credits: Saskia

Meer informatie

Ben je op zoek naar meer informatie over Serfaus-Fiss-Ladis dan kun je terecht op de website van het gebied. Of lees al onze artikelen over Serfaus op onze eigen website.


Lees hier alle wintersport reisverhalen van onze reporters


 

advertentie

Buro Scanbrit