Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Een keertje wintersporten in Andorra stond hoog op mijn verlanglijstje. Dus toen de uitnodiging van Visit Andorra kwam om het gebied eens te ontdekken, hoefde ik niet lang na te denken, pakte ik mijn spullen en vertrok naar Andorra om te ervaren hoe het is om in dit kleine mini-staatje te skiën en te boarden. Alles wat jij wil weten over het skiën in Andorra beantwoord ik graag middels dit artikel. Mis je nog informatie, laat het me dan gerust weten!

Waar ligt Andorra?

Andorra is gelegen in de Pyreneeën en ingeklemd tussen Spanje en Frankrijk. Het is een prinsendom met een zeer laag belastingtarief. Maar vooral de uitgebreide wintersport mogelijkheden maakt het tot een interessante bestemming. Naast wintersporten is er nog veel meer te doen. Lees je mee?

Hoe groot is het skigebied en is het sneeuwzeker?

Grandvalira Resorts Andorra

De drie skigebieden van Andorra vallen samen onder de noemer “Grandvalira Resorts Andorra” en bestaat uit Grandvalira, Pal Arinsal en Ordina Arcalis. Daarmee is het met meer dan 300 kilometer aan piste een van de grootste skigebieden van Europa.

Grandvalira

Het grootste skigebied van Grandvalira Resorts Andorra is Grandvalira en bestaat uit 210 kilometer aan piste ontstaan uit zeven aan elkaar geknoopte gebieden: Pas de la Casa, Grau Roig, El Tarter, Canilo, Peretol en Encamp. Je kunt vrij makkelijk van gebied naar gebied komen dankzij de vele stoeltjesliften. Het hoogste punt waarvandaan je kunt skiën ligt op bijna 2800 meter. Het is een behoorlijk sneeuwzeker gebied dankzij de ligging in de Pyreneeën.

Mocht het onverhoopt zo zijn dat er te weinig sneeuw ligt, dan zijn er voldoende sneeuwkanonnen om het tekort aan te vullen. Er kan zo’n 60% van de pistes kunstmatig worden besneeuwd. Wat mij betreft kan Grandvalira zich prima meten met de bekende, grote gebieden in de Alpen.

Omdat het gebied zo groot is moet je wel goed timen om weer op tijd terug te gaan om de laatste lift(en) te kunnen halen. Handig daarbij is het gebruik van de Grandvalira app. Zoals ieder groot gebied betaamt beschikt ook dit gebied over een app waarin je niet alleen interactief kunt zien waar je bent, maar ook dingen als je snelheid kunt bekijken. Ben je te laat om de laatste lift te halen dan zit er niets anders op dan een skibus te nemen naar je beginpunt. Deze rijdt om het half uur en is gratis.

Gezellige drukte bij de lift in het dal | Foto: Saskia Smulders

Pal Arinsal

Het tweede skigebied van Andorra is: Pal Arinsal. Dit gebied bestaat eigenlijk weer uit twee gebieden: Pal en ……inderdaad: Arinsal. Het gedeelte Pal ligt op de flanken van de Pic del Cubil (2.364 meter) is het grootst en erg bosrijk, met een aantal mooie afdalingen door de bomen. Deze sector is verbonden met het kleinere gebied van Arinsal en een grote gondel brengt je in één ruk naar de Pic Negre (2.569 meter). In Pal Arinsal kun je terecht op 63 kilometer piste. Vanaf het seizoen 2023/2024 is het de bedoeling dat dit gebied uitgebreid wordt met 2 à 3 extra pistes waardoor het skigebied uit zal komen op zo’n 80 kilometer.

Het hoogste punt van Pal Arinsal | Foto: Saskia Smulders
Pistekaart van Pal Arinsal

Voor families en beginners

Pal Arinsal is bij uitstek hét gebied voor families. Ook hier zijn de pistes breed en veelal blauw, maar door de vele mogelijkheden van lessen en een kinderland is dit een uiterst geschikt gebied voor gezinnen met kinderen. Ook hier ski je regelmatig óf tussen de bomen of juist boven de bomengrens. Mijn tip is om de lange blauwe afdaling “Les Merrades” te doen; een lekker brede, maar vooral mooie blauwe afdaling.

Ordina Arcalis

Dit is het kleinste skigebied van het trio. Je hebt hier ruim 30 kilometer piste tot je beschikking. Daarnaast biedt dit gebied ook nog 422 hectare off-piste skiën waar je met je Grandvalira pas ook toegang toe hebt.

Pistekaart van Ordina Arcalis

Hoe zijn de mensen daar?

Wintersporten is de favoriete hobby van veel inwoners van Andorra. Maar omdat het ingeklemd ligt tussen Spanje en Frankrijk vind je er vanzelfsprekend ook veel Fransen en Spanjaarden. Maar je treft er ook heel veel Portugezen aan. Grappig, want die zien we natuurlijk vrij zelden op de pistes in de Alpen. Maar wij Nederlanders zijn niet voor niets een reislustig landje, want zo her en der ving ik ook wat Nederlands gesproken taal op.

Maar eerlijk is eerlijk: het zijn er bijzonder weinig. De taal die gesproken wordt in Andorra is Catalaans; een taal die niet echt op het Spaans lijkt en ook lastig te verstaan is. Gelukkig kun je er met Engels behoorlijk goed terecht en anders heb je altijd nog je handen en voeten om mee te praten.

Snowboarders

Ook opvallend: op de pistes zie je ontzettend veel snowboarders. Ik ben zelf snowboarder en heb soms het idee tot een uitstervend ras te behoren, maar in Andorra hebben ze het snowboarden opnieuw ontdekt. Grote groepen kinderen op snowboards, klasjes met volwassen snowboarders en super schattige kleintjes op hun eveneens kleine snowboard. Mooi om te zien!

Kun je er inderdaad goed shoppen?

De skigebieden in Andorra liggen allemaal dichtbij elkaar en ook dichtbij de hoofdstad van Andorra: Andorra La Vella. Hoewel, stad mag het eigenlijk niet heten want met slechts 18.000 inwoners is het meer een groot dorp. Ik verbleef twee nachten in deze “stad” en het voelt ietwat raar om in een stad te staan met je ski’s en snowboard. In de stad kun je overigens prima shoppen op de zgn. “Shopping Mile”; een lange straat met veel winkels. Zeker omdat het hier vanwege het extreem lage belastingtarief goedkoop is. Leuk om te doen als je een dagje geen zin hebt om te skiën. Het is dus een goed idee om je wintersporttripje te combineren met een dagje shoppen.

Is het duur?

Die lage prijzen die je in heel Andorra aantreft zie je ook terug in de prijs van een skipas. Wat een pas kost is wat lastig te zeggen omdat ze er werken met dynamische prijzen, maar hou ongeveer rekening met slechts 50 euro voor een losse dagpas. Boek je ver van te voren en is het rustig, dan betaal je beduidend minder. Daarnaast biedt Grandvalira op de website diverse soorten, interessant geprijsde, skipassen. Zo ski je gratis als je in 1947 of eerder bent geboren. Als je kind in 2017 of later is geboren is er ook een gratis skipas.

Ben je op zoek naar een nieuw horloge of nieuwe skikleding of -gear, dan kun je dat het beste hier in Andorra kopen. Accommodaties zijn over het algemeen ook iets goedkoper dan in de Alpenlanden, maar verwacht daar niet te veel voordeel van. Handig is trouwens dat je hier gewoon met de Euro kunt betalen, ondanks dat Andorra geen lid is van de Europese Unie.

Hoe zijn de pistes?

Als me één ding is opgevallen is het wel dat dit gebied zeer, zeer geschikt is voor beginners. In de skigebieden zijn erg veel blauwe pistes waarop je menig beginner tegenkomt. Van de 139 pistes zijn er maar liefst 79 groen of blauw. Wij hadden het geluk dat er de dag ervoor net verse sneeuw was gevallen in combinatie met stralend blauwe lucht. Ideaal dus voor ons, maar ook voor de vele beginners! Mocht je wat meer ervaren zijn dan zijn er ook rode en een enkele zwarte piste waar het dan ook super rustig is. Soms waren we letterlijk de enige op de piste.

Sfeerbeeld van een piste in Grandvalira | Foto: Saskia Smulders

Er zijn een groot aantal prachtige -blauwe- pistes die zich kronkelend tussen de bomen door begeven. Neem bijvoorbeeld de blauwe piste met de naam “Esquirol” – in Grandvalira-, die helemaal vanaf de top naar het dal gaat. Of in het gebied Pal Arinsal waar je ook een heerlijk lange dal afdaling hebt (La Masseda, piste 13). De pistes zijn ontzettend gevarieerd: je hebt er heerlijk brede stukken pistes tussen, afgewisseld met mooie bospaden. De ene keer ski je tussen de bomen en het volgende moment boven de boomgrens.

Hoe zijn de liften?

Vanuit de dalen gaan er op zes plekken moderne liften/gondels naar boven. Dat betekent wel dat het er in de ochtend wat druk kan zijn. Maar toch viel de wachttijd me mee en waren we behoorlijk snel boven. In het skigebied van Grandvalira zijn heel veel stoeltjesliften; de ene iets moderner en sneller dan de andere. Verwacht er trouwens geen stoelverwarming, jij verwend nest 😉 . In Pal Arinsal ga je met een gondel naar boven en daar viel de wachttijd reuze mee. Vanaf daar is het overal behoorlijk rustig.

Hoe is het voor kinderen?

Andorra is een walhalla voor kinderen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor kinderen om te leren skiën en ik ben onderweg dan ook menig kinderklasje tegengekomen. Het enige nadeel is dat er geen Nederlandstalige skileraren zijn. Maar er zijn wel veel ontzettend vriendelijke anderstaligen, waaronder ook veel Engelstaligen. Laat je daar dus niet door afschrikken. Bovendien gaat ieder kind hier ook weer anders mee om. Grote kans dat ouders het lastiger vinden dan hun kroost….

Kids van Andorra in hun gele hesjes die zich klaar maken om te gaan skiën | Foto: Saskia Smulders

Is er Après-ski?

Verwacht hier geen dampende en stampende après-ski, maar toch is er genoeg vertier te vinden. In Pas de La Casa bijvoorbeeld vindt je veel cafés die regelmatig happy-hour hebben en zijn er veel restaurantjes waar je gezellig kunt tafelen. Dit dorp is dan ook meer gericht op jongeren. Eén van de bekendste après-ski plekken is L’ Abarset waar een aantal vaste DJ’s voor de muziek zorgen. Bovendien kun je er uitstekend eten als je hongerig van de berg af komt.

Over Andorra: feiten en cijfers

Zoals gezegd ligt Andorra tussen Spanje en Frankrijk in en is gelegen in de Pyreneeën. Qua oppervlakte is Andorra net zo groot als de provincie Utrecht. Slechts 8% van het oppervlakte van Andorra is bebouwd; de rest is allemaal natuur en door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Er wonen bijna 75.000 mensen in Andorra en de gemiddelde leeftijd is 40 jaar. Jaarlijks komen er bijna 8 miljoen toeristen naar het land. Omdat Andorra zo zuidelijk ligt is de kans op zon heel groot; zo’n 300 dagen per jaar schijnt de zon. Wist je dat er in Andorra geen luchthaven of treinstation is?

De hoogste bergtop is de Comapedrosa met een hoogte van 2942 meter en de laagste is 838 meter hoog. Als je van shoppen houdt zit je ook goed in Andorra. Je hebt er namelijk meer dan 2000 winkels. En dat voor zo’n klein landje! De belangrijkste – en bekendste- winkelstraat wordt de The Shopping Mile genoemd en ligt in de hoofdstad Andorra La Velle. De straat is inderdaad een mijl lang en alleen toegankelijk voor voetgangers.

Om Andorra te bezoeken heb je geen speciaal visum nodig; een Nederlands paspoort of ID kaart volstaat. Ook handig: op heel veel plekken Andorra kun je gebruik maken van een gratis WiFi netwerk dat simpelweg Andorra Wi-Fi heet.

Wat kun je er nog meer doen?

Spa Caldea

Eén van de leukste dingen die je naast het wintersporten kan doen is een bezoekje aan de Spa “Caldea” -gelegen in de hoofdstad Andorra La Vella – waar je diverse thermale baden en sauna’s vindt. Ideaal om even te relaxen na een lange skidag. Het markante gebouw van Caldea heeft een prominente plaats in de hoofdstad en telt 18 verdiepingen en is daarmee het grootste wellnesscentrum van Europa.

In Canillo is er een prachtige zipline waarmee je met zo’n 80 kilometer per uur naar beneden kunt zeilen. In El Tarter kun je paragliden en Grau Roig kun je gaan hondensleeën. Maar als je echt van avontuur houdt kun je gaan heli skiën.

Moonbiken in Naturland

Grote kans dat je denkt: huh wat is dat? Geeft niet, ik had er ook nog nooit van gehoord. Moonbikes zijn elektrische vervoersmiddelen die achterop een rupsband hebben en voorop een ski. Een uitstekende manier om je door de sneeuw voort te bewegen. Even oefenen met het sturen, want je stuurt niet zozeer met je stuur, maar meer met je gewicht en dat is in het begin nog even wennen. Wij hadden het geluk te moonbiken tijdens de zonsondergang en ik hoef je niet te zeggen hoe magisch het was!

Het moonbiken deden we in een enorm natuurgebied “Naturland“. Daar kun je allerlei outdoor activiteiten doen zoals cross country skiën (15 kilometer loipes), sneeuwschoenwandelen of rijden op een sneeuwscooter. Het is ook een dierenpark en als je van meer spanning houdt dan mag je de Tobotronic, de langste rodelbaan van 5,3 kilometer niet missen. Je kunt er bovendien ook overnachten zoals wij deden.

Andorra is een prinsdom en is daarmee één van de meest politiek afwijkende landen ter wereld. Zo is de Franse president Emmanuel Macron de “coprins” van Andorra én is de katholieke bisschop van de Spaanse stad La Seu d’Urgell. Hun rollen zijn trouwens volledig symbolisch.

Hoe is het eten?

Je vindt in Andorra La Vella en in de skigebieden natuurlijk talloze restaurantjes in alle soorten en maten. Zo vind je er zo’n 20 restaurants die gevestigd zijn in oude huizen waarin vroeger vee werd gehouden. Grappig idee! Ook op de piste zijn vele restaurants en tentjes te vinden. Daar kun je genieten van de Andorrese keuken, bestaande uit diverse rijst- of visgerechten, maar het meest bekend is wel de “escudella”: stoofpot. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor friet en een hamburger of een lekkere verse pizza. Dus voor ieder wat wils. Hou er wel rekening mee dat het eten, zowel lunch als diner, op z’n Spaans gaat: laat en langdurig.

Combineer met city-trip

Als je van plan bent om eens te gaan skiën in Andorra dan kan ik je van harte aanraden om je bezoek te combineren met een bezoek aan de Franse stad Toulouse. Omdat de kans groot is dat je gaat vliegen naar Andorra, via Toulouse, is dit een logische keuze. Leuk om deze charmante Franse stad een dagje te bezoeken. Meer informatie vind je op de website van Toulouse.

Hoe kom je in Andorra?

Er zijn twee mogelijkheden om in Andorra te komen: met de auto of met het vliegtuig. Met de trein is lastig aangezien ze in Andorra geen treinstation (en geen treinen) hebben. Als je kiest voor het vliegtuig heb je de keuze uit vliegen op Barcelona of Toulouse. Ik vloog met KLM naar Toulouse en vanaf het vliegveld ben je met een rechtstreekse busverbinding in 2,5 a 3 uur op je bestemming. Als je met de auto gaat dan is het vanuit Utrecht zo’n 1300 kilometer rijden.

Waar kun je slapen?

Andorra kent vele soorten accommodaties: van duur tot heel goedkoop. Je hebt de keuze uit maar liefst 200 hotels. Je kunt ervoor kiezen om in je wintersportbestemming een accommodatie te zoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan slapen in de hoofdstad zoals wij deden. Je hebt dan de ideale mix tussen snel op de ski’s staan én de mogelijkheden van de stad. Wij sliepen bijvoorbeeld in Hotel Starc; een hotel in het midden midden van de stad. Er zijn in Andorra ook diverse ski in-ski out mogelijkheden.

Wat maakt Andorra nou zo leuk en anders?

Als je ‘ns een andere wintersportervaring wil hebben dan is Andorra the place to be. De Pyreneeën zijn toch écht anders dan de Alpen, mede dankzij de mediterrane invloeden. Zeker als je wat minder ervaren bent in het skiën of snowboarden is het écht een heel goed idee. Dat is het ook als je geen Nederlanders tegen wil komen en je je wil onderdompelen in de Spaanse en Franse keuken, taal en gewoontes. Daarnaast kun je in Andorra nog zoveel meer doen dan alleen skiën of snowboarden.

Mijn tip is om je wintersport naar Andorra te combineren met een bezoekje aan de stad Toulouse, bijvoorbeeld op de dag dat je weer richting Nederland vertrekt. Last but not least is het prijspeil aantrekkelijk door de lage belastingen op producten. Mijn conclusie is dan ook simpel: ga er eens heen en ga het zelf ervaren. Ik ga in ieder geval zeker nog eens terug!

Plussen

  • Enorm groot skigebied met 300 kilometer piste
  • Ideaal, maar dan ook echt ideaal voor beginners en kinderen
  • Maar ook meer gevorderden zullen zich uitstekend vermaken
  • Met 300 dagen zon per jaar is het vrijwel altijd zonnig
  • Heel veel activiteiten te doen naast het skiën
  • Weinig tot geen Nederlanders
  • Interessant prijspeil (er wordt slechts 4,5% belasting geheven)
  • Goed en lekker eten zowel op als buiten de pistes
  • Leuk om te combineren met een city trip Toulouse

Minnen

  • Met zo’n 1300 kilometer vanaf Utrecht is het best ver. Vliegen is de beste optie (via Toulouse)
  • Sommige stoeltjesliften zijn wat verouderd
  • Iets meer wachten bij de liften vanuit de dorpen
  • Geen Nederlandstalige skileraren

Bron: Wikipedia | www.visitandorra.com | Hoofdfoto: Saskia Smulders


Lees ook: Kom sfeer proeven van wintersporten in Andorra

één reactie op “REISVERSLAG | Wintersporten in Andorra is Anders. Bijzonder en leuk Anders.”

  • Latet Jean-marc
    11 maart 2023 at 12:04

    Hallo saskia! Ik ben pas terug van soldeu. Bent er al zeer dikwijls geweest. Ik wordt nu 31 maart 62 j. En heb ondertussen 2 j mijn pensioen. In de lift gekke gedachten gekregen om in Andorra te gaan wonen, maar dat lijkt niet mogelijk voor mijn portemonnee. Dus nu plan B . ÉÉN maand verblijven inplaats van één week, lijkt me voordeliger? Ik zoek er een studio of kl.appart. voor 1a2 pers. Ik ben een zeer goed skiëer al 50j . Ik vind er zeer goed mijn ding vooral soldeu. Veel skiplezier nog! Doei!

Comments are closed.

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer