Skiën in Canada: op wiens bucketlist staat dat niet? Reporters Saskia en Patricia mochten deze van hun lijstje afstrepen en maakten een reis vol unieke winterervaringen naar Edmonton en Jasper in het westen van Canada. Een winterreis naar Canada kun je een beetje zien als een reis naar Lapland. Daar ga je ook niet alleen maar heen voor het skiën, maar voor een volledige winterervaring.

Deel 1 van deze geweldige reis lees je hier, vol met tips en informatie

En die kun je juist in Canada als geen ander ervaren. Je kunt skiën in Jasper namelijk heel goed combineren met winterse citytrip naar de stad Edmonton en een aantal andere winteractiviteiten in en rond zowel Edmonton als Jasper.

In ons vorige reisverslag las je al hoe je er komt, waarom de stad Edmonton de moeite van het bezoeken waard is en over de geweldige rit naar het dorp Jasper. In dit vervolg lees je alles over onze avonturen in Jasper, waar we onder andere gingen skiën in de fameuze poedersneeuw!

Jasper National Park

Jasper ligt midden in het Jasper National Park. In dit beschermde natuurgebied vind je gletsjers, bergen en rivieren. Jasper zelf is een wat kleiner, gezelliger en meer bescheiden plaats dan bijvoorbeeld Whistler. Het dorp kan zo weggelopen zijn uit het decor van een (winterse) Westernfilm: veel laagbouw met mooie oude gebouwen met de Rockies als schitterende achtergrond. Hier hangt een bijzondere sfeer, ondanks dat je hier toch een groot aanbod van allerlei soorten winkels vindt.

We logeren in de Jasper Inn & Suites, een gezellig hotel aan het begin van het dorp. Leuk detail: omdat Jasper in een beschermd natuurgebied ligt zijn de dieren niet ver weg. Zo zagen wij vanuit onze hotelkamer, die op de begane grond gelegen was, meermalen de wapiti’s (een hertensoort) voor ons raam grazen.


Hotel in Jasper

In Jasper zijn talloze overnachtingsmogelijkheden voor iedere portemonnee. Wij verbleven in de “Jasper Inn and Suites”, gelegen aan het begin van het dorp. Hier vind je verschillende soorten kamers, een indoorzwembad, vriendelijk personeel en een aantal huisdiervriendelijke kamers. En als je geluk hebt, lopen de wapiti’s (een hertensoort) zo door je achtertuin!


Maligne Canyon: avonturen in een bevroren kloof

Een absolute must-do in Jasper is een Ice Walk maken in Maligne Canyon. Dit doe je niet per se op eigen gelegenheid want het is een lastige wandeling. Deze Ice Walk doe je onder begeleiding van een gids. In ons geval gingen we op pad met Sundog Tours.  Met een busje werden we netjes bij ons hotel opgehaald en kregen we een helm en de benodigde heerlijk warme laarzen met spikes eronder. Want die ga je nodig hebben!

Maligne Canyon is een diepe kloof waar je loopt in een bevroren rivier en zijn bedding. We lopen over gladde stenen en over ijs, waar we soms een klein beetje doorheen zakken (vandaar de laarzen en de begeleiding van de gids!). We glibberen over gladde stenen en klauteren over boomstammen. 

Tijdens de avontuurlijke wandeling hebben we van dichtbij zicht op bevroren watervallen, ijspegels en bijzondere bevroren sneeuwformaties. De Canyon geeft ons het gevoel in een buitenaardse wereld te lopen. En omdat het de dagen ervoor extreem koud is geweest, vertelt de gids dat zelfs hij gedeeltes bevroren ziet die hij nog nooit eerder bevroren heeft gezien. Bovendien kunnen we daardoor extra diep de kloof in wandelen. Op de terugweg vanuit de kloof worden we alweer getrakteerd op fantastische uitzichten op de Rockies. 

De Maligne Canyon Ice Walk duurt in totaal (inclusief ophalen en terugbrengen naar je hotel) ongeveer 3 uur, de wandeling zelf ongeveer 1,5-2 uur.

Bewonder een bevroren wereld

De winterse wereld in Jasper is sowieso gevuld met sneeuw en ijs. Omdat je midden in een beschermd natuurpark zit kun je die bijzondere natuur van dichtbij bekijken, zoals: 

  • Athabasca Waterfalls: grotendeels bevroren waterval
  • Maligne Lake & Patricia Lake: op nog geen 10 minuten rijden van Jasper, iets hoger in de bergen. (Hier moest reporter Patricia natuurlijk even een foto maken).

Skigebied Marmot Basin

Het skigebied van Jasper telt 91 kilometer aan groene, blauwe, zwarte en black diamond pistes. Ook heeft het gebied 3 funparks. Marmot Basin ligt op een hoogte tussen de 1698-2410 meter. Je mag in het gebied offpiste skiën, zolang je maar binnen het skigebied blijft. Het ligt midden in een natuurgebied.

Je kunt er dus heen rijden, maar het is de bedoeling dat je einde dag ook weer vertrekt. Parkeren is uitstekend geregeld: je kunt kiezen uit 4 grote parkeerplaatsen die ski-in, ski-out zijn. Je skiet dus zo vanaf de parkeerplaats naar de lift en weer terug. Marmot Basin is sneeuwzeker. En die sneeuw is bijzonder: fijne droge poedersneeuw waarop het fantastisch skiën is!    


Skiën in Jasper

En dan gaan we doen waarvoor we óók kwamen: skiën! Skiën in Canada is echt andere koek. De beleving, de sfeer, het uitzicht, maar vooral de sneeuw maakt het ski:en totaal anders dan in de Alpen. Marmot Basin is het skigebied dat bij Jasper ligt. Iets minder bekend dan Whistler of Banff en vooral gemoedelijker en rustiger, maar doet er qua skiën niet voor onder. 

We rijden met onze huurauto in zo’n 20 minuten naar het skigebied. De weg is niet steil of kronkelig zoals je in de Alpen gewend bent als je een berg op rijdt. Hij is goed te berijden en leidt naar het gebouw onderaan het skigebied. Hier zijn het restaurant, de skipasverkoop en de skiverhuur te vinden. In Marmot Basin vind je verder nog 2 chalets/restaurants op de berg. Er zijn hier geen accommodaties op of aan de piste. Het is de bedoeling dat je na een dag (geweldig!) skiën weer vertrekt naar bijvoorbeeld Jasper, omdat het een beschermd natuurgebied is.

In het gebied zijn geen gondels maar alleen stoeltjesliften te vinden. Marmot Basin is overigens extreem sneeuwzeker, dus over gebrek aan poeder hoef je hier niet in te zitten!

Rocky powder

Bij de skihuur halen we onze ski’s, schoenen en helm op, waarna het de bedoeling is dat je parkeert op één van de grote parkeerplaatsen. Vanaf hier kun je naar de lift skiën en ook weer terug naar de parkeerplaats kunt skiën (tip: van P4 gaat dit helemaal super simpel!).

Dan maken we onze eerste afdaling naar de lift. De dagen ervoor is er zo’n 10 cm verse Rocky powder gevallen. En dat is sneeuw van serieus andere orde. De sneeuw is droog, poeder, je kunt er geen sneeuwballen van maken. En dit is wat maakt dat je over de piste zweeft. Er zijn geen hobbels, ijsplaten of slush te vinden, alleen maar verse poeder. Fantastisch!  Dit is op en top genieten. Skiën krijgt door deze sneeuw echt een andere dimensie. Alles kan, alles lukt en we zoeven over de pistes. 

Terwijl we van de geweldige sneeuw genieten, is het daarnaast genieten geblazen van het uitzicht over de majestueze Rocky Mountains. De hele beleving, de sfeer, het uitzicht, maar vooral de sneeuw maakt het skiën totaal anders dan in de Alpen.

Marmot Basin

We vinden in Marmot Basin pistes voor elk wat wils: groene, blauwe, rode, zwart en black diamond pistes. Deze kleurcodering is anders dan in Europa. Groen is makkelijk, maar eigenlijk blauw. Rood is ook blauw, zwart is gewoon zwart en black diamond zijn moeilijke zwarte pistes. 

Ook kun je hier offpiste skiën, als je maar binnen het gebied blijft. Veel van die offpiste gaat ook tussen de naaldbomen door. Je kunt hier in totaal 91 afdalingen afstrepen. De pistes liggen veelal naast elkaar, maar je kunt ook een tocht door het gebied maken omdat je ook tussen de pistes mag skiën. Men spreekt hier daarom niet van pistekilometers, omdat je dus tochten door het hele gebied kunt maken. Ook grappig: elke lift en elke afdaling heeft een eigen naam. Zo kun je je ineens bevinden op een zwarte piste die “Holy Guacamole” heet, of een groene “Bunny Hop”.

Het uitzicht op de Rocky Mountains is geweldig en helpt nog eens extra bij de bijzondere ervaring van het skiën in Canada. Op en top genieten dus! En de sneeuw…de sneeuw…dit is waarvoor we ook naar Canada kwamen.

edmonton jasper

Restaurants in Jasper

Superlekker eten in Jasper! En er is een enorme keuze aan restaurants, dus je vindt hier voor elk wat wils. Wij hebben een paar tips voor je:

–  Evil Dave’s Grill – 86 Connaught Drive. Een gezellig restaurant gerund door een familie. Gerechten met grappige namen als de “Wicked burger”

–  Jasper Pizza Place – 404 Connaught Drive. Heerlijke pizza’s; Populaire tent onder de locals

–  Jasper Brewing Company – 624 Connaught Drive. Lokale brouwerij met heerlijke biertjes. Tijdens het eten geniet je van sport op de grote schermen.

–  Harvest Food & Drink – 616 Patricia St. Erg lekkere vleesgerechten en heerlijke drankjes en cocktails.


Huskysleeën

Om de winterse ervaring nog eens goed af te maken gaan we ook op pad met een slee, voortgetrokken door Alaskan Husky’s. Die daar zelf de allergrootste lol in hebben!

We stappen weer in onze auto en rijden 1,5 uur naar een bos (Cold Fire Creek) in buurprovincie British Columbia. Wat ook een aparte ervaring is, want zodra je de provinciegrens passeert, is het ineens een uur vroeger omdat deze net in een andere tijdzone ligt. Zorg ook hier dat je een volle tank hebt, want er zijn niet veel tankstations langs de weg.

De weg voert ons naar een totaal verlaten bos. Hier staat Taylor, de bazin van de honden en organisatie op ons te wachten. De honden worden voor de slee gespannen, waarbij je alvast op de rem moet gaan staan want ze willen maar wat graag van start en rennen er anders vandoor. met slee en al. Eén van ons gaat in de slee (met lekker warme dekentjes), Taylor en de ander gaan achterop de slee staan om deze te besturen. Dit wisselen we onderweg af. 

En daar gaan we! De honden hebben er méér dan zin in en rennen vrolijk voor de slee. We doen een route van een uur door het stille, besneeuwde bos. Wat een mooie ervaring is dit: we genieten volop van de stilte, de sneeuw, de honden en de natuur.

Taylor vertelt over de liefdevolle verzorging van de honden waarbij duidelijk wordt dat de organisatie echt samenleeft met de honden. Ondertussen moet degene achter op de slee af en toe even mee “steppen” bij heuveltjes of tegenhangen in bochten. Taylor legt ook uit welke dierensporen er onderweg te vinden zijn, zoals van lynxen, coyotes en vossen.

Na een uur alleen maar genieten komt de tocht ten einde en heeft Taylor lekker warme choco en koekjes voor ons. De honden krijgen eten en een lekkere bak kippenwater, wat goed naar binnen wordt geslobberd. 

Terug naar huis met KLM

En dan is het na een week vol met ongelooflijke winterervaringen het tijd om weer terug te keren naar het relatief warme Nederland. We rijden weer terug naar Edmonton, waarbij we weer mogen genieten van alle mooie uitzichten op de Rocky Mountains. We leveren de huurauto in en KLM vliegt ons weer keurig -zonder over te stappen- terug naar Amsterdam. Deze rechtstreekse vlucht tussen Edmonton en Amsterdam is in de winter drie per week (en in de zomer zelfs 4 keer per week). De terugvlucht duurt zo’n 8-8,5 uur.


Hoe kom je er?

Superhandig: met onze eigen KLM vlieg je in zo’n 8,5-9 uur rechtstreeks van Amsterdam naar Edmonton. Boeken kun je gewoon online op de website van KLM doen. Drie keer per week in de winter gaat er een rechtstreekse vlucht tussen deze 2 luchthavens (in de zomer is dit zelfs 4 keer per week). En een rechtstreekse vlucht scheelt gedoe met overstappen.

Bovendien zijn de vluchttijden van zowel de heen- als terugreis dusdanig dat je meteen door in het plaatselijke ritme komt en dus zoveel mogelijk jetlag voorkomt. Het tijdsverschil met dit deel van Canada is 8 uur (eerder). En het is fijn om in Edmonton ook een paar dagen figuurlijk te “landen” om zo even bij te komen van de reis.

Op het vliegveld huur je een auto, wat het meest praktisch is als je veel wilt zien. Bovendien is de brandstof in Canada zo’n 1,2 CAD per liter benzine. Dat is dus een stuk goedkoper dan in Nederland.


Samengevat

Echt een ultieme bucketlistreis, een wintersport in Canada. Maar zo’n bucketlisttrip maak je -vinden wij- niet alleen voor het skiën. Je kunt het skiën aanvullen met “once in a lifetime” andere winterervaringen. En dat is ook echt een aanrader om te doen, want hoe vaak zie jij bijvoorbeeld bizons?

Het skiën in Jasper is echt van een andere orde. De fantastische poedersneeuw, de sfeer, het uitzicht: de hele beleving maakt het skiën in Canada tot een unieke ervaring! Wij kijken dan ook terug op een fantastische reis met een grote diversiteit aan activiteiten die allemaal hun eigen hoogtepunt vormden. 

Wat verder opviel was dat de Canadezen ontzettend vriendelijk zijn en altijd bereid te helpen. Gek op ijshockey en allemaal een muts op het hoofd die ze liefkozend een toque noemen (spreek uit als tuque). En autorijden in Canada is prima te doen, ook onder winterse omstandigheden. 

Edmonton is een grote stad die niet zo groot aandoet. Hier kun je je prima een paar dagen vermaken met mooie uitstapjes naar de natuur die om de hoek van de stad ligt. De stad biedt verder heel erg lekker eten, leuke wijkjes, shops en musea. Wil je meer lezen over Edmonton, dan klik je hier. Jasper is een gemoedelijk dorp waar je evengoed wel “stadse” winkels en uitstekende restaurants vindt. Geniet hier vooral ook van de natuur om je heen! Husky sleeën en de Ice Walk door de Maligne Canyon zijn absolute aanraders om te doen. En het skiën…het skiën is gewoonweg fantastisch.

Kortom: Ontdek wintersport in Canada vooral zelf, want eigenlijk is het een ervaring die niet uit te leggen valt en je dus vooral zélf moet gaan ontdekken!


ALLE INFORMATIE OP EEN RIJ

– Wil je nog meer weten over Edmonton, kijk dan eens op de website van Explore Edmonton. Over alle evenementen/festivals en meer informatie over Jasper kun je terecht bij Tourism Jasper.

– Wij boekten een heerlijke hondenslee tocht via Cold Fire Creek Dogsledding. Via Sundog Tours deden wij de onvergetelijke Ice Walk in Maligne Canyon in Jasper. 

– Zelf een volledige pakketreis boeken naar Edmonton en Jasper bij een van de aangesloten reisorganisaties? Of over de bestemmingen? De website van Edmonton-Jasper.nl geeft je alle informatie die je nodig hebt.


Foto’s: Patricia Christiani & Saskia Smulders