Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Half december reisden reporters Saskia en Patricia af naar een sneeuwrijk Winterberg. Voor de tijd van het jaar lag er best veel sneeuw en bleek er prima te skiën! Al was het alleen al om het feit dat we op deze manier kunnen zeggen dat we in 2021 tóch nog op de ski’s hebben gestaan… En dat was eindelijk weer genieten!

Het beste ervan maken tijdens een pandemie

Nadat een eerder geplande Oostenrijkse reis in het water viel vanwege de lockdown in dat land, besloten we het beste ervan te maken. Je moet tenslotte iets in deze pandemische tijden. En dus werden ski’s, board, helmen en alle andere gear afgestoft (letterlijk!) en vertrokken we op een vrijdagmiddag richting Duitsland voor een weekend Winterberg. 

Nou ja, zomaar vertrekken….we leven natuurlijk in een pandemie, dus vertrokken we niet voor we onze QR-codes gecheckt hebben, en deze voor de zekerheid ook maar uitgeprint bij ons gele boekje gestopt hebben. Ten tijde van ons vertrek half december 2021 hanteerde Duitsland overal de 2G regel (gevaccineerd, genezen) en moest er daarnaast ook nog een inreisformulier ingevuld worden, te vinden via de Reisapp van de Rijksoverheid (of wijsopreis.nl).

Eindelijk weer op de ski’s….

Sneeuwgarantie

Op naar Winterberg voor een lang weekend dus, prima te bereiken vanuit Nederland, want vanaf Utrecht sta je na 3, 5 uur rijden al in de Duitse sneeuw. Vanzelfsprekend hebben we steeds de weersvoorspelling in de gaten gehouden om te zien of de voorspelde sneeuw daadwerkelijk in Winterberg terecht zou komen. En ja hoor: we hadden geluk, want er lag al 30 cm op de berg en de weerberichten voorspelden bovendien dat het nog wel even koud zou blijven. En dat is goed nieuws voor dit gebied, want bij kou kunnen de vele sneeuwkanonnen hun werk voor het gebied goed doen.

Dat hadden we goed ingeschat, want de sneeuwkanonnen waren inderdaad hard aan het werk! Bij een rondje lopen na aankomst bij onze accommodatie bleek je (na het beklimmen van een steile helling) zo de piste op te kunnen. En daar stonden ze met z’n allen te blazen. Een magisch gezicht, zeker na een jaar zonder (wintersport)sneeuw te hebben gedaan.

Winterberg als skigebied

De volgende ochtend schijnt de zon en zijn er maar liefst 18 liften open (tegen de schamele 3 van de dagen ervoor). En dus spurtten wij de piste op. Eindelijk konden we weer de sneeuw onder onze ski’s en snowboard horen knisperen!

Winterberg is natuurlijk geen groot skigebied met zijn in totaal 25 kilometer aan skigebied. Verwacht er dus geen Franse toestanden met kilometerslange pistes. Ook zijn de bergen/heuvels niet enorm hoog, waardoor je korte afdalingen hebt. Toch is het een erg charmant en sfeervol gebied, dat prima is voor een weekend skiën. De liften zijn snel en je kunt toch een prima tocht maken door het hele gebied heen.

Het was, toen wij er waren, niet druk in het skigebied, wat heerlijk was. Tijdens spitsuren van de lunch was het wel druk in de restaurants, maar ook dit was prima te overzien. Let dus op in welke periode je gaat, want wij zijn er ook weleens geweest tijdens de schoolvakantie, en dan moet je rekening houden met veel drukte!

Op zondag ging het, geheel volgens de weersvoorspelling van Alpenweerman.nl, regenen. Ook dit hadden we van tevoren al ingeschat en daarom genoten wij nog 1 ochtend van de wel wat nattige sneeuw.

weekend winterberg
Genieten van een zonnetje in de skilift!

Coronaregels

Zoals gezegd was het even uitzoeken wat precies de regels in Duitsland waren ten tijde van ons tripje. Het skigebied hanteerde ten tijde van ons tripje een gelimiteerde capaciteit in het gebied, waardoor we van tevoren -online- alvast vouchers voor de skipassen hebben gekocht. Elke dag geeft het gebied op de website door middel van een stoplicht aan of er nog capaciteit is.

Bij de kassa wisselen we onze van tevoren gekochte vouchers tegen een dagpas, laten we onze QR code en ID checken en krijgen we een stempel op onze hand. Deze stempel geeft de hele dag toegang tot de liften en restaurants, zodat je niet steeds je code hoeft laten te scannen. De controle op de QR code samen met ID was verder overal consequent en streng.

Mondkapjes waren binnen verplicht, maar werden buiten ook gedragen. En in de skiliften waren ze verplicht (chirurgische mondkapjes waren afdoende). Dat went wonderbaarlijk snel, want kapje op in de lift, en stap je er weer uit dan schuif je em gewoon onder je kin. Dit had nog een voordeel want het was lekker warm in de lift zo! Vergat je een keer je kapje op te doen, dan werd je daar door de liftbediende via omroepen nog even vriendelijk aan herinnerd. Zo’n mondkapje wordt trouwens helemaal niet snel nat: zelfs tijdens de regen bleef het kapje best droog!

Conclusie weekend Winterberg

Al met al hebben wij ons prima vermaakt in Winterberg. Naast dat het natuurlijk FANTASTISCH was om weer even te kunnen skiën/boarden, bleek het gebied verrassend leuk voor tochtjes. Je kunt je in Winterberg een weekend echt prima vermaken. Maar check van tevoren goed of er genoeg sneeuw ligt. En smelt de sneeuw toch te snel weg, zijn er in de omgeving genoeg andere dingen te beleven!

Foto’s: Saskia Smulders/Patricia Christiani


Ook lezen:

(Visited 704 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer