Goede sneeuw in Frans skigebied Les 2 Alpes in de schitterende Isère is gegarandeerd door de aanwezigheid van de gletsjer. Maar reporters Saskia en Patricia zagen met eigen ogen niet alleen dat de omstandigheden daar echt ideaal zijn, maar dat er naast de gletsjer nog veel meer te beleven is in Les 2 Alpes!

Sneeuw gegarandeerd in Les 2 Alpes

Op uitnodiging van Les 2 Alpes en het Franse departement Isère mochten wij zelf dit riante skigebied met 200 aaneengesloten kilometers aan piste komen ervaren. En top sneeuw is hier gegarandeerd! De gletsjer op 3.560  meter zorgt ervoor dat je op heerlijke sneeuw kunt skiën. Daarnaast zorgt de net vers gevallen sneeuwdump bij onze aankomst in april (!) nog eens dat bijna het hele gebied nog open was.

Les 2 Alpes en Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Qua outdoor zit je in dit gebied prima! In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse. Ze maken allemaal onderdeel uit van onze geliefde Alpen. Je kunt er eindeloos wintersporten en in de zomer wandelen, canyoning, mountainbiken en klimmen. Maar deze streek bomvol geschiedenis leent zich ook voor bezoeken aan oude dorpjes, kastelen en forten!

Skigebied

Tijdens ons verblijf in Les 2 Alpes verbleven wij in hotel Soleil d’ Or, een heerlijk hotel direct bij de stoeltjeslift Belle Etoile. Ski in, ski out dus! Nu is dat in Les 2 Alpes sowieso niet zo heel moeilijk, aangezien het dorp aan de voet van twee bergen ligt waar geskied wordt. Vanuit het hele dorp zijn liften omhoog vlakbij je accommodatie te vinden.

Op pad in Les 2 Alpes!

Vlak voor onze aankomst begin april heeft het nog flink gesneeuwd. En dat komt heel mooi uit, want door deze verse sneeuw kan het gebied nog een tijd vooruit! Dit is dan ook één van de gebieden waar je tot later in het seizoen nog gewoon goed terecht kunt.

We starten onze verkenningstocht door het gebied in het kleinere gebied aan de rechterkant van het dorp: Vallée Blanche. Hier vind je heerlijke groene en blauwe pistes. En zoals we gewend zijn van de Franse pistes zijn ze heerlijk breed en ruim. In dit gebied is ook een nieuwe gondel te vinden, de Super Venosc die je supersnel en comfortabel aan deze kant van het dorp naar boven brengt. Vanuit pittoresk Vallée Blanche kun je eenvoudig skiënd de oversteek maken naar de overkant van het dorp, waar de rest van het gebied te vinden is. En hier vind je werkelijk een walhalla aan pistes!

Verschillende hoogte”plateaus”

Het skigebied is opgebouwd uit verschillende aaneengesloten hoogteplateaus. Op 2100 meter vind je het “plateau” Cretes, wat uitermate geschikt is voor beginners. Hier vind je dan ook veel groene en blauwe pistes en een kinderland. Het gebied La Fée op 220 meter ligt een beetje buiten de hoofdroute, maar doe dit gebied zeker aan want hier vind je ook nog een paar mooie en uitdagende pistes. In het gebied Toura op 2600 meter vind je het freestyle snowpark en meerdere geweldig gelegen pistes.

En dan natuurlijk de trots van Les 2 Alpes: de gletsjer. Deze vind je op 3400-3600 meter en is te bereiken met twee gondels en een treintje. Ook voetgangers kunnen helemaal omhoog naar de gletsjer. En als je daar bent aangekomen zul je worden overweldigd door het prachtige uitzicht waar je in de verte -zonder al teveel moeite- de Mont Blanc kunt zien. Loop ook meteen even door naar het speciale uitzichtpunt: Bellevedere Ecrins.

En oh oh wat is het genieten van de sneeuw op deze hoogte. Vanaf de gletsjer kun je via blauwe pistes helemaal terug naar het dal skiën. Een aanrader, want op deze manier pak je meer dan 2000 hoogtemeters mee! Wij skiën het hele gebied door en genieten van de fantastisch brede en vooral gevarieerde pistes. Het weer is op onze eerste dag iets minder om naar huis te schrijven, maar gelukkig trekt het de dagen erna open en laat de lentezon zich zien. Het is genieten geblazen van de uitzichten op deze grote hoogte!

mont blanc
Uitzicht op de Mont Blanc!

Dalafdalingen verbeterd

De vers gevallen sneeuw zorgt ervoor dat we helemaal terug naar het dal kunnen skiën. En waar dit vroeger alleen via behoorlijk pittige zwarte en rode pistes kon, is dit sinds een paar jaar aanzienlijk verbeterd. Men heeft speciaal hiervoor een blauwe afdaling aangelegd, waardoor ook de minder gevorderde skiërs gewoon terug naar het dal kunnen skiën. Een fijne verbetering dus!

Veel vernieuwingen op korte termijn

In Les 2 Alpes is het zo geregeld dat een liftexploitant dertig jaar lang het gebied mag uitbaten. En laat er nou net een wisseling van de wacht zijn geweest. Dat betekent dat er sinds kort een nieuwe liftexploitant aan de slag is gegaan. Deze exploitant staat te trappelen om nieuwe investeringen in de liften te doen, alleen al een niet misselijke 150 miljoen euro in de komende drie jaar.

Dat betekent dat er op korte termijn veel vernieuwingen op stapel staan in Les 2 Alpes. Het gebied wordt verder verbeterd om de stroom wintersporters nog beter te reguleren. Daarnaast worden er nieuwe pistes aangelegd en verbindingen tussen pistes verbeterd. Maar nog belangrijker: ook worden er veel liften vervangen door snellere, modernere liften met grotere capaciteit.

Zo zullen de iconische witte “eitjes” lift in 2024 worden vervangen door een moderne combinatielift: stoeltjes en gondels. Gelukkig mogen de eitjes nog een jaartje blijven om hun 50e verjaardag te vieren. Een andere belangrijke verbetering is de vervanging van de Jandri gondel die je in 2 etappes richting de gletsjer brengt. Deze moet in 2024 helemaal klaar zijn, is groter, kan 3x zoveel mensen vervoeren, is comfortabeler en ook beter bestand tegen slecht weer.

Deze verbeteringen zet Les 2 Alpes meteen weer goed op te kaart!

Skiën…en meer!

Wij genieten van de panoramische uitzichten, maar ook van het grote skigebied dat voor elk wat wils biedt. En ben je uitgeskiet? Neem dan plaats op een terrasje en geniet van de zon. Tenslotte is dat het voordeel van lenteskiën! In Les 2 Alpes kun je verder ook sneeuwschoenwandelen, skitoeren, met de e-bike op pad of op bezoek met de gondel naar het bergdorpje Venosc.

Wil je het liever nog wat adrenaline? Ga dan paragliden! Reporter Saskia nam de proef op de som en vloog over de Franse bergen van Les 2 Alpes. De start is best spannend, aangezien je jezelf van een steile helling afstort, maar al snel neemt de wind de parachute mee en zweef je boven Les 2 Alpes!

Is dat je iets teveel adrenaline? Relaxen kan ook prima hier. Geniet bijvoorbeeld van de wellness die veel hotels aanbieden. Wij deden dat in Le Chamois Lodge, een nieuw hotel waar je kunt genieten van de sauna, stoombad, een jacuzzi binnen en een jacuzzi buiten. Bijzonder om te bubbelen in een jacuzzi terwijl de sneeuwvlokken op je hoofd vallen!

Gastronomisch genieten

Frankrijk, het land van gastronomisch genieten. En dat kan dus ook meer dan prima in Les 2 Alpes! Het dorp biedt heel veel verschillende kleine en gezellige restaurantjes waar voor elk wat wils te vinden is. Bij restaurant Casa Nostra bijvoorbeeld, een gezellig restaurantje met heerlijke Franse gerechten. En bij La Porte d’à Coté genoten wij van een originele Savoyaardse kaasfondue!

Uitermate goed lunchen op de piste kun je bij Le Diable au Coeur, een sfeervol ingericht restaurant bovenaan de Diable lift. En zoek je wat anders dan lunchen óp de piste, neem dan zeker eens de moeite om voor de lunch weer terug naar het dorp te skiën. Aan het centrale plein waar ook de skischool zit vind je Hotel Le Sherpa. De clubsandwich is een aanrader! De lift Jandri is op 5 minuten lopen, dus je zit zo weer op de berg na de lunch!

Après-ski

Frankrijk staat bekend om een ander soort après-ski dan Oostenrijk, maar in Les 2 Alpes kun je dus prima terecht voor een apres-ski, wat hier een echt feestje is! Bij de Pano Bar in gebied Toura op 2.600 meter draait elke dag de DJ vanaf 15.00 uur het publiek warm. En bij de Umbrellabar onderaan de pistes en de Yeti bar is het elke dag groot feest.

Zoek je wat rustigers, ga dan naar Chez Nous 2 . Hier borrel je gezellig met een goede cocktail en geniet je van overheerlijke tapas!

Apres-ski bij de Umbrellabar

Facts & Figures Les 2 Alpes

  • 70% van het skigebied is boven de 2.000 meter. De hoogste top is op 3600 meter
  • Er is 200 kilometer aan piste beschikbaar
  • Zonder een skilift te nemen kun je 2300 hoogtemeters overbruggen
  • Er zijn 44 skiliften en 96 pistes (2 blauwe, 20 rode, 50 blauwe en 14 groene pistes)
  • Onder de pistes zijn 5 gratis skilfiten

Hoe kom je er?

Wij vlogen in zo’n 1,5 uur van Amsterdam naar Lyon en reden in 2 uur naar Les 2 Alpes. Met de auto is het vanaf Utrecht iets meer dan 1.000 kilometer. Neem wel sneeuwkettingen mee als je de berg oprijdt. Deze zijn wel nodig als het sneeuwt!

Terrasje pakken want lenteskiën!

Plus en Min

+ Skiën tot ver in mei en in de zomer (mits het weer het toelaat) op de gletsjer
+ Top sneeuw op de gletsjer
+ Gevarieerde pistes, voor elk wat wils
+ Goede verbindingen tussen de verschillende delen van het skigebied
+ Veel andere “things-to-do” als je even niet wil skiën
+ Veel keuze aan restaurantjes en barretjes
+ Geen typische Franse hoogbouw
+ Sterke verbetering van de dalafdaling door aanleg blauwe piste
+ Feestje bij de après-ski

– De drukke weg door het verder gezellige dorpje
– Er zijn een aantal pistes waar je onderaan vaart moet maken, zeker onhandig voor snowboarders
– Sommige liften zijn verouderd en traag (gelukkig komt hier snel verandering in)

Ons oordeel over Les 2 Alpes

Allebei zijn wij in een ver verleden al eens in Les 2 Alpes geweest, maar wisten ons daarvan niet zoveel te herinneren. Het gebied had destijds dus niet echt indruk gemaakt. Maar na Les 2 Alpes nu weer zelf verkend te hebben moeten we deze mening moeten we toch echt bijstellen. Les 2 Alpes is een groot, afwisselend skigebied waar iedereen blij van wordt. Prachtig gelegen groene pistes, brede blauwe scheurpistes en uitdagende rode en zwarte pistes bieden voor elk wat wils. De sneeuw op en rond de gletsjer is waanzinnig om op te skiën. Het was even wennen aan de opbouw van het gebied, maar zodra je dit door hebt is er zoveel te verkennen. En wil je even niet meer skiën, dan zijn er genoeg activiteiten om je dag genietend door te komen!

Les 2 Alpes is dus een gebied waar je nog lang in het seizoen terecht kunt, maar waar het ook gedurende het normale winterseizoen fantastisch wintersporten is. Zoek je nog ander vertier in en rond dit gebied? Kijk dan eens rond in het departement Isère!

Nog meer zien? Check dan ons fotoverslag van Les 2 Alpes!

Foto’s: Saskia Smulders en Patricia Christiani


Anderen lazen ook: