Reisverslag: So much fun in Serfaus Fiss Ladis

Door: Saskia Smulders

Wintersporten in Serfaus Fiss Ladis staat bij mij ieder jaar weer voor een weekje heerlijk boarden, leuke après-ski en genieten van de mooie omgeving ter plekke. Maar wist je dat er naast skiën en snowboarden nog veel meer te doen is in Serfaus Fiss Ladis? Zo kun je er vliegen, rodelen en zelfs een sky swing maken. 

Waarom? Nou, daarom!

Serfaus Fiss Ladis behoort al jaren tot één van mijn favoriete skigebieden. Waarom? Nou daarom:

 • Er ligt maar liefst 214 kilometer piste op je te wachten
 • Ligging is relatief hoog waardoor de kwaliteit van de sneeuw veelal goed is
 • Het gebied is uitstekend geschikt voor beginners én voor gevorderden
 • Het gebied is zeer kindvriendelijk
 • Je kunt er heerlijk eten en drinken in één van de vele berghutten 
 • Leuke après-ski, zoals de top 5 après-ski 
 • Autoluw. Serfaus is, vanwege de ondergrondse metro, autoluw. 
 • Snelle en moderne liften; er zijn er maar liefst 68
 • Goed bereikbaar vanuit Nederland

Serfaus Fiss Ladis | Foto: Saskia Smulders

Een dag wintersporten in Serfaus Fiss Ladis begint bij de compleet vernieuwde metro (U Bahn) van Serfaus Fiss Ladis. Deze metro stamt oorspronkelijk uit 1985, maar is na ruim veertig jaar de afgelopen tijd volledig geautomatiseerd. Zo zijn de stationsruimtes vernieuwd en rijdt er sinds deze zomer ook een compleet nieuwe trein. 

De metro is geheel vernieuwd en brengt je snel naar de liften

Skiën op de Nordseite

Als we met de metro bij station Komperdell – daar waar drie gondels naar boven vertrekken – zijn uitgestapt, zetten we koers naar het skidepot. Hier brengen we dagelijks onze ski’s, schoenen en snowboard naar toe zodat we niet hoeven te sjouwen met die spullen. Ook in Fiss en Ladis vindt je dergelijke depots. Super handig.

Heerlijk corduroy op de piste van Serfaus Fiss Ladis | Foto: Saskia Smulders

Wanneer we alles op en aan hebben vertrekken we met de gele gondellift Sunliner naar boven. Dat is een goede insider tip, want de meeste wintersporters kiezen voor een van de twee andere gondels waardoor het daar druk kan zijn. Tenzij je natuurlijk een ander doel, zoals de Masner, voor ogen hebt. Dan moet je wel :-). 

De Südabfarht die terug naar Serfaus leidt | Foto: Saskia Smulders

We skiën vandaag op de Nordseite. Dat ligt aan de rechterkant van het gebied en omvat uitdagende pistes, zoals een aantal zwarte, maar ook een fijne blauwe pistes die je leidt naar een van mijn favoriete bergrestaurants, de Zirbenhutte. Na een drankje daar gaan we naar de Almbahn; een van de fijne gondels uit het gebied. Boven aangekomen kiezen we voor de Zwölfer Sportiv, een zwarte piste die goed te doen is. Nadat we er wel klaar mee zijn, nemen we de Schöngampbahn die ons naar de elf kilometer lange rode pistes “Frommes” leidt. Je kunt er helemaal mee naar Ladis skiën. Een aanrader!

Serfaus Fiss Ladis

Foto: Saskia Smulders

20190312_114308

Kaiserwetter in Serfaus Fiss Ladis | Foto: Saskia Smulders

Verse poeder rijden op de Masner

De volgende dag is het stralend weer en met de verse sneeuw die ’s nachts gevallen is, staat ons maar één ding te doen: op naar de Masner. Dit hooggelegen gebied is fantastisch en biedt gave pistes. Als we de Pezidbahn uitstappen blijkt echter dat de Masner nog dicht is vanwege lawinegevaar. Hmmm…als we het bordje moeten geloven dan zouden we nog een uur moeten wachten. Wat zullen we doen?

Wat hadden wij een geluk: het duurde geen uur, maar slechts vijf minuten. En de poeder op de Masner was ons deel…. | Foto: Saskia Smulders

We overleggen met elkaar en vanuit ervaringen uit het verleden weten we dat ze die geplande tijd nogal eens ruim nemen. Met andere woorden: we wachten. Dat blijkt een uitstekende beslissing, want niet lang daarna gooien ze het gebied open en mogen we. We zijn als één van de eersten in het gebied en wat blijkt?

Wat hebben we een geluk. Die poeder is van ons! 

Er zijn twee pistes (rode en zwarte) die niet geprepareerd zijn en daar ligt dus een heerlijke berg ongerepte witte poeder op ons te wachten. We hebben nog meer geluk, want terwijl heel veel andere mensen op de Masnerkopfbahn richting de Masnerkopf staan te wachten (maar nog dicht…) nemen we de andere lift (Arrezjochbahn). Dus is die poeder van ons!!! In onderstaande filmpje kun je dat zien:

Fun met de Fisser Flieger

In Serfaus Fiss Ladis bieden ze de wintersporters nog talloze andere vormen van vertier. We hebben er een drietal voor je uitgelicht. Zo is daar de Fisser Flieger: daarmee vlieg je in een soort van hangglider met z’n vieren met zo’n 80 kilometer per uur, 47 meter boven de grond, over de Mooseralm. Je kunt ’t zelfs ’s avonds doen.

Fun met de Sky Swing

Praktisch naast de Fisser Flieger vindt je de Sky Swing. Daarmee kun je je door de G-krachten die vrij komen zelfs even gewichtsloos voelen. 

Fun met de Familie Coaster Schneisenfeiger

De Schneisenfeiger is een familie rodelbaan die je, zowel ’s winters als ’s zomers, kun je genieten van een afdaling van 1,5 kilometer lengte met een snelheid van 40 kilometer per uur. In het parcours zitten twee spectaculaire “spinnings” en een aantal spannende bochten. Je vindt de Schneisenfeiger nabij bergrestaurant Seealm Hög. 

Deze drie attracties zijn goed te betalen: per volwassene betaal je 7,90 euro per attractie. Voor kinderen gelden aparte prijzen: kinderen geboren tussen 2012 – 2004 € 5.80, kinderen geboren tussen 2003 – 2000 betalen € 7,20. Wil je beide attracties doen, dan geldt een gereduceerd tarief. Deze attracties kun je trouwen ook prima in de zomer doen, want dan zijn ze ook open. 

Nog veel meer fun in Serfaus Fiss Ladis

Naast deze activiteiten is er nog véél meer te doen aan leuke dingen. Zo kun je bijvoorbeeld achter de schermen kijken, ziplinen met de Serfauser Sauser, dineren bij zonsondergang op de Masner of first tracks maken op woensdagochtend. Bekijk hier alle mogelijkheden

Getting there & away

Vanuit Utrecht is het zo’n 980 kilometer rijden met de auto. Rijd bij voorkeur niet over de Fernpass, maar over Bregenz. Een tolvignet is verplicht en verkrijgbaar bij de ANWB en aan de grens. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor de digitale versie.

Veel wintersporters kiezen ervoor om te vliegen. Dat kan het handigste met Transavia via Innsbruck.

Waar slaap je?

Er zijn vele, vele, vele mogelijkheden om te overnachten in Serfaus-Fiss-Ladis. Variërend van hotel, tot appartement, tot aan pension of B&B. Voorheen sliepen wij heel heerlijk in Hotel Rex, midden in Serfaus. Afgelopen keer hebben we onze intrek genomen in één van de appartementen van Haus Jörg. 

Onze Serfaus tips

 • Drink een koffietje bij de Zirbenhutte; je hebt er een mooi uitzicht;
 • Honger? Neem dan een heerlijke gepofte aardappel (Ofenkartoffel) met spek en crème fraiche;
 • Neem de ondergrondse metro. Scheelt je een stuk lopen én is snel en gemakkelijk. 
 • Wil je een dagje naar de Masner? Ga dan zo vroeg mogelijk!
 • Genieten van een gezellige après-ski doe je in de George;
 • In het gebied is overal WiFi bij de liften, bij de berghutten en bij de après-ski. Bespaar dus op je internetkosten;
 • Waar je ook komt: de wc’s zijn er schoon en op sommige plekken soms een heuse beleving. 

Lees alles over Serfaus-Fiss-Ladis