Ik had er al wel eens van gehoord: snowbiken. En dan dus niet fatbiken, waarbij je met een mountainbike met dikke banden door de sneeuw rijdt. Een snowbike is een soort klein fietsje op ski’s waarmee je de berg af glijdt. Ook zei de naam ‘Hermann Koch’ me iets. Nee, niet de Nederlandse acteur en schrijver met de enkele ‘n’ op het eind, maar de man die meerdere keren in het Guinness Book of Records staat. Met snowbiken, welteverstaan.

Ik keek er dus enorm naar uit om dit ook eens te proberen en de verrassing werd nog groter toen Hermann zelf ons begroette bij zijn ski- en snowbikeschool in Obertauern.

Hermann Koch poseert samen met een snowbike

Oefenen op de babyhelling

Goed, we krijgen een snowbike in onze handen gedrukt, en klikken de bijbehorende skietjes onder onze skischoenen. De derde deelnemer aan het introductieklasje heeft snowboardschoenen. Geen probleem, er zijn ook snowbikeski’s met snowboardbindingen. Hoe handig!

Onze leraar Markus leert ons de fijne kneepjes. Achterop je zadel zitten, voeten parallel aan je fiets, armen gestrekt maar losjes aan het stuur en zodra je je hoofd draait naar waar je heen wilt, maak je een bochtje. Klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook. Na een paar keer van de babyhelling zijn we volgens Markus al wel klaar voor het echte werk.

De eerste voorzichtige meters…
Dat ziet er al een heel stuk professioneler uit!

Met je snowbike in de stoeltjeslift

Om van een echte piste te kunnen, moeten we in de stoeltjeslift. Dat klinkt me best spannend in de oren, maar het gaat eigenlijk in één keer goed. Je neemt plaats op de twee buitenste zitjes van de stoeltjeslift en hangt bij het instappen je snowbike buitenboord. Heel erg zwaar is die niet, dus dat lukt prima. Is eenmaal de beugel naar beneden, dan hang je de snowbike aan het zadel over de veiligheidsbeugel en zo kun je heerlijk relaxt naar boven.

Uitstappen gaat ook wonderwel goed. Met twee voeten aan de binnenkant van je fiets ski je de lift uit, terwijl je met twee handen op het stuur steunt. Opstappen maar voor de eerste piste!

Overigens kun je met een snowbike ook in een gondel en in de sleeplift. Voor de gondel klap je ‘m als een soort van vouwfiets in de trein in. Een sleeplift is iets spannender, omdat je je met de fiets tussen je benen naar boven laat slepen. Toch nog altijd makkelijker dan de sleeplift met een snowboard als je het mij vraagt.

Zonder al te veel problemen met je snowbike in de stoeltjeslift

Zitten en glijden maar

Eigenlijk gaat het ons vanaf de allereerste piste bijzonder goed af. Maar ja, we zijn dan ook Hollanders hè, en praktisch op de fiets geboren. Onze medeleerling komt uit Polen en is een minder natuurtalent. Hij vliegt regelmatig uit de bocht, of ligt naast zijn fiets.

Wij zijn verbaasd dat snowbiken zo makkelijk te leren is. Veel sneller dan skiën, en zéker heel veel sneller dan snowboarden. Als je meters maakt, merk je steeds beter hoe je je gewicht gebruikt om een bochtje te maken of te remmen. Dit is gaaf!

Snowbiken is een dikke vette aanrader

Wij zijn fan, al na onze eerste afdaling! Pistes met ruime bochten, kleine paadjes en stukken rechtuit, dit is echt onwijs tof. Als je in Obertauern bent is snowbiken wat ons betreft dan ook een absolute must.

Wat ook ideaal is: als er in je groep mensen zijn die geen of weinig ski-ervaring hebben, dan kunnen ze met de snowbike na slechts een beetje oefening mee op pad. Zo geniet je met z’n allen van een mooie vakantie en het schitterende gebied van Obertauern.

Ik ga in ieder geval de kinderklas al goed voorbij!

Meer weten over snowbiken

Een introductieles snowbiken kost € 81,-. Daarvoor ben je twee uur op pad en leer je de basics als bochten maken, draaien, remmen en hoe je in een stoeltjeslift moet. Daarna kun je zonder problemen zelf verder oefenen. Je mag in Obertauern in alle liften en op alle pistes met je snowbike en in principe gelden dezelfde pisteregels als voor skiën en snowboarden.

Je huurt een snowbike voor een halve dag voor € 29,- euro, een hele dag kost je € 45,-. Huur je voor meer dagen, dan wordt het in verhouding goedkoper. Voor meer informatie kijk je op de website.

Oh ja, benieuwd waarmee Hermann nou eigenlijk in het Guiness Book of Records staat? Dat is bijvoorbeeld de meeste 360’s in 1 minuut op een snowbike. En 33 skigebieden in 3 dagen, ook op de snowbike. Toen wij in Obertauern waren kwam er weer eentje bij: de meeste afdalingen in een uur. Zoek ‘m maar eens op!

Lees alles over het geweldige ski én snowbikegebied Obertauern in Oostenrijk

Alle foto’s en video’s: Pauline van der Waal

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Obertauern.