Ben jij wel eens op wintersport geweest in Zweden? Ik was dat nog nooit, en ik bleek niet de enige te zijn. Want toen een wintersport naar Vemdalen in Zweden op het programma stond, kreeg ik veel vragen van wintersporters die – net als ik – bijna altijd gaan skiën in Oostenrijk of Frankrijk. Daarom beantwoord ik de meestgestelde vragen over een wintersport in Scandinavië. Want ik wil zeker nog eens terug!

Wist je bovendien dat je er heel gemakkelijk komt met een directe vlucht vanaf Groningen of Amsterdam? Maar daarover later meer.

Hoera, de zon is op!

Waar kun je skiën in Zweden?

Laten we beginnen met een voor de hand liggende vraag: waar ga je heen als je wilt skiën in Zweden? Zweden heeft meerdere skigebieden met elk hun eigen charme. Åre is het hoogstgelegen skigebied van het land, en ook daar heb ik een kijkje genomen. Sälen heeft net een paar kilometer meer piste dan Åre en is een geweldig gebied voor gezinnen met kinderen.

Vemdalen tenslotte wordt ook wel de gezelligste skibestemming van Zweden genoemd. Je begrijpt: daar wilde ik heen! Vemdalen ligt in de regio Jämtland, een paar honderd kilometer noordelijker dan Stockholm.

De pistes liggen er geweldig bij en de prachtige bomen maken het af.

Hoeveel kilometer piste heeft Vemdalen?

Goed, ik ging dus skiën in Vemdalen, om precies te zijn ontdekte ik Vemdalsskalet. Het eerste dat je moet weten, is namelijk dat je met één skipas terecht kunt in drie verschillende gebieden. Vemdalen bestaat uit Vemdalsskalet met 18 kilometer piste, Björnrike met 14 kilometer piste en Klövsjö met 19 kilometer piste. In totaal is het gebied dus 52 kilometer groot.

De afgelopen jaren is er aardig aan de weg getimmerd met nieuwe liften en pistes en je kunt er heerlijke afdalingen maken. Een skipas voor een week kost € 216,- en een dagpas € 44,-. Voor kinderen en senioren gelden goedkopere tarieven en er is ook een speciale pas voor ouders met kinderen. Je gebruikt dan samen met je partner één pas en wisselt het skiën en op de kinderen passen af.

Wat een uitzicht als je in de verte de zon langzaam boven de berg uit ziet piepen.

Is Zweden sneeuwzeker?

In Vemdalen ben je verzekerd van goede sneeuw. Door het klimaat begint het hier al vroeg in het seizoen te sneeuwen. Vaak ligt er in november al een flink pak. Door de droge kou heb je hier heerlijke poedersneeuw en dat zie je terug op de in een wit kleed gehulde bomen. En als de natuur af en toe een steekje laat vallen, maken ze ook in Zweden gebruik van sneeuwkanonnen.

Dit kan ik alleen maar beamen. Terwijl de Alpenlanden het moeten doen met een minimaal laagje sneeuw aan het begin van dit winterseizoen, liggen de pistes er hier prachtig bij. Geen ijzige plekken, geen papsneeuw, maar gewoon lekker skiën.

Zo lijkt het toch een sprookje?

Hoe hoog ligt Vemdalen?

Deze vraag volgt eigenlijk standaard op die van de sneeuwzekerheid, heb ik gemerkt. Niet schrikken, want het antwoord is: niet zo hoog.

Word je in Oostenrijk al zenuwachtig als het hele gebied onder de 2.000 meter ligt? Dat is hier absoluut niet nodig! Het hoogste punt mag dan ‘maar’ 946 meter hoog zijn, je bent toch het hele seizoen verzekerd van sneeuw. Dit komt vooral omdat je zo noordelijk zit.

De laagstaande zon hult de omgeving in een prachtig licht. Want geloof het of niet, deze foto heeft #nofilter!

Hoe zijn de pistes?

Wat is het heerlijk skiën in Vemdalen op de vers geprepareerde pistes! De toppen van het gebied zijn niet al te hoog, maar je daalt tot bijna zeeniveau af. Daardoor zijn er hier dus ook heerlijk lange afdalingen. Bovendien zijn er zwarte, rode, blauwe en zelfs groene pistes te vinden. Dat laatste komt doordat de bergen hier veel ouder zijn dan bijvoorbeeld de Alpen, de Pyreneeën en de Dolomieten. Dat maakt dat de toppen veel meer afgerond zijn. Ook ligt de boomgrens hier al op 500 meter.

De voordelen? Er zijn meer lange pistes voor beginners en kinderen. Niet alleen in het dal zoals je gewend bent in de Alpen, maar juist ook boven op de berg. Als beginner kom je dus op de mooiste plekken. Ook heb je vanaf de top een fenomenaal uitzicht, want hier staat er geen volgende berg in je blikveld, maar kijk je ver het achterland in.

Dit is toch waanzinnig? De laagstaande zon verlicht de bomen, terwijl je ver het achterland in kijkt

Welk type wintersporter vind je vooral in Vemdalen?

Het eerste dat opvalt tijdens de trip, is dat we zo goed als geen andere Nederlanders tegenkomen. Het grootste gedeelte van de bezoekers komt uit Zweden zelf. Verder zie je er van alles wat. Snowboarders, skiërs, beginners, gevorderden, alles komt voorbij.

De gebieden zijn door de eerder genoemde minder steile pistes ook bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen. De kleinschaligheid en de opzet van het gebied (alles wat je nodig hebt ligt direct aan de piste) draagt daar ook aan bij.

Skiën over de vers geprepareerde pistes. Foto: Harm Mooibroek

Is het in de winter niet veel te donker om te wintersporten?

Deze vraag is me héél vaak gesteld. Geen wonder, want ik was net voor de kerst op wintersport en beleefde dus de kortste dag van het jaar zo hoog in Zweden. En ja, dan is die dag inderdaad kort. Op 21 december komt de zon op 9.34 uur. Dat valt nog wel mee, toch? Zeker, maar de zon gaat alweer onder om 14.31 uur! Toch is het absoluut niet te donker om te wintersporten.

Ten eerste is er een hele lange schemerperiode. De zon is nog niet of niet meer te zien, maar donker is het ook niet. Daarnaast is een groot gedeelte van de pistes verlicht. Een beetje zoals je kent van avondskiën in Oostenrijk.

Door deze korte dagen zie je in de ochtend de zon opkomen terwijl je al op de piste bent en ook de zonsondergangen zijn prachtig. En wist je dat de daglengte in februari alweer omdraait met die van Nederland? Dan is zijn de dagen dus juist alweer langer dan wij gewend zijn!

Voordat de zon opkomt zijn veel pistes verlicht, zoals deze.

Moet ik zelf ski’s of een snowboard meenemen, of kan ik beter huren?

Dat is helemaal aan jou! Als je net als ik rechtstreeks nar Östersund vliegt met de Transavia-vlucht van BBI Travel, dan neem je gratis je schoenen en ski’s of snowboard mee.

Heb je geen eigen materiaal, of reis je liever met zo min mogelijk bagage, dan is dan ook geen probleem. Je huurt ter plekke prima materiaal en er is een breed aanbod. Ook een helm huren kan!

Hoera, het is half 10 in de ochtend en de zon piept achter me net boven de berg uit

Wat eet je op de piste en ’s avonds?

Bij een goede vakantie hoort lekker eten, toch? Dat kan in Zweden! In verschillende restaurants eet je heerlijke Zweedse specialiteiten, zowel op de piste als ’s avonds. Voor de vleeseters komt daar regelmatig rendier aan te pas, maar er zijn ook overal heerlijke vegetarische en veganistische opties.

Sla de ‘Fika’ niet over, oftewel een pauze met koffie. Natuurlijk neem je daar wat lekkers bij, zoals een ‘kanelbullar’ (kaneelbroodje). ’s Middags is een warme lunch gebruikelijk en typisch Zweeds is de ‘dagens rätt’, oftewel de goedkope lunch van de dag.

Oh ja, een ander bijzonder fenomeen is de Värmestuga die je langs de pistes vindt. Letterlijk vertaald is dat een ‘warmtehut’. Je warmt jezelf (of je handen) op bij het open vuurtje en je kunt er ook een worstje of hamburger grillen.

De chalets en appartementen liggen direct aan de piste

Wat is er ’s avonds te doen?

In Vemdalsskalet blijf je na het eten bijvoorbeeld hangen in Hovde Bar & Kök, een gezellig restaurant waar je lekker kunt eten en wat kunt drinken bij de open haard.

Heb je met je gezin of vrienden een chalet? Dan is dat natuurlijk ook erg gezellig en bovendien zijn zelfs de simpelste appartementen meestal uitgerust met een sauna. Dat laatste geldt zeker ook voor hotels, waarbij je vaak ook nog kunt genieten van een zwembad en een spa.

Extra bijzonder om te doen: op zoek naar het noorderlicht. Ik had zelf dit bijzondere natuurfenomeen nog nooit gezien en heb er een eerste glimp van opgevangen! Nog niet zoals je altijd op de foto’s ziet, maar dat is een reden om nog eens terug te gaan. Spoiler: de camera maakt de groene zweem in de lucht veel feller dan in werkelijkheid, dus waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren.

Avond in Vemdalsskalet
Diner in restaurant Vinterträdgården (wintertuin) in het prachtige Storhogna Högfjellshotel

Heb je rendieren gezien?

Ja! En dat nog wel tijdens het skiën. We volgen onze gids naar het hoogste punt van het gebied en staan van het geweldige panorama te genieten. We zien precies de zon opkomen achter de bergen en kijken de andere kant op over het steeds vlakker wordende land.

Totdat onze gids naar rechts wijst: ‘hebben jullie dat daar al gezien?’ Vlak buiten de piste loopt een grote kudde rendieren. In het gebied leven er in totaal zo’n 20.000. De dieren blijven op gepaste afstand, maar zijn niet bang. Ze zijn die skiërs wel gewend!

Vlak naast de piste loopt een grote kudde rendieren!

Is er genoeg te doen voor een week wintersport?

Je kunt je in de verschillende skigebieden prima vermaken. Ben je zo’n kilometervreter dat je alles binnen een week gezien hebt? Dan is er nog genoeg ander leuks te beleven.

Zo ging ik een ochtend langlaufen, dat lastiger blijkt te zijn dan je in eerste instantie denkt. Maar ook andere bijzondere activiteiten, zoals een hondensleetocht, op pad met een snowmobile of sneeuwschoenwandelen kun je doen in Vemdalen en omgeving.

Onze langlaufinstructeur kijkt toe hoe we de eerste meters maken

Is langlaufen een aanrader?

Ja! Langlaufen is echt compleet anders dan skiën. Het is ook een stuk zwaarder als je het mij vraagt, dus het is heerlijk om je even lekker in het zweet te werken. Bovendien zijn de routes tussen de bomen werkelijk prachtig.

Je begint waarschijnlijk wat onwennig op die kleine smalle skietjes, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt, gaat het steeds soepeler.

Verschil in techniek moet er wezen…

Wat voor accommodaties heb je?

Waar je wilt overnachten, is helemaal aan jou. Er zijn verschillende hotels in Vemdalen, zoals in Vemdalsskalet het Hovde Hotel van het bijbehorende restaurant. Direct aan de piste liggen appartementen, meestal voor vier tot zes personen. De inrichting is vaak eenvoudig, maar je hebt alles wat je nodig hebt. Wel absoluut uniek: bijna alle accommodaties zijn ski-in, ski-out. Dat betekent dat je je ski’s aantrekt bij de voordeur.

Ga je voor meer luxe, dan kan ik je absoluut het Storhogna Högfjellshotel aanraden dat aan het gebied Klövsjö/Storhogna ligt. Als je aan komt rijden, verraadt de eenvoudige buitenkant absoluut niet wat je binnen aantreft. Centraal staat namelijk de ‘wintertuin’, het restaurant en bar met het glazen dak. Bovendien kijk je door een volledig glazen wand naar het zwembad er direct naast.

Als je de kans hebt, boek dan met je gezin of vriendengroep een avond de Fjällvistet, jullie eigen chalet met sauna, bubbelbad en… ijswak! En ja, ik heb me er ook in laten zakken…

Gezellige chalets direct aan de skipiste

Ben je alleen in Vemdalen geweest?

Nee, tijdens mijn reis ben ik ook in Östersund en Åre geweest. Daarover lees je meer in dit verslag: Skiën in gezellig Åre en een bezoek aan hip Östersund in Zweden.

Ik vond het leuk om meer te zien, maar dat betekent wel dat je tijd moet uittrekken om te reizen. Ben je op zoek naar een heerlijke ontspannen vakantie, dan raad ik je aan om in Vemdalen te blijven en daar de verschillende skigebieden te verkennen.

Voordat de zon op is, ski je in de schemering. Donker is het dus niet!

Is het lang reizen naar Vemdalen?

Als het gaat om wintersport in Zweden, is voor veel mensen de afstand een drempel. Maar dat is eigenlijk niet waar. Zeker niet nu er vanaf dit winterseizoen elke zaterdag (tot 18 maart) een rechtstreekse vlucht gaat van zowel Schiphol als Groningen naar Östersund in Zweden. Het vliegen zelf is een kippeneindje en als je bij BBI Travel boekt is je transfer inbegrepen. In minder dan twee uur rij je van de luchthaven rechtstreeks naar Vemdalen. Lees hier verder over de mogelijkheden.

Wat een wintersport!

Meer over Vemdalen

Denk je dat een wintersport in Zweden ook wel iets voor jou is? Bekijk dan de mogelijkheden op de website van BBI Travel. Ook handig om te weten: de verschillende Zweedse skigebieden worden uitgebaat door SkiStar. Op hun website vind je nog veel meer informatie over de skigebieden, skipassen, accommodaties, activiteiten en andere zaken die je vast wilt weten voor nog meer voorpret.

Enne… Heb je een vraag die ik niet heb beantwoord? Laat die dan achter onder dit bericht!

Bekijk hier de reisopties naar Vemdalen met BBI Travel en boek direct

Alle foto’s: Pauline van der Waal, tenzij anders vermeld