Je skivakantie naar Oostenrijk combineren met een citytrip Innsbruck? Of vanuit de trein of het vliegtuig in no-time op de piste? Dat kan als je naar de Patscherkofel gaat! Je ziet de top van dit gebied direct vanuit het centrum van de stad, die herkenbaar is aan de karakteristieke zendmast bovenop.

Reporters Peter en Pauline verbleven een aantal dagen in Innsbruck en probeerden meerdere skigebieden uit in de omgeving. De Patscherkofel was er daar eentje van.

Benieuwd naar het verslag van de gehele trip naar Innsbruck? Lees dan: REISVERSLAG | Citytrip Innbruck en meerdere skigebieden in één trip

Omhoog met de gondel, die direct naast de bushalte vertrekt

Naar de Patscherkofel met buslijn J ‘From Peak to Peak’

Waar je ook bent in Innsbruck zie je ‘m vaak rijden: bus J met de slogan ‘From Peak to Peak’ op de zijkant. Daarmee is niets teveel gezegd, want deze buslijn verbindt de Nordkette (dat andere skigebied direct aan Innsbruck vast) en de Patscherkofel met elkaar. Deze bus vertrekt elke 10 minuten, waardoor je nooit lang hoeft te wachten. Bovendien is het openbaar vervoer gratis met de Welcome Card en de SKI plus CITY Pass Stubai Innsbruck.

Zelf zijn we ’s ochtends aangekomen met de nachttrein vanuit Amsterdam. Volgens dienstregeling stonden we om 9.14 uur in de ochtend op het station van Innsbruck. We wandelen naar ons hotel, drinken even een kopje koffie om wakker te worden en gaan dan naar de skiverhuur. Heb je je eigen spullen bij je dan ben je natuurlijk nog sneller, maar ook wij stappen in no-time in de bus die om de hoek vertrekt. In zo’n 25 minuten brengt de bus ons naar het dalstation van de gondel.

Lees ook: Meer beleven in Innsbruck: bijzondere activiteiten in de buurt van de Patscherkofel

Wat een uitzicht!

Leef je lekker uit op zo’n 20 kilometer aan piste

De Patscherkofel ligt in het zonnige zuiden van Innsbruck. De berg met de kenmerkende ronde top en de markante zendmast die als een baken boven alles uitsteekt, zie je al van verre. De Patscherkofel was het stralende middelpunt van de Olympische Winterspelen in 1964 en 1976 en is nog steeds geliefd onder de locals. Geen wonder, want de Patscherkofel is zeker geen herinnering aan vervlogen tijden, maar juist een modern en levendig skiparadijs.

In totaal kent de Patscherkofel 19 kilometer aan pistes: zo’n 5 blauw, 10 rood en 4 zwart. Bovendien is het geliefd om te skitoeren: vanaf het dal naar de top leg je in 7,5 kilometer af, die nu treffend de Olympiaroute wordt genoemd. Oh ja, we hebben gehoord dat de bobsleebaan ook een erg leuk uitje is! Die hebben wij dit keer niet uitgeprobeerd.

Skiën of pauzeren met uitzicht op de stad

Bijzonder in het gebied is natuurlijk dat je de stad op zo’n korte afstand ziet liggen. Dat kan tijdens het skiën, maar ook in één van de gezellige hutten en restaurants. Het moderne bergrestaurant Das Kofel bijvoorbeeld, of juist in het authentieke Schutzhaus. En vergeet het schattige Tee Hütt’n niet. Klein maar gezellig!

Wij doen het deze eerste dag rustig aan en genieten van het heerlijke weer en de eerste dag op de piste.

Wat een topdag.

Eindoordeel Patscherkofel

Klinkt goed toch, zo’n skigebied om de hoek? Wat wij ervan vonden hebben we op een rijtje gezet met de plussen en de minnen.

Voordelen Patscherkofel

  • Super snel bereikbaar vanuit Innsbruck, met de gratis (ski)bus die dwars door de stad rijdt en je bij de gondel afzet
  • Geweldig uitzicht over de stad
  • Super voor een dagje sneeuwpret en als je in tijdnood zit loont zelfs een halve dag
  • Een aantal leuke hutten en restaurants, zeker in verhouding voor een klein gebied
  • Populair om te skitoeren
  • Veel locals op de pistes

Nadelen Patscherkofel

  • Klein gebied, dus geen lange tochten
  • Gebied start vrij laag (1.009 meter), wat invloed kan hebben op de sneeuw
  • Omdat het zo dichtbij de stad ligt, kan het druk worden in het weekend

Kortom: de Patscherkofel is wat ons betreft een absolute must als je in Innsbruck verblijft. Doen dus!

Het gebied kon inderdaad wel wat verse sneeuw gebruiken, maar toch hebben we heerlijk geskied!

Meer over Innsbruck als wintersportbestemming

Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, is omgeven door indrukwekkende bergtoppen en biedt een unieke combinatie van stedelijk leven en alpiene natuur. Als wintersportbestemming biedt het toegang tot diverse skigebieden, waaronder de historische Patscherkofel.

Voor meer informatie over wat Innsbruck te bieden heeft aan wintersportliefhebbers, zoals gedetailleerde beschrijvingen van de skigebieden of tips voor après-ski en culturele evenementen, kijk je op de website van Innsbruck.

Lees meer over over de Patscherkofel of over wintersport in Innsbruck en omgeving