Wat ik dacht van wintersporten in Turkije? Geen idee, want ik wist niet eens dat het kon! Geweldig dus om het uit te proberen. Speciaal voor iedereen die ook wel eens wil skiën in een ander dan de geijkte Alpenlanden geef ik antwoord op al jouw vragen over deze anders-dan-anders wintersport!

Waar in Turkije kun je skiën?

Laten we bij het begin beginnen. Je kunt op verschillende plekken in Turkije wintersporten. Mijn reis gaat naar Erzurum, naar het skigebied Ejder3200. Ook wel bekend onder de naam Palandöken, naar de berg in het gebied.

De stad zelf ligt al op 1900 meter. Het centrum van de stad is slechts 10 minuten rijden vanaf het vliegveld en het skigebied is vanuit daar amper nog 5 minuten verder. Binnen een kwartier ben je dus al in je hotel of zelfs op de piste. Waar vind je dat?!

On top of the world! Of nou ja, die van Palandöken dan

De stad Erzurum ligt in het oosten van Turkije, op een plateau. Je bent hier in Anatolië, en de bergen werden hier lang geleden gevormd doordat twee tektonische platen tegen elkaar drukten. Die stuwden de bergen en het hooggelegen plateau op. Dit is een stuk langer geleden dan dat de Alpen en de Dolomieten gevormd werden. Hierdoor hebben duizenden en duizenden jaren erosie ervoor gezorgd dat de heuvels en bergen een stuk minder steil en grillig zijn.

Om je een idee te geven, het ligt hier:

Hoe stel ik me het skigebied Ejder3200 voor?

Er zijn stoeltjesliften, er is een gondel, er zijn bijzonder goed geprepareerde pistes. Eigenlijk zie ik op het eerste gezicht niks geks als ik aankom bij het skigebied, op de plek waar verschillende liften naar boven gaan en de dalafdaling eindigt. Er is ook een skiverhuur (waar het precies zo ruikt als overal op de wereld) en een skipasverkoop. Oh wacht, misschien toch één ding. De Turken vertalen skiën als kayak. Je moet dus naar de kayakverhuur. En voor wie het weten wil, een kayak heet dan weer een kano. Een kano trouwens ook.

We pakken de stoeltjeslift omhoog en gaan direct door naar het hoogste punt waar we kunnen komen. Vanaf daar kunnen we in één lange afdaling van zo’n 8 kilometer weer helemaal terug naar het dal. De pistes liggen er heerlijk bij, en er is geen wolkje aan de hemel. Na twee jaar ongewilde pauze vanwege corona voelt het heerlijk om weer op de latten te staan.

Heerlijke afdaling in de zon. Kan het mooier?

Ook makkelijk: welke piste je ook pakt, je komt altijd weer bij aan het einde van de dalafdaling uit als je doorskiet. Het gebied deed me daarom een beetje aan Les Deux Alpes denken, daar is het ook onmogelijk om te verdwalen omdat alle pistes terugleiden naar het beginpunt.

Oh ja, buiten het skigebied, maar op een paar heuvels in de stad, staan ook nog eens twee enorme skischansen.

Lift met de op de achtergrond het hooggelegen plateau en de stad Erzurum

Hoe zijn de liften?

Ik was een beetje bevooroordeeld en dacht dat je hier vast nog veel sleepliftjes zou tegenkomen. Maar dat is absoluut niet waar. Er is één vierpersoonsgondeltje (niet spiksplinternieuw), een aantal stoeltjesliften (zonder kap of verwarming) en we spotten inderdaad één sleepliftje, maar die is op dit moment niet in gebruik.

Wat wel opvallend is: je mag hier in alle stoeltjesliften ook op je schoenen en zonder skiuitrusting naar boven en weer naar beneden. Naast dat beginnende snowboarders hun board afdoen en wandelend de lift verlaten, zie je daarom ook best wat Turken die (al dan niet in traditionele kleding) een ‘dagje berg’ doen. Oh ja, kijk daarom wel een beetje uit je doppen als je de pistes afraast. Wandelende stelletjes, kinderen op sleetjes, honden, je komt het allemaal tegen op en naast de piste.

Prachtig weer tijdens het skiën in Ejder3200

Het zijn zeker maar een paar kilometer piste?

Nope, ook deze mythe is busted. Het gebied heeft in totaal een zeer respectabele 43 kilometer piste en 13 liften. Het nabijgelegen Konakli (dat op dezelfde pistekaart staat) heeft nog eens 22 kilometer en 6 liften. Daar ben ik zelf niet geweest, dus ik kan je niet vertellen hoe het daar is.

De sneeuwzekerheid is hoog in het gebied, en daarom staan er maar een paar sneeuwkanonnen. Dat heeft meteen ook een nadeel, want ondanks dat de meeste pistes een prima laag sneeuw hebben, ligt op een aantal plekken te weinig sneeuw. De steile zwarte piste vanaf de top op bijna 3200 meter – waar het gebied z’n naam aan heeft te danken – is daarom gesloten, net zoals een andere rode piste. Dat betekent ook dat op het moment dat ik er ben 2 stoeltjesliften en een sleepliftje niet in gebruik zijn. Bekijk de pistekaart op de website van Ejder3200.

Heerlijk geprepareerde pistes

Ik ben dus blij dat ik – als snowboarder – heb gekozen om te gaan skiën. Bijna alle pistes zijn blauw. En doordat de bergen hier zoals eerder gezegd een stuk minder steil zijn, zou een aandeel daarvan in Frankrijk groene bordjes krijgen. Als snowboarder vind je waarschijnlijk niet alle pistes een succes, omdat je stukken moet lopen.

Het gebied is daardoor wel extreem geschikt voor kinderen en beginners. De pistes zijn breed en nergens steil. Ondanks dat wij in het weekend skiën en er dus meer locals zijn dan doordeweeks, is het nergens druk.

Einde van een prachtige skidag

En hoe zit het met de après-ski?

Verwacht geen Duitse schlagers en meters bier, maar een drankje op of naast de piste kan hier prima! Dat drankje is in veel gevallen Turkse thee, want die traditie zit diep. Ook in een wintersportgebied.

Op de piste zijn een aantal restaurants, waaronder een bijzondere iglo. Ook vind je een aantal barretjes die met een beetje fantasie doorgaan als paraplubar en is er aan het einde van de dalafdaling de futuristische Kapsul Kafe, dat eruit ziet als een (je verwacht het niet) capsule.

In de avond hebben de meeste hotels een bar of café, waar je glühwein of cocktails kunt drinken. Want nee, geen paniek: in de hotels, maar ook in de meeste restaurants kun je zonder problemen een biertje of wijntje drinken bij je eten. Hooguit de echt traditionele restaurants in de stad houden het bij Turkse thee en ayran (een yoghurtdrink).

Hotels, appartementen, pensions? Waar verblijf je?

Er is een aantal hotels in het gebied en die liggen allemaal op hooguit twee keer vallen van de piste. Ik verbleef in Palan Otel, een viersterrenhotel op een paar minuutjes lopen van de gondel. Mijn hotel was goed en zeer betaalbaar, al denk ik dat naar onze maatstaven een sterretje minder zou krijgen.

Ga je voor luxe, dan is het Sway Hotel misschien wel wat voor je. Een stuk meer faciliteiten, maar ook een stuk meer aan de prijs. Check de websites van beide hotels voor de actuele prijzen. In bijna alle hotels boek je all-inclusive, dus zowel je ontbijt, lunch en diner kun je in het hotel eten. Al is lunch op de piste meer mijn ding!

Oh ja, er staan in het gebied ook ontzettend leuk uitziende cabins. Ik heb ze niet van binnen bekeken, maar check vooral de site.

Proost met een Turkse thee!

Kom je er veel Nederlanders tegen?

Hoeveel mensen ken jij die ooit in Turkije hebben geskied? Nee, Nederlanders lopen hier de deur dus (nog) niet plat. Het grootste gedeelte van de bezoekers is (in deze volgorde) afkomstig uit Polen, Rusland, Oekraïne, Iran, Turkije, Saoedi-Arabië en Libië.

Time to ski! Of juist een pauze bij een open vuurtje

Hoe kom je er en hoe lang duurt dat?

Erzurum heeft een vliegveld, dat op 10 minuten van het centrum van de stad ligt, en een kwartier van het skigebied. Vanuit Nederland kom je er met Turkish Airlines met een overstap in Istanbul. In de winter kan sneeuw leiden tot problemen op het vliegveld van Erzurum. Zo had ik door hevige sneeuw en ijzel op de terugweg 2 uur vertraging en miste ik mijn vlucht in Istanbul. Maar goed, dat kan je op Innsbruck ook overkomen.

Ik vloog heen om half 12 ’s ochtends vanuit Amsterdam, en kwam om 20 uur aan in Erzurum. Plaatselijke tijd dan, want het is er twee uur later dan in Nederland. Ga je naast skiën nog meer doen in de omgeving, dan kun je een auto huren. Een transfer vanuit het hotel kan natuurlijk ook.

Wanneer kun je het beste gaan?

Door de hoogte en het klimaat is het skiseizoen hier lang. Van begin december tot in april kun je op de pistes van Ejder3200 terecht. Ik was er half januari en de sneeuw was goed, maar niet overal dik. Daardoor waren er een paar pistes dicht. Maar laten we wel wezen: dezelfde periode waren de lagergelegen pistes in Frankrijk en Oostenrijk ook nog groen, dus het was wel een momentopname.

Ijsklimmen, wandelen, skiën, een sneeuwscooter en een hond, met op de achtergrond de stad

Is het duur of juist goedkoop?

Op het moment dat ik er was, was het erg goedkoop. Maar dat is misschien niet helemaal eerlijk, want de Turkse Lira had net een hyperinflatie van 36% achter de rug. Een idee van de kosten:

Een vliegticket Amsterdam – Erzurum met Turkish Airlines met mijn verbinding kost op dit moment € 175,- voor een retour. Met een wat ongunstiger overstap heb je al een retourticket onder de 100 euro! En, wat veel mensen ook doen aangezien je toch moet overstappen in Istanbul: plak er gewoon een dagje of wat Istanbul aan vast.

Het loont absoluut niet om je eigen skimateriaal mee te nemen. Een skiset huren (dus ski’s, schoenen en stokken) kost je voor een dag 80 Turkse Lira. Op het moment van schrijven is dat nog geen € 5,-. Voor een snowboardset betaal je een euro meer. Oh ja, omdat veel locals die hierheen komen geen skikleding hebben, kun je skibroeken en -jassen ook zonder problemen huren. Zelfs snowboots en handschoenen zijn verkrijgbaar.

Ook de skipas is niet duur te noemen. Een dagpas kost 105 Lira doordeweeks en 115 Lira in het weekend. Voor een paar euro extra koop je een pas die ook ’s avonds geldig is. Want inderdaad: je kunt hier avondskiën! Wanneer precies, dat is wel een mysterie.

Tijdens mijn verblijf wordt me sowieso duidelijk dat het weer hier een belangrijke factor is. Meerdere activiteiten worden verzet met als reden het weer. Ik zie op zo’n moment overigens niks aan dat weer, want het is zonnig en waait niet. Het zou dus net zo goed de stand van de maand of het humeur van de liftbediende kunnen zijn. Kortom: informeer ter plekke naar de mogelijkheden.

LET OP: ik ga ervan uit dat deze prijzen (begin 2022) snel worden aangepast aan het huidige prijsniveau. Check daarom als je wilt boeken eerst even de huidige prijzen.

Avondskiën in het donker

Wat is er nog meer te doen?

Het leukste aan een wintersport hier, is dat je naast skiën echt vakantie viert. Zo ging ik ijsklimmen in het gebied zelf, maar bezocht het Tortum meer en waterval. Een bezoek aan de stad zelf mag natuurlijk ook niet ontbreken. Over al deze andere activiteiten schreef ik een ander artikel dat je hier kunt lezen.

Skiën in Turkije, een aanrader?

Wintersport in Turkije is anders! En dat kan een voordeel of een nadeel zijn, afhankelijk van wat je zoekt. Wil je onbeperkt kilometers maken in een hypermodern gebied, dan raad ik je aan om eerder voor Frankrijk of Oostenrijk te kiezen. Ik zou je als gevorderde wintersporter sowieso een paar dagen skiën aanraden, geen complete week.

Maar wil je eens op een andere manier wintersport beleven, je reis combineren met wandelen in de natuur of een tussenstop in een geweldige metropool als Istanbul, dan is dit zeker een leuke combinatie. Ook is het echt een heerlijk gebied voor beginnende skiërs en ben je er substantieel minder geld kwijt dan bijvoorbeeld in Frankrijk. En dat is inclusief je vlucht en je hotel.

Heb je nog meer vragen over skiën in Turkije? Stel je vraag hieronder!

Kijk niet vreemd op van wandelaars op de piste

Deze reis naar Turkije werd mede mogelijk gemaakt door TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Alle foto’s: Pauline van der Waal

één reactie op “REISVERSLAG | Skiën in Turkije, hoe is dat?!”

  • Piotr
    31 januari 2022 at 11:09

    I had the same feelings, perfect text 🙂 Thanks for skiing day in Erzurum

Comments are closed.