Skiën in Zweden. Tot voor kort kende ik het alleen nog maar van de verhalen, maar nu ben ik verkocht! Ik reisde de donkere dagen voor kerst richting het noorden, en kwam er daar achter dat die dagen helemaal niet zo donker zijn als je in eerste instantie denkt. Het skigebied van Åre stond op het programma, en ik vertel je graag hoe leuk het daar is.

Skiën in Åre. Waar moeten we heen? Foto: Pauline van der Waal

Dit is skigebied Åre

De Zweden zelf spreken over Åre alleen maar in superlatieven. Het hart van skiën in Zweden. Veel meer dan alpine skiën. Het allerbest ski je in Åre. Tsja, dan zit er maar één ding op: kijken of dat echt zo is!

Vooraf las ik me in over het gebied. De facts & figures: Åre heeft zo’n 100 kilometer piste, verdeeld over 89 afdalingen. Er zijn 42 skiliften en dat alles is verdeeld over het gebied van Åre zelf, plus het skigebied Björnen en de gebieden Duved en Tegefjäll. Die liggen zo’n tien kilometer verderop en zijn gemakkelijk bereikbaar met de skibus.

Na een paar uur snowboarden laat het zonnetje zich toch nog even zien!

Helaas… vandaag niet naar de top!

Wanneer ik Åre verken sneeuwt het. En hard ook. Dat is niet bijzonder, want in het begin van de winter sneeuwt het veel en vaak. Daardoor is het gebied behoorlijk sneeuwzeker, ondanks dat het hoogste punt nog geen 1.300 meter hoog is. Maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Dat is voor Zweden erg hoog. Sterker nog, Åre is het hoogstgelegen skigebied van Zweden! In tegenstelling tot de Alpenlanden is het hier zowat tot aan zeeniveau behoorlijk sneeuwzeker, doordat je je zo noordelijk bevindt.

Het is trouwens vaak mooi weer hier, maar vandaag werkt de sneeuwval tegen ons. De grote gondel die je naar het hoogste punt brengt, gaat niet. We moeten het dus doen zonder het uitzicht vanaf de top. Jammer, maar geen ramp, want de lagergelegen pistes zijn net zo fijn.

Dit is hoe we starten: sneeuw, mist en kou! Gelukkig zie ik mezelf in een vrolijk gekleurde bril. Foto: Pauline van der Waal

Pistes beginnen en eindigen in het dorp zelf

We staan na het huren van ons snowboard snel op de piste. Het is maar een klein stukje wandelen vanaf ons appartement naar de dichtstbijzijnde lift. Is je accommodatie wat verder weg, dan neem je de skibus of je parkeert je auto dichtbij de lift.

Aan het einde van de dag ski of board je weer naar het centrale pleintje in het dorp. Ideaal!

Einde van de piste is het begin van het dorp.

Zicht op het meer, dat eigenlijk een rivier is

Als je niet eerder in Zweden op wintersport bent geweest, en juist de Alpen gewend bent, dan ziet het er hier bijzonder uit. Het eerste dat opvalt zijn de mooi besneeuwde bomen, maar dat is misschien nog niet uniek. Wel dat de boomgrens hier een stuk lager ligt en je dus al snel boven de bomen skiet.

Bovendien zijn de bergen hier zoals gezegd lager, maar ook veel meer afgerond. Dit komt omdat de gebergten hier een stuk ouder zijn. Wat vooral in het oog springt is het uitzicht. Door de geringere hoogte kun je een stuk verder kijken en vanaf veel pistes zie je Åre liggen aan de rivier die je door het landschap ziet slingeren. Als je goed kijkt, zie je mensen wandelen en langlaufen op het ijs.

Vanaf de pistes heb je zicht op het dorp en op de rivier. Foto: Pauline van der Waal

Lekker lunchen op de piste

Wintersporten maakt hongerig! Gelukkig kun je op de piste terecht voor een hapje en een drankje. Wij lunchen bij Restaurant Timmerstugan, onderaan de piste. Een heel gezellig plekje met heerlijke gerechten op de kaart. Er is een dagelijks wisselende ‘dagens panna’, oftewel daghap. Ik ga zelf voor de pasta gambaretti, een pittige pasta met garnalen en chilipeper. Jummie, dat bord gaat helemaal leeg!

Oh ja, in de ochtend is ‘fika’ en belangrijke happening voor de Zweden. Dit is een beetje vergelijkbaar met onze koffiepauze, behalve dan dat een typisch Zweeds zoet hapje erbij een absolute must is. Bijvoorbeeld een kaneelbroodje.

Onderweg kom je verschillende plekken tegen voor een hapje en een drankje. Foto: Pauline van der Waal

Verlichte pistes voor als het nog donker is

We zijn hier in Zweden, en een stuk noordelijker dan ons eigen Nederland, waar het in de winter ook laat licht wordt en vroeg weer donker. Hier zijn de dagen in december nog wel wat korter dan bij ons. Toch is dat voor het skiën geen probleem. Door de lange nachten kennen ze hier een heel lange schemerperiode, waar de zon nog niet op is, maar waar het ook zeker niet meer donker is. Bovendien is een flink aantal pistes verlicht, zodat je ook bij minder licht al lekker je afdalingen kunt maken.

Oh, en je moet zeker niet denken dat je hier heel lang in het donker zit! Na de kortste dag op 21 december lengen de dagen weer snel. Zo snel, dat het in februari alweer langer licht blijft dan bij ons. Hoe bijzonder is dat?

Hoera, het zonnetje komt achter de donkere wolken vandaan! Foto: Pauline van der Waal

Heerlijk verblijf in het gezellige dorpje Åre

Åre is niet groot, maar wel gezellig. Er zijn leuke winkeltjes waar je cadeautjes voor thuis koopt (of voor jezelf) en er zijn een aantal heel gezellige bars en restaurants in het dorp. Sterker nog: Åre is een heel goede plek om te après-skiën. Wie had dat gedacht?

Eén dingetje: je zit hier in Zweden, dus een biertje of wijntje is niet goedkoop. Wil je een fles wijn halen voor in je appartement? Hou er dan rekening mee dat je in Zweden geen alcohol kunt kopen bij de supermarkt en zelfs niet bij delicatessezaken. De enige manier om aan een flesje ‘booze’ te komen is de Systembolaget, zeg maar de staatsslijterij. Gelukkig zijn die op de meeste plaatsen wel te vinden, check alleen even de openingstijden.

Ik raad je aan om tijdens je verblijf naar het oude kerkje van Åre te wandelen. Je hoeft geen kerkganger te zijn, maar dit schattige kleine kerkje uit de 17e eeuw is bijzonder sfeervol. Natuurlijk zeker in de kersttijd.

Welkom in sfeervol Åre. Foto: Pauline van der Waal

Doe eens wat anders dan alleen skiën of snowboarden

Wintersporten is natuurlijk geweldig, maar als je in Zweden bent, is het ook leuk om andere dingen te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tocht met een snowmobile? Je kunt zelf kiezen of je een kort ritje van een uur of twee maakt met je sneeuwscooter, of dat je liever de hele dag op pad gaat.

Of wat dacht je van een ritje met de hondenslee? Je racet door het landschap met alleen het enthousiaste geblaf van de honden op de achtergrond. Te gek toch? Wandelen of langlaufen, wat je mensen waarschijnlijk al hebt zien doen op de rivier, is ook iets bijzonders. In het dorp zijn ook veel yoga-opties, want yoga is hip en happening hier.

Pas op, elanden! Foto: Pauline van der Waal

Combineer met een bezoek aan Östersund

Als je gaat wintersporten in Åre, vlieg je hoogstwaarschijnlijk op Åre Östersund Airport. Ideaal dus om tijdens je vakantie ook de gezellige studentenstad Östersund te bezoeken. Handig: zowel Åre als Östersund heeft een station, dus je kunt je tripje gemakkelijk maken met de trein. Met de snelste directe trein doe je er iets meer dan een uur over.

In Östersund is genoeg te beleven. Van winkelen en lekker eten en drinken tot het openluchtmuseum Jämtli. Bezoek bijvoorbeeld Hamngatan 12 voor een hapje en een drankje. Of koop iets uit het duurzaam ingerichte interieur, want alle meubels en veel van de accessoires zijn gewoon te koop. Bij delicatessenzaak Jazzköket koop je de lekkerste Zweedse specialiteiten, of ga lekker zitten en bestel ter plekke wat lekkers. Kunstliefhebbers moeten naar de Lux Art Gallery, waar je – verrassend! – ook weer kunt eten en drinken.

Ik verbleef in Hotell Östersund, een mooi hotel met binnendoor toegang tot de bar ernaast. Ideaal, maar het absolute hoogtepunt van dit hotel is de spa en wellness op het dak. Vanuit het verwarmde buitenzwembad of de jacuzzi heb je een werkelijk fenomenaal uitzicht over de stad en het meer!

Het openluchtmuseum in de sneeuw. Foto: Pauline van der Waal

Elanden aaien in de Moose Garden

Op zo’n 20 kilometer van Östersund ligt de Moose Garden, oftewel de elandentuin. Want een eland is toch wel een dier dat je gezien moet hebben als je in Zweden bent. Er lopen er een paar honderdduizend in het wild in Zweden, maar het is absoluut niet gezegd dat je ze ook tegenkomt. Wil je die garantie wel? Ga dan naar de Moose Garden.

Ruim 25 jaar geleden gestart als een soort opvangcentrum voor jonge elanden die hun moeder waren kwijtgeraakt. En zoals dat dan gaat, loopt dat vaak een beetje uit de hand en werd het bijna een dierentuin. Tegenwoordig zijn er nog een handjevol tamme elanden die je van dichtbij kunt bekijken. Let op: in de winter zijn er beperkte openingstijden, dus informeer vooraf.

Dichtbij de elanden in de Moose Garden. Foto: Pauline van der Waal

Later in het seizoen? Ga schaatsen bij Östersund

Naast de eerder genoemde outdooravonturen heeft Östersund nog iets bijzonders, vooral voor Nederlanders. De stad ligt aan een groot meer en vanzelfsprekend bevriest dat in de winter. En dat betekent: schaatsen!

Let wel: schaatsen kan hier meestal vanaf februari en heel soms helemaal aan het begin van het seizoen. Waarom? Omdat het hier veel sneeuwt en het ijs dus pas wat later in het seizoen sneeuwvrij wordt gemaakt. Schaatsen doe je bij Vinterparken (winterpark), dus check vooraf of de schaatsbaan open is.

Een gezellige avond in sfeervol verlicht Östersund. Foto: Pauline van der Waal

Vlieg rechtstreeks naar Östersund en je bent zo in Åre

Is een wintersport in Zweden ook iets voor jou? Doen dan! Het skigebied Åre ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf Östersund/Åre Airport. En daar ben je zo, want in het winterseizoen (tot 18 maart) vlieg je elke zaterdag rechtstreeks vanaf Amsterdam én Groningen! Hoe fijn is dat? Wintersport in Zweden is nu dichterbij dan ooit. En als je bij BBI Travel boekt, is je transfer ook nog inbegrepen.

Vanuit Östersund kun je trouwens ook gaan skiën in Vemdalen, waar ik dit reisverslag over schreef: Skiën tussen de rendieren in Vemdalen.

Bekijk hier de reisopties naar Åre met BBI Travel en boek direct

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer