Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Hier is waar het allemaal begon ruim honderd jaar geleden. De oorsprong van de wintersport is het mondaine Sankt Moritz in Zwitserland.

Mediterrane sferen

Schitterend gelegen op 1800 meter hoogte, omsloten door met sneeuw bedekte toppen van 3000 meter hoge bergen, is dit een waar mekka voor de echte wintersport liefhebber. Door de ligging vlakbij de Italiaanse grens voel je mediterrane sferen, met name in de vele uitmuntende restaurants in het dorp en de omliggende gemeenten.

undefined

Het eerste wat opvalt als je door het dorp loopt zijn de winkels van peperdure merken als Prada en Maserati en de enorme hotels die de skyline van St. Moritz bepalen. Zodra het donker wordt nemen de vele bars, clubs en restaurants de macht over. Echte party-animals kunnen tot diep in de nacht doorgaan met feesten.

Zodra het donker wordt nemen de vele bars, clubs en restaurants de macht over

Je vindt in Sankt Moritz niet de dorpse gezelligheid die je in veel Oostenrijkse of andere Zwitserse dorpen tegenkomt.

De bakermat van de wintersport

St.Moritz wordt beschouwd als de plaats waar het wintertoerisme begonnen is, eind 19e eeuw. Een hotelier, Johannes Badrutt wist een aantal Engelse zomergasten te overtuigen ook in de winter te komen, onder het mom van een zongarantie. De Engelse elite kwam, en is blijven komen. Johannes begon zijn activiteiten als gastheer van een klein pension met tien kamers. Door het snelle succes bouwde hij zijn herberg uit tot het Kulm Hotel.

Kulm Hotel in Sankt Moritz (december 2016)

Een vijfsterren superior hotel met 175 kamers en luxe suites waar we mochten verblijven tijdens onze trip de afgelopen dagen. Daarmee traden we in de voetsporen van illustere voorgangers als Grace Kelly en Birgitte Bardot.

De sfeer van de sixties

Je voelt in St.Moritz de sfeer van wintersport in de jaren 60, net als in Zermatt en Saas-Fee. Toen iedereen nog gewoon een rood of blauw skipak aan had. Waar de muziek op de bergen kwam van vogels en wind door de bomen. Een tijd waarin er eigenlijk geen verschil was tussen piste en off-piste. Toen je voor een kop koffie en lunch terug moest skiën naar het dorp.  Of naar dat ene kleine pittoreske houten hutje waar je je met de opgewarmde koffie van de dag ervoor en bij en knapperend haardvuur kon opwarmen. Toen snowboards en funparks nog niet bestonden. Waar ski’s nog van hout werden gemaakt en veel langer waren dan je eigen lichaamslengte.

St Moritz
Brigitte Bardot met Gunther Sachs in Sankt Moritz (1968)

Toen skiën eigenlijk nog alleen voor de rich & famous was en gletsjers nog niet leken te smelten. Global warming, daar hadden we nog nooit van gehoord. Begrijpen jullie een beetje wat ik bedoel? Een andere tijd en een andere dimensie. Stap eens in die Zwitserse tijdmachine en droom weg bij herinneringen aan vervlogen tijden vol heroïsche verhalen over skiërs en klimmers die als eerste het uitgestrekte berglandschap verkenden.

Stap eens in die Zwitserse tijdmachine en droom weg bij herinneringen aan vervlogen tijden vol heroïsche verhalen

Olympische Spelen en de unieke bobsleebaan

Misschien ken je Sankt Moritz ook van de twee Olympische Spelen die er zijn gehouden. Zowel in 1928 als in 1948 was dit Zwitserse dorp gastheer van ’s werelds grootste sportevenement.  Mooi dat nog veel herinnert aan die tijden. Belangrijkste tak van sport, naast het skiën, is waarschijnlijk het bobsleeën. De baan uit begin vorige eeuw heeft nog niets aan zijn glans verloren en ligt majestueus tussen de bomen en slingert zich als een slang ruim 1.7km naar beneden. De bobbers bereiken daarbij topsnelheden van 130/140 kilometer per uur. Elk jaar wordt de bobsleebaan in exact drie weken opgebouwd. Dit is puur handwerk met hier en daar wat hulp van een shovel. Zonder chemische toevoegingen wordt hier ’s werelds oudste en mooiste track neergezet.

undefined

En het leukste is: je kunt hier ook zelf ervaren hoe het is om te bobsleeën. Samen met ervaren piloten doe je de ‘Testride’. Een volledig programma inclusief champagne kost je 250 Zwitserse Franken. Je mag dan wel zelf bepalen of je de champagne voor of na je rit opdrinkt.

En het leukste is: je kunt hier ook zelf ervaren hoe het is om te bobsleeën

Video Report van een dag en avond in Sankt Moritz

Van afgelopen donderdag tot en met vanochtend was ik zelf in Engadin Sankt Moritz. Een kort video verslag kun je hieronder bekijken. Alvast veel kijkplezier.

Meer informatie vind je op stmoritz.ch 


Vliegen naar de sneeuw met SWISS

SWISS heeft vier dagelijkse vluchten vanaf Amsterdam naar Zürich, de perfecte uitvalsbasis voor jouw skiresort naar keuze. Dus zet je ski’s of snowboard maar alvast klaar en geniet van de poeder.

undefined

Een wapenfeit waar SWISS terecht trots op is: jouw eerste set ski- of snowboard- materiaal vliegt gratis mee, als aanvulling op de standaard gratis bagage. En natuurlijk alles wat je mag verwachten van een kwaliteitsmaatschappij: aantrekkelijke retourtarieven, waarbij belastingen, heffingen, drankjes, mijlen en bagage standaard zijn inbegrepen.

Transfer vanaf Zürich naar Sankt Moritz

Niet voor niets is Zwitserland nog steeds een walhalla voor de liefhebbers van treinreizen. Het als een Zwitsers uurwerk draaiende Swiss Travel System brengt je in een paar uur vanaf de luchthaven Zurich in het hart van Sankt Moritz. Onderweg relaxed genietend van een verse cappuccino met warme croissants en ondertussen de wereld steeds witter zien worden.

undefined

De Bernina Express

De Bernina Express start in de oudste stad van Zwitserland: Chur. De route gaat vervolgens richting Thusis, waar het adembenemende deel van de reis begint. De trein rijdt vervolgens via de Albula spoorlijn, die sinds 2008 tot werelderfgoed is benoemd. Deze bergachtige spoorlijn van 61 kilometer gaat via 55 viaducten en 39 tunnels. De Bernina Express gaat op dit deel van de route ook over het Landwasser viaduct. Dit indrukwekkende viaduct is van 65 meter hoog en al 110 jaar oud. Het is één van de hoogtepunten van de reis.

Zwitserland beschikt over het dichtste openbaarvervoernet ter wereld. Met zijn 27.000 kilometer reikt het tot in alle uithoeken om steden, dorpen, bergen en meren te ontsluiten. Het Swiss Travel System biedt reizigers uit het buitenland de mogelijkheid het hele land per trein, bus en boot te ontdekken. Met één enkel ticket – de Swiss Travel Pass.

Meer informatie over wintersport naar Zwitserland vind je op MySwitzerland.com


Lees hier alles over wintersport in Zwitserland


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer