Het wintersportseizoen begon vroeg dit jaar! Door de sterke sneeuwval van november en december lag er een flinke laag sneeuw in vrijwel alle skigebieden in de Alpen. Sommige gebieden openden zelfs eerder hun liften dan gebruikelijk. Bij Snowrepublic worden we altijd erg enthousiast van deze heerlijke beelden en daarom opende reporter Pauline haar wintersportseizoen het eerste weekend van december in het Zwitserse Samnaun.

De highlights van deze trip? Ten eerste de (inderdaad!) heerlijke sneeuw, de rustige pistes, de gezelligheid die er ook zo vroeg in het seizoen al was en met klap op de vuurpijl mooi weer! Geniet mee in dit artikel en lees daarna waarom Samnaun zo maar eens een mooi plekje op de wishlist voor jouw volgende vakantie verdient. Want niet alleen aan het begin van het seizoen is het hier heerlijk wintersporten, het seizoen loopt tot 1 mei.

Zonnetje, verse sneeuw, wat wil je nog meer? Foto: Pauline van der Waal

Wacht even. Samnaun, waar ligt dat eigenlijk?

Toen ik vrienden en bekenden vertelde over mijn plannen voor een paar dagen skiën in Samnaun, werd ik meerdere keren wat meewarig aangekeken. Samnaun doet namelijk zeker niet bij iedereen een belletje rinkelen. Maar als je iets meer over deze bestemming vertelt, verandert dat al snel. Hoewel Samnaun niet bij iedereen bekend in de oren klinkt, vormt het namelijk samen met Ischgl het grensoverschrijdende skigebied Silvretta Arena.

Een mooi skigebied en een flink aantal kilometers piste om je te vermaken dus.

Oostenrijk naar links, Zwitserland naar rechts. Je skiet hier regelmatig over de grens. Foto: Pauline van der Waal

Silvretta Arena: 239 kilometer in zowel Zwitserland als Oostenrijk

Vanuit Samnaun heb je een directe verbinding het skigebied Silvretta Arena in. Je kunt zonder je ski’s uit te trekken terecht op 239 kilometer piste. Ongeveer een derde daarvan ligt aan de Zwitserse kant. Je kunt heel makkelijk zien waar de grens ligt. Je hoeft de kaart er niet eens bij te pakken, want de grens loopt over de hoogste toppen waar je tegenaan kijkt. Op diverse plekken in het gebied staat gemarkeerd wanneer je de grens oversteekt.

De pistes zijn heerlijk breed en vaak ook heerlijk lang. Bovendien zijn er geweldige mogelijkheden voor freeriders. Bijvoorbeeld als je de Piz Val Gronda Bahn E5 naar boven neemt. Daar wacht je een gigantisch freeridegebied. Bovendien zijn de afdalingen naar het Fimbatal uiterst gevarieerd en meestal niet al te moeilijk. Je eindigt weer bij een lift die je snel en makkelijk terugbrengt naar de Piz Val Gronda-gondel. Nog een rondje dan maar?

Heerlijk spelen in de sneeuw. Foto: Pauline van der Waal

’s Ochtends vanaf de Zwitserse kant de piste op

Het allergrootste voordeel van skiën in Samnaun is wel dat je de pistes grotendeels voor jezelf hebt. Zeker in de ochtend. Dat valt ook ons op. We gaan met de grote dubbeldeksgondel naar boven (daarover hieronder meer!) en de skiërs en boarders verdelen zich direct. Daarna heb je hele pistes voor jezelf. Als we een heel stuk het gebied in zijn, zien we vanuit de lift ineens een drukke piste. Of nou ja, druk? Dat is overdreven, maar in ieder geval een stuk drukker dan de eerdere pistes. Het is de eerste lading mensen uit Ischgl, die de oversteek naar Zwitserland maken. Nog een voordeel: als al die mensen de pistes in Samnaun aan het ontdekken zijn, sta jij juist aan de kant van Ischgl!

Op een gemiddelde skidag zijn er zo’n 22.000 mensen onderweg in het gebied. Maar als je naar het aantal bedden kijkt, heeft Samnaun er zo’n 2.200 en de rest is afkomstig uit het veel drukkere Ischgl. En die hebben best wel even nodig om de afstand richting Samnaun af te leggen. Hou je dus van rust en ruimte tijdens je skidag? Samnaun is jouw keuze.

We staat aan de Oostenrijkse kant! Foto: Pauline van der Waal

Nooit wachttijden met de bijzondere dubbeldeks-gondel

Samnaun beschikt over een technisch hoogstandje en was al in 1994 een trendsetter. Toen werd namelijk de bijzondere ‘Twinliner’ geopend, een panoramagondel met zowel een boven- als een onderverdieping. Het was de eerste ter wereld en is niet alleen heel innovatief, het zorgt er ook nog eens voor dat de capaciteit enorm vergroot is. Mijn eerste ritje omhoog heb ik niet eens door dat er boven me nog een verdieping is. Als ‘ie dan weer naar beneden vertrekt is het toch wel een erg bijzonder beeld!

Mocht het nou zo zijn dat er in de allerdrukste weken in het hoogseizoen toch een kleine rij ontstaat, dan is er nog geen man overboord. De oude gondel die direct naast deze loopt, is ook nog steeds in bedrijf en kan worden bijgeschakeld bij grote drukte.

Daar gaat ‘ie, de Twinliner. Foto: Pauline van der Waal

Keuze uit twee verschillende soorten skipassen

Wil je gaan skiën in Samnaun, dan kun je kiezen uit twee soorten passen. Als je de VIP-skipas aanschaft, heb je toegang tot het gehele gebied Silvretta Arena. En zesdaagse skipas kost voor volwassenen € 323,-. Er zijn goedkopere opties voor kinderen, senioren en in het voor- en naseizoen.

Wil je terecht kunnen op nog meer pistes? Kies dan voor de Silvretta-skipas. Die is geldig in Samnaun en Ischgl, maar daarnaast ook in Galtür, Kappl en See aan de Oostenrijkse kant van de grens. Voor zo’n pas ben je voor zes dagen € 387,- kwijt.

Leuk weetje: in het wintersportseizoen 1963/1964 kostte een skipas voor een week omgerekend € 29,-. Reken je dat door naar de hedendaagse prijzen, dan zou dat neerkomen op € 189,-. Helaas, zoals je hierboven ziet is dat een stuk duurder geworden. Of dat een slechte deal is? Helemaal niet! Destijds waren er twee kleine en langzame liften die je kon gebruiken met de pas. Nu zijn dat 46 hypermoderne liften die je comfortabel, snel en zonder wachttijd naar boven brengen zodat er meer tijd overblijft voor op de piste.

Met deze sneeuw liggen alle pistes er waanzinnig bij, ook de zwarte! Foto: Pauline van der Waal

Het bijzondere verleden van Samnaun; belastingvrij shoppen

Samnaun ligt topografisch op een bijzondere plek. Het is Zwitsers grondgebied, maar tot zo’n 100 jaar geleden was het dal uitsluitend bereikbaar via de Oostenrijkse kant. Of nou ja, het kon wel vanuit Zwitserland, maar dan alleen door de hoge bergtoppen te bedwingen. Om die reden heeft Samnaun ook nu nog -nu het dal vanuit beide landen prima bereikbaar is- nog steeds veel binding met Oostenrijk. De voertaal is er Duits en het is er ‘dutyfree’. Dat zie je duidelijk terug in de marketing van Samnaun, dat adverteert met ’40 dutyfree shops’.

Een middagje winkelen in Samnaun kan dus erg leuk zijn, maar vooral als je parfum, benzine of tabak inkoopt. Er zijn ook een aantal sportwinkels waar je wintersportkleding en -gear kunt kopen. De prijzen zijn gunstig, maar eerlijk is eerlijk: wel vooral voor Zwitserse begrippen. Een klein vergelijkend warenonderzoekje onzerzijds leert dat de prijzen min of meer gelijk liggen met Nederland. Prachtige spullen kopen kan hier absoluut, voor een echt goede deal moet je wel je best doen.

Wist je trouwens waarom Samaun belastingvrij is? Dat stamt nog uit de tijd dat het dorp bestond uit vrijwel uitsluitend boeren. Door de hogere prijzen was het onmogelijk om handel te drijven met de Oostenrijkse buren. Dat loste de regering op door geen belasting te heffen op schapen en koeien. Iets dat tot de dag van vandaag nog steeds bestaat.

Dalafdaling naar belastingvrij Samnaun. Foto: Pauline van der Waal

Smokkelwaar en een smokkelaarsronde

Typisch aan grensgebieden: er wordt veel gesmokkeld! Het roemruchte verleden van Samnaun kent veel smokkelaars en in het museum(pje) van Samnaun weten ze daar genoeg spannende verhalen over te vertellen. Wist je trouwens wat het meest gesmokkelde artikel was net na de oorlog? Tabak? Boter of andere etenswaren zeg je? Nope! Het waren panty’s! Nylonkousen werden geïntroduceerd door de geallieerden en werden het toppunt van luxe voor de dames uit de regio.

Samnaun houdt het verleden levend. Natuurlijk met de belastingvrije winkels, maar ook met de Smuggler Alm en de smokkelaarsroute. De Smugglerrunde bestaat in drie varianten en neemt je mee door het hele gebied van de Silvretta Arena, in de voetsporen van de oude smokkelaars. Overigens gebruiken wintersporters uit Oostenrijk deze route nog steeds om belastingvrije artikelen te kopen in Zwitserland en die mee terug te nemen de grens over. Daarom bestaat er hier een ‘pistepatrouille’ die zomaar je rugzak kan controleren op gesmokkelde waren. Want Samnaun mag dan wel belastingvrij zijn, officieel moet je die belasting alsnog betalen als je ermee de grens over gaat.

Lees ook In de sporen van de smokkelaars van Samnaun: doe de Smokkelronde

Het hoogste punt van het gebied en de bergkam waarover je van Zwitserland naar Oostenrijk gaat. Foto: Pauline van der Waal

Een gezellig dorp dat uit verschillende delen bestaat

Nog iets bijzonders: ‘het’ Samnaun bestaat eigenlijk niet. Samnaun bestaat uit vier verschillende delen: Samnaun Compatsch, Samnaun Laret, Samnaun Ravaisch en Samnaun Dorf. Wij verblijven in Samnaun Dorf, dat er heel gezellig uitziet met verschillende hotels, restaurants, après-ski en paraplubarretjes.

De verschillende delen zijn verbonden met een gratis skibus, en ver is het niet. Steeds ben je er met een paar minuten. Overigens hebben bijna alle hotels een shuttle service, die je gratis naar de lift brengt in de ochtend en later ook weer komt halen.

Er zijn in de verschillende delen diverse soorten accommodaties, zoals hotels, appartementen en pensions. Wij verbleven in Hotel Post. Dineren kun je in je eigen hotel of in het restaurantgedeelte van andere hotels. Natuurlijk zijn er daarnaast allerlei verschillende restaurants, van pizzeria’s, traditionele restaurants als ook hippe plekken voor een hapje. Skiverhuur is er genoeg en is nooit ver lopen. Kortom: alles wat je nodig hebt op slechts een steenworp afstand van elkaar.

Vanuit Nederland is Samnaun het beste bereikbaar via Oostenrijk. Zowel met de auto als de trein (transfer vanaf Landeck) als het vliegtuig (vanaf Innsbruck).

Heerlijke en brede pistes. Dit is genieten! Foto: Pauline van der Waal

Kun je eigenlijk après-skiën in Samnaun?

Natuurlijk staat Oostenrijk meer bekend om de après-ski dan Zwitserland. Maar we zeiden al: het lijkt hier soms meer Oostenrijks dan Zwitsers. Samnaun heeft daarom voor de après-ski ook goed naar de buren gekeken. Verwacht hier geen uitzinnige après-ski zoals in Ischgl. Het gaat er hier iets gemoedelijker aan toe, maar zeker niet minder gezellig. Zo heeft dalafdaling 60 aan het einde de wereldberoemde Schmuggler Alm, en dalafdaling 80 de Almrausch. Op beide plekken begint de après-ski buiten op het terras en verplaatst die later naar binnen.

Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg restaurants waar je na het eten nog kunt blijven hangen voor een drankje en ook paraplubarretjes doen het goed. Die pal voor ons hotel Post hebben we in ieder geval regelmatig bezocht!

De avond valt tijdens de après-ski in de Smuggler Alm. Foto: Pauline van der Waal

Eindoordeel: is Samnaun een aanrader ja of nee?

Ik heb heerlijke dagen gehad in Samnaun! Om je te helpen een goede keuze te maken, zet ik de plus- en minpunten voor je in een overzichtelijk rijtje. En je ziet: mijn lijstje plussen is een stuk langer dan de minnen. Mis je nog iets in dit rijtje? Laat het me dan zeker even weten!

Pluspunten van een wintersport in Samnaun

 • Heerlijk skigebied van bijna 240 kilometer piste, geschikt voor mooie tochten en ook nog eens goede off-piste mogelijkheden
 • Hoge ligging en dus grote sneeuwzekerheid
 • Snelle toegang tot het skigebied Silvretta Arena. Geen wachttijden bij de gondel en ook de rest van de liften is modern
 • Een sfeervol dorp met veel restaurants, cafés en bars
 • Een rustieke en relaxte sfeer, zowel in het dorp als ook als je de piste op gaat
 • Vaak rustige pistes, omdat er ’s ochtends relatief weinig mensen vanuit de Zwitserse kant omhoog gaan en je aan de Oostenrijkse kant skiet als de Oostenrijkers juist aan de Zwitserse kant skiën
 • Prachtige lange dalafdalingen
 • Door de hoge bergkammen precies op de grens ski je in een prachtig ruig panorama
 • Het is er absoluut niet goedkoop, maar door de ligging naast Oostenrijk en de belastingvrije voordelen vallen de prijzen voor Zwitserse begrippen mee. Je kunt er ook gewoon met euro’s betalen
 • Het eten is een combinatie van Oostenrijks (Schnitzel!) en Zwitsers (Rösti!)
 • Tanken is goedkoop

Minpunten van een wintersport in Samnaun

 • Er zijn weinig kleine en traditionele berghutten in het gebied, het zijn veel grote en minder sfeervolle hutten
 • Is jouw schema niet precies ‘andersom’ qua skiën, dan kun je wel op erg drukke pistes belanden
 • De après-ski is hier een stuk minder uitbundig (maar dit kun je ook als een voordeel zien)
 • De gondel vertrekt vanuit Samnaun Ravaitsch, piste 60 eindigt in Samnaun-Dorf en piste 80 in Samnaun-Compatch. Je moet dus de skibus nemen. Er zijn overigens plannen om een nieuwe lift te bouwen vanaf het einde van piste 80.
Een moderne berghut met een waanzinnig uitzicht. Foto: Pauline van der Waal

Lees meer over Samnaun en boek je vakantie

Overtuigd dat Samnaun een leuke bestemming is voor je volgende vakantie? Snappen we! Je leest meer over dit geweldige skigebied en alles wat je verder wilt weten op de website.

Bezoek de website van Samnaun

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer