Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.

 

REISVERSLAG: Pitztal Hochzeiger

Een reisverhaal van Hans Verweij | fan van Pitztal

Vorig jaar bezocht ik in Oostenrijk het fantastische skigebied Pitztal, ik reisde per vliegtuig naar Innsbruck om daar direct op de trein te stappen naar Imst-Pitztal, een mooie korte treinreis van dertig minuten voor slechts vijftien euro, inclusief zitplaatsreservering. Een snelle reis van huis naar de sneeuw. Misschien moet ik de volgende keer eens de hele rit met de trein gaan.

Jerzens im Pitztal

Op het treinstation van Imst-Pitztal werd ik door een chauffeur opgehaald om naar Jerzens im Pitztal te worden gebracht. Een ritje van zo een 25 minuten door altijd maar weer dat heerlijke landschap. In Jerzens aangekomen ben ik ingecheckt bij Andy Hotel Apartment Wellness. Dit hotel, gerund door de familie Kirchner, is comfortabel en gezellig met een eigen winkeltje met streekproducten en een goede keuken. Het hotel heeft ruime kamers en een uitgebreide spa met zwembad.

Hotelkamer Hotel Andy

Na het inchecken ben ik op mijn gemak het ski-dorp ingewandeld om mijn skimateriaal te gaan reserveren en passen. Jerzens ligt op elfhonderd meter en is een rustig alpendorp niet ver van Imst. Hotel Andy is gelegen buiten het oorspronkelijke dorp op vijftienhonderd meter op zo een honderd meter van de eerste lift omhoog het skigebied Hochzeiger in. Dit skigebied omvat een kleine vijftig kilometer aan skipistes. Hotel Andy ligt bijna direct aan de Hochzeiger kabelbaan.

Op de foto met Benni Raich

Skiën met wereld kampioen Benni Raich!

De volgende dag om half acht ’s morgens weer paraat om voor de pistes opengaan een tour te maken door het gebied met Benni Raich. Deze voormalige wereld- en olympisch kampioen met maar liefst veertien medailles is afkomstig uit het Pitztal en er zijn pistes en een geweldige hangbrug in Arzl im Pitztal naar hem vernoemd. Tegenwoordig heeft hij een opleidingscentrum voor skiërs. Hij neemt ons mee langs de pistes van het gebied.

Het skigebied bevindt zich tussen 1500 en 2500 meter hoogte, een sneeuwzeker skigebied voor het hele gezin. vijftig kilometer perfect geprepareerde en met sneeuw bedekte hellingen in alle moeilijkheidsgraden en negen comfortabele liften die van eind november tot half april geopend zijn.

hoogste punt Hochzeiger
Op het hoogste punt van de Hochzeiger tijdens de ‘Morgenrunde’

Tourskiën heeft mijn hart gestolen

Ook in het Pitztal zijn er legio mogelijkheden om met de juiste uitrusting en ervaren begeleiding een prachtige tocht te maken. Tourskiën geeft je de mogelijkheid om door de ongerepte natuur te trekken. De verpletterende stiltes, het ongerepte landschap en de sportieve prestatie hebben mij vanaf het moment dat ik dit drie jaar geleden voor het eerst deed, totaal verslaafd gemaakt aan tourskiën.

Skiën door het hele Pitztal?

Vind je nu dat vijftig kilometer aan pistes niet genoeg is? Als je wilt kun je de ‘Gletscher Parc Winter Card’ aanschaffen waarmee je door het hele Pitztal kan skiën. Dat is de luxe van één skipas, zes skigebieden in Tirol, meer dan honderdtwintig kilometer piste. De gratis skibus verbindt de afzonderlijke skigebieden in het Pitztal.

Pistemap Hochzeiger

De ‘Gletscher Parc Winter Card‘ is een gemeenschappelijke skipas voor de populaire skigebieden van de Pitztaler gletsjer, Rifflseebahn, Hochzeiger, Imster Bergbahnen, Kaunertal-gletsjer en Winterberg Fendels.

Meer weten? Bekijk hier alle informatie over de Gletscher Parc Winter Card.

Bijzondere activiteiten in het Pitztal

Vanzelfsprekend biedt een modern en innovatief skigebied als Pitztal (meer info op Pitztal.com) je naast de mogelijkheden om te skiën en snowboarden een groot aantal andere activiteiten dit jaar. Hieronder geef ik je een korte beschrijving van mijn persoonlijke favorieten, meer kun je lezen op de officiële website van Pitztal.

Sledetocht

Arresleetochten met Fredl Eiter

Fredl Eiter is je koetsier op deze door paarden getrokken sleetochten. Fred’s Haflinger-paarden weten de route en de plek om te stoppen voor verplichte glühwein. Fredl vertelt je onderweg over het harde bergleven van weleer en neemt je mee terug in de geschiedenis. De tijd vliegt terwijl je naar deze interessante lokale verhalen luistert.

Een besneeuwd winterlandschap in Pitztal, snurkende paarden, een bijzondere koetsier en jij, allemaal warm ingepakt in dekens, glijdend langs het rinkelend geluid van sleebellen. Deze romantische rit met een paardenslee is volgens mij zeker een must tijdens je wintervakantie in Pitztal.

Skiën voordat je liften open zijn

Exclusief ski-plezier in de ochtend bij Hochzeiger. Skiën vanaf 7.30 uur op vers geprepareerde pistes, vergezeld door een van de mensen van het skigebied, gevolgd door een bergontbijt in Zeigerrestaurant: een perfecte start van de dag is gegarandeerd. Vroeg opstaan ​​is de moeite waard voor deze bijzondere ervaring! Zelfs voordat de kabelbanen en liften de normale werkzaamheden in het skigebied Hochzeiger beginnen, ga jij al de berg op met een medewerker van de liftmaatschappij.

Pitzi’sMorning Round in Pitztal

Ontmoetingspunt en tijd: 07:30 uur bij het dalstation van de bergbanen van de Hochzeiger.
Daar krijgen alle vroege vogels een goedemorgenkoffie van de bakkersboerderij, het ontbijtcafé bij het dalstation. Hierna ben je goed wakker.  Bij het bergstation begint het unieke skiplezier op 2.000 meter. Hier kun je als eerste de vers geprepareerde pistes verkennen. Ook hoor je van de locals tijdens deze vroege ochtend veel interessante achtergrondfeiten over het skigebied.

Deze piste moet je doen: met een hoogteverschil van 1000 meter en een lengte van zeven kilometer betekent dat extra lang puur genieten

Last but not least: de langste afdaling in het skigebied Hochzeiger. Deze begint bij het bergstation Rotmoosbahn en eindigt bij het dalstation Hochzeiger. Deze piste moet je doen: met een hoogteverschil van 1000 meter en een lengte van zeven kilometer betekent dat extra lang puur genieten. Om 09.15 uur wacht de deelnemers in het Zeigerrestaurant een exclusief bergontbijt. Deze ervaring noemen ze in Pitzal: Pitzi’s Morning Round.


Binnenkort een volgend verhaal over mijn reis naar het Pitztal. Wil je mijn vorige artikel lezen over dit gebied? Lees dan hier Pitztal Hochzeiger 40 km piste prepareren


 

Ga eens naar Gastein, voor een verrassend andere wintersport. Klik hier voor meer info!