Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Een mooi gebied, veel pistekilometers, bereikbaar met de trein en een levendige après-ski. Dit stond allemaal op het wensenlijstje van reporters Peter en Pauline en zo kwamen we terecht in Ski amadé, het grootste skiparadijs van Oostenrijk. Om precies te zijn gingen we naar Schladming-Dachstein, onderdeel van Ski amadé.

Wil je weten hoe dat was? Lees dan maar snel verder!

Genieten in Schladming-Dachstein (Ski amadé). Foto: Pauline van der Waal

Eerst even: Ski amadé, waar ligt dat?

Als je vertelt dat je naar Ski amadé gaat, is dat soms een beetje verwarrend. Want waar ligt dat dan? Om precies te zijn is Ski amadé geen opzichzelfstaand skigebied, maar een samenwerking van 5 regio’s en 25 skidorpen. Dit is het volledige rijtje:

  • Salzburger Sportwelt: Flachau, Wagrain, St. Johann/Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Kleinarl, Eben, Filzmoos, Goldegg
  • Schladming-Dachstein: Schladming (Planai), Rohrmoos (Hochwurzen), Pichl (Reiteralm), Ramsau am Dachstein, Haus im Ennstal (Hauser Kaibling), Forstau (Fageralm), Pruggern (Galsterbergalm)
  • Gastein: Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein, Sportgastein
  • Hochkönig: Maria Alm, Dienten, Mühlbach
  • Grossarltal: Grossarl, Hüttschlag

Je kunt met één en dezelfde skipas terecht in al deze gebieden en daar dus ook gebruik kunt maken van alle voordelen en aanbiedingen. In totaal kun je met die ene skipas 270 liften nemen en skiën op 760 kilometer piste. Dat is ruim genoeg voor een weekje wintersport, denk ik zo!

Een geel accent doet het goed als de zon wat minder meewerkt. Foto: Pauline van der Waal

Onze keus: Schladming-Dachstein

Die ruim 760 kilometer in slechts een paar dagen gaat ons niet lukken, dus we moeten keuzes maken. We kiezen voor Schladming-Dachstein, omdat we met de trein reizen (Schladming heeft een station), het gebied 230 kilometer heeft, 81 liften en wel 100 gezellige en authentieke berghutten. Bovendien is er hier een goede après-ski.

We ontdekken de vier bergen van Schladming-Dachstein

Het gebied van Schladming-Dachstein bestaat uit vier verschillende bergen. Vanuit het stadje kunt je – op de kaart gezien – de tweede en de derde berg op met de lift. Vanaf die berg kun je dan weer door naar de meest oostelijk en westelijk gelegen berg.

Het leuke is dat deze bergen ook echt al verschillende stukken van het skigebied gezien worden, omdat ze allemaal hun eigen sfeer hebben. En die unieke eigenschappen hebben we natuurlijk onderzocht.

Het zonnetje laat zich helaas niet zien… Foto: Pauline van der Waal

Hochwurzen is van alle markten thuis

Ons pension ligt een klein stukje boven Schladming, waardoor we vanaf ons balkon ’s ochtends een mooi uitzicht hebben op het ontwakende stadje Schladming en ’s avonds op de lichtjes. Met een klein stukje skiën komen we aan bij het dalstation van Planai West, waarvandaan we ook gemakkelijk de stoeltjeslift richting Hochwurzen pakken, Dat wordt onze eerste toer.

Hochwurzen is eigenlijk voor iedereen leuk. De brede lange pistes maken dat je er heerlijk ontspannen kunt skiën, maar ook winterwancelen kan hier goed. Daarnaast is er een rodelbaan, een funslope en iedereen die overdag nog niet genoeg kilometers heeft gemaakt, kan ’s avonds terecht op de verlichte pistes.

Reiteralm om lekkere afdalingen te maken

Nog een berg verder vind je de Reiteralm. Schrik niet als je links en rechts skiërs met een perfecte techniek langs je heen ziet schieten. De Reiteralm is namelijk de trainingsberg voor internationale skiteams.

Wij doen het wat rustiger aan, maar genieten zeker niet minder van de vele pistes die hier liggen. En, niet te vergeten de vele gezellige berghutten. Want skiën maakt hongerig en dorstig, dus nemen we af en toe een welverdiende pauze.

Richting de Reiteralm. Foto: Pauline van der Waal

Voel je een wereldkampioen op de Planai

De volgende dag verkennen we de andere kant van het gebied, namelijk de Planai en Hauser Kaibling. Ook de meeste skiërs die nog nooit in Schladming-Dachstein zijn geweest, komt de naam Planai bekend voor. Hier worden namelijk veel wereldkampioenschappen en andere belangrijke skiwedtrijden gehouden. De fiunish ligt dan onderaan de piste van de Planai, bij het stadion.

Wij genieten vooral van de (veelal) rode pistes wat hoger op de berg. Bijzondere vermelding waard is de Klangpiste waar je onder het genot van muziek naar beneden skiet. Of ga naar het freestylerpark ‘Planai Superpark’ of een van de twee Funslopes.

Skiën met een muziekje op de achtergrond op de Klangpiste op de Planai. Foto: Pauline van der Waal

Heerlijke blauwe pistes op Hauser Kaibling

De meest oostelijk gelegen berg is de Hauser Kaibling, waar je dan juist weer veel blauwe pistes vindt. Lekker op het gemak je afdalingen doen, of juist wat extra adrenaline op de zwarte dalafdaling.

Voor de namen en rugnummers: je vindt hier ook het hoogste punt van het hele gebied. Met 2.015 meter boven zeeniveau is dat net iets boven de 2.000 meter.

Extra optie: naar de Dachstein-gletsjer

Als het een dag mooi weer is -zoals je aan de foto’s kunt zien, was dat helaas niet het geval tijdens onze trip- is de Dachstein-gletsjer een absolute must. Het uitzicht is hier fantastisch, met de witte toppen en de ruige rotsen van het Dachsteinmassief. Je hebt hier het spectaculaire uitkijkplatform ‘Dachstein Sky Walk’, de Trap in het Niets en het IJspaleis. Gelukkig ben ik hier een paar jaar eerder al wel geweest, en toen maakte ik onderstaande foto. We gaan zeker nog eens terug en duimen dan voor een zonnetje!

Let op: in seizoen 2022-2023 is de gletsjer niet geopend voor pisteskiërs. Toerskiën en wandelen kan wel. Informeer naar de mogelijkheden. Je komt er met de auto, maar er rijdt ook een bus vanuit Schladming. Eenmaal aangekomen bij de Dachstein Gletscherbahn brengt die je in zes minuten naar de gletsjer op 2.700 meter.

Treppe ins Nichts. Foto: Pauline van der Waal (archieffoto)

Meer informatie over Schladming-Dachstein en Ski amadé

Wij hebben heerlijke dagen gehad in Schladming-Dachstein, onderdeel van Ski amadé. Ook goed om te weten: zelfs bij minder sneeuw kun je hier bijna oneindige kilometers maken. Zo’n 90% van de pistes van Ski amadé (zo’n 685 kilometer) kan worden besneeuwd met sneeuwkanonnen, er staan er ruim 4.300! Bovendien zijn er meer dan 300 medewerkers die met hun 170 pistebully’s zorgen voor perfecte pistes!

Wij verbleven dus in Schladming, een gezellig plaatsje met een leuk centrum. Er zijn genoeg restaurants, cafés en après-skitenten te vinden, van een klein barretje in het centrum tot de vermaarde ‘Tenne’, die met drie verdiepingen, verschillende bars, een discotheek, stubes en een restaurant tot één van de grootse après-skigelegenheden van Europa mag worden gerekend.

Oh ja, wat ook ideaal is voor de wintersporter die niet graag vliegt: Schladming is gemakkelijk bereikbaar met de trein.

Lees meer over Schladming-Dachstein en Ski amadé

De reis werd mede mogelijk gemaakt door Ski amadé en Schladming-Dachstein

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer