Reisverslag: op avontuur in het sprookjesachtige Grindelwald

Een reisverhaal van Maartje Bevers | fan van Jungfrau Region

Tussen de 1200 kilometer lange Alpen ligt een opmerkelijk dorp: Grindelwald. De naam is bij velen natuurlijk bekend uit de Harry Potter films. Deze films laten met name een duistere wereld zien. Behalve de naam heeft het Zwitserse dorp dan ook niets te maken met Harry Potter (lees meer in dit artikel). In de echte wereld is het een lieflijk en pittoresk dorpje. Net buiten het centrum waan je je in de jaren ’70 en ’80 van de wintersport.

Grindelwald wordt omringd door de giganten onder de bergen: De Eiger, Mönch en de Jungfrau. Grindelwald mag zich gelukkig prijzen met deze schoonheden in de nabijheid. Overal waar je staat kijken de bergen op je neer. Nooit was ik voor mijn gevoel zo dicht bij de bergen. Om dit gevoel te kunnen ervaren moet je er gewoon een keer naartoe.

Om specifiek te zijn, Grindelwald ligt in Zwitserland in het kanton Bern. Wij zijn vanaf Gstaad via mooie Kronkelwegen met adembenemende uitzichten, langs de spoorlijnen en heldere meertjes naar Grindelwald gereden. Af en toe zagen we de gelijkenis met de Noorse fjorden. Het water in de vele meren is hier misschien nog wel blauwer dan in Noorwegen.

Net voor het donker wordt komen we weer aan op station Grindelwald. Foto: Edwin Hagenouw

Grindelwald, aan de noordwand van de Eiger

Grindelwald is een van de oudste skigebieden van Europa. Gelegen aan de noordwand van de Eiger. Het is favoriet bij onze overburen, de Britten. Ook ons koningshuis kwam hier vroeger voordat ze naar Lech gingen. Wijlen prins Bernard en prinses Juliana stonden hier op de ski’s en Prinsesje Beatrix verkende de omgeving in een sleetje. Van oudsher staat Grindelwald bekend als gletsjerdorp doordat twee gletsjers, de Untere en de Obere Grindelwaldgletsjer vroeger tot in het dorp reikten. De gletsjers zie je nog als je vanuit het dorp tegen de steile bergwanden opkijkt.

Toerisme

Populariteit heeft ervoor gezorgd dat er veel toeristische winkels zijn. Veel lichtreclame wat de authentieke sfeer niet ten goede komt in het centrum. Even buiten het centrum adem je dan weer de sfeer op van het authentieke Zwitserland zoals ik het ken uit de beginjaren van de moderne wintersport.

Jungfraujoch

De Jungfraujoch – Top of Europa is een van de populairste bestemmingen van Europa. Vanuit het dorp Grindelwald bereik je via de Kleine Scheidegg, het station van de Jungfraujoch.

Station Kleine Scheidegg. De trein naar Jungfraujoch.
Station Kleine Scheidegg. Foto: Edwin Hagenouw
De trein naar Jungfraujoch

Dit is het hoogste treinstation van Europa. Hierboven kom je in een immense, ongekende bergwereld terecht. Je kijkt aan de ene kant over uitgestrekte bergketens heen en de andere zijde glijden je ogen over de Aletschgletsjer. De langste gletsjer in de Alpen, in totaal 22 kilometer lang en bijna één kilometer dik.

De Aletschgletsjer en de Sphinx

Wij hadden een mooie heldere middag uitgekozen. In hoeverre je dat kan kiezen of misschien hadden we gewoon geluk. Laat je verrassen op deze hoogte op het sneeuw- en ijsplateau met een bijna 360 graden view. Of neem de lift naar het hoogste uitzichtpunt, ‘De Sphinx’. Van hieruit zie je hoe de ijzige wind mooie figuren heeft uitgeslepen in de sneeuw en het ijs. Over de Aletschgletsjer kijk je bij helder weer uit naar Italië, Frankrijk en Duitsland.

Uitzicht over de Aletschgletsjer. Foto: Edwin Hagenouw
Prachtig uitzicht vanaf de Jungfraujoch. Foto: Edwin Hagenouw

Vanaf het beginnende voorjaar in maart tot in oktober kun je een wandeling maken over een gebaand wandelpad op de Aletschgletsjer naar de Mönchsjochhütte (3657 meter). De wandeling duurt ongeveer 45 minuten. Voor mij gaf deze middag me een leuke herinnering, omdat ik hier als kind in de zomer in de sneeuw heb gespeeld. Een ticket naar de Jungfraujoch is prijzig, vanaf 61 euro per persoon bovenop je skipas. Ik vond het echter zeker de moeite waard.

Wat kun je nog meer doen op de Jungfraujoch

Je kunt hier lekker eten in een van de verschillende restaurants. De berglucht maakt mij altijd hongerig en dorstig. Wij hebben heerlijk gegeten in Gletsjerrestaurant Crystal. Waar je letterlijk boven de gletsjer hangt en er overheen kijkt.

Loop ook door de 250 meter lange Alpine Sensation. Dit ervaar je als een reis door de tijd. Hier lees je alles over de gechiedenis van de Jungfraujochbahn en zie je hoeveel slachtoffers er zijn gevallen tijdens de bouw. Bezoek ook het Ice Palace met tal van toverachtige ijssculpturen gemaakt uit het kristalheldere ijs. Loop eens door Lindt Swiss Chocolate Heaven, waar je kunt zien hoe Zwitserse chocolade wordt gemaakt.

Tips: zorg als je naar deze hoogte gaat dat je voldoende water drinkt en voldoende energie hebt in je lichaam. Vooraf goed eten is zeker aan te bevelen om hoogteziekte tegen te gaan. Ook de Jungfraubahn zorgt voor je. Op de terugweg krijgt iedereen een stukje chocolade om mogelijke lichtheid in het hoofd te voorkomen. Vergeet ook je zonnebril en hoofdbedekking niet. Vooraf insmeren met zonnebrandcrème is ook zeker te adviseren op deze hoogte.

Op het terras van De Sphinx. Foto: Edwin Hagenouw

Als je van tevoren online een ticket koopt, doe dat alleen als je zeker weet dat het helder weer is of als je de datum kunt aanpassen. In de wolken zie je namelijk niets en dat zou zonde zijn. Wij gingen in de middag om 13.30 naar boven. De trein is dan niet overvol. In de ochtend gaan de meeste toeristen naar boven. Het grootste deel van deze bezoekers zijn geen skiërs maar komen één dag en gaan naar de Jungfraujoch. Daarentegen hebben wij in de ochtend op de heerlijke rustige pistes geskied en zijn in de middag van het uitzicht gaan genieten.

Skiën vanaf Jungfraujoch?

Mocht je denken dat je vanaf de Jungfraujoch op 3454 meter hoogte naar beneden kunt skiën, dat is niet het geval. Vanaf kleine Scheidegg naar de Jungfraujoch stopt het tandradbaan treintje bij het station van de Eigergletsjer op 2320 meter hoogte. Van hieruit kun je skiën naar Wengen, Grindelwald en het skigebied Männlichen. Vanaf december 2020 is de nieuwe Eiger Express gerealiseerd. Vanuit Grindelwald terminal ofwel Grund ben je dan met de gondel in vijftien minuten op de Eigergletsjer. Verblijf je in een hotel in het dorp Grindelwald dan heb je vanaf het dorp nog een korte reistijd van ongeveer vijf minuten vanaf het treinstation Grindelwald naar Grindelwaldterminal. De informatie over het openbaar vervoer is overal beschikbaar, bij elk hotel, bus- en treinstation.

De skigebieden in Jungfrauregion

Het skigebied Jungfrauregion ligt tussen de 1030 en 2970 meter hoogte. Het skigebied verbindt de plaatsen Grindelwald en Wengen. Ook horen hier Mürren en Lauterbrunnen bij. Vanaf Wengen verbind het treintje de plaats Lauterbrunnen.

In Lauterbrunnen kun je dan via de specifieke gondel en verder met de trein naar het sprookjesachtige Mürren. Dit is het skigebied Schilthorn, waar ooit James Bond de pistes soldaat heeft gemaakt. Lees hier ons reisverslag van vorig jaar.

Skigebied Kleine Scheidegg-Männlichen

Bereik je vanaf Grindelwald in 35 minuten met de tandradbaan via Brandegg en Alpligen. Hier kun je ook vanaf Kleine Scheidegg naartoe skiën en daar weer op de trein stappen. Vanaf Kleine Scheidegg kun je met de trein doorreizen naar Wengen en Lauterbrunnen. De trein tussen Grindelwald en deze dorpen wordt druk bezocht.

Buiten het seizoen is het hier rustig skiën. Weinig mensen op de pistes en met name ervaren skiërs. De lekkerste koffie en cappuccino van het gebied kun je drinken in het authentieke stationsrestaurant. Neem er dan wel van die heerlijke Zwitserse verse zoete koekjes en gebak bij. Bij mooi weer is het een gezellig terras waarvandaan je de trein naar de Jungfraujoch ziet vertrekken.

Gezellige restaurants op de piste. Foto: Edwin Hagenouw

In dit gebied zijn overal leuke authentieke typische Zwitserse hutten op de berg. Waar je voornamelijk veel kaas en worst kunt eten en bier en wijn nooit zal ontbreken. De gewone, degelijke Zwitserse gemütlichkeit vind je hier nog steeds.

Nieuwe gondel Männlichen

Eerder dit seizoen is de Gondel van Grindelwald Terminal naar Männlichen geopend. Deze brengt je tien minuten eerder dan voorheen naar het hart van het skigebied. Van hieruit kun je dan weer naar Wengen en Kleine Scheidegg. Vanaf december 2020 is de nieuwe gondelexpress naar kleine Scheidegg, de Eigergletscher Express, gereed. Deze brengt je vanaf Grindelwald Terminal in vijftien minuten boven in het skigebied. Door deze diverse mogelijkheden om het skigebied te bereiken zijn er geen wachttijden.

Door deze diverse mogelijkheden om het skigebied te bereiken zijn er geen wachttijden

In totaal liggen aan de voet van de imponerende Eiger, Mönch en Jungfrau ruim honderd kilometer aan pistes. Naast skipistes zijn er in totaal dertig kilometer aan gemarkeerde wandelpaden en afdaling om te sleeën.

Skigebied Grindelwald-First

Meer dan vijftig kilometer geprepareerde pistes en maar liefst veertig kilometer wandelwegen en sleewegen. Dat is het skigebied Gindelwald-First. Ook hier weer een magnifiek uitzicht dat zo kenmerkend is voor deze regio.

Naast de vele blauwe en rode pistes vind je hier een snowpark met een 130 meter lange en 5,6 meter hoge halfpipe. De enige van Berner Oberland. Dat is het misschien ook de reden dat je hier redelijk veel (jongere) snowboarders aantreft. Wij waren hier op zaterdag en dat is ook een dag dat veel locals hier gaan skiën, dus dan is het wat drukker maar wel gezellig op de berg. Als je er van droomt een keer door de lucht te vliegen tussen de bergen, dan kun je vanaf De First met de First Flieger en Glider naar beneden suizen met een snelheid van maximaal 84 kilometer per uur. De First is met de gondel vanaf Grindelwald in 25 minuten te bereiken.

Grindelwald

Tip: wij hebben deze ochtend vanaf de First de lift naar de De Schilt genomen. Daarna namen we de rode afdaling nummer 9 en vervolgens de dalafdaling nummer 22 naar Oberer gletsjer. Als tussenstop hebben we genoten van een heerlijke Zwitserse lunch op het terras van een kleine berghut gerund door allemaal vrouwen, halverwege de piste 22.

In Oberer gletsjer aangekomen hebben we de skibus terug genomen naar Grindelwald. Dit is een tochtje van ongeveer tien minuten. Als je op de bus moet wachten kun je altijd een drankje nemen op het gezellige terras naast de, tot café omgebouwde, oude schoolbus.

De oude schoolbus.

Nog een aantal weetjes en tips

Openingstijden skiliften en bergtreinen. Bijzonder is dat er zeer ruime openingstijden zijn. Het kan wijzigen per dag. De begintijd is wel altijd vroeger dan we gewend zijn in de meeste andere skigebieden.

  • Grindelwald-First van 08.00 – 16.15
  • Kleine Scheidegg van 07.17 – 17.33
  • Männlichen van 08.00 – 16.00

De prijs van een skipas per dag voor een volwassene:

  • Voor het gehele gebied Jungfrau Region:  € 75,-
  • voor Grindelwald – Wengen: € 66,-
  • voor Mürren – Schlithorn: € 66,-

Tip: kies je ervoor om in de verschillende gebieden te gaan skiën. Kies dan per dag voor een skipas voor een deelgebied. Hierdoor beperk je de reistijd en een skipas voor één gebied afzonderlijk is goedkoper. De reistijd tussen de gebieden Grindelwald-Wengen en Mürren-Schlithorn is bijna een uur. Net zoals in de andere gebieden heb je ook hier gereduceerde prijzen voor senioren, jongeren tussen 16-19 jaar en kinderen tussen 6-15 jaar. Bekijk hier de hele prijslijst.

Alle prijzen zijn inclusief de skibus en treinen. Met uitzondering van het treintje naar de Jungfraujoch. De kosten hiervoor zijn minimaal €61,- voor een retourtje.

Onze accommodatie: Parkhotel Schoenegg

In Grindelwald verbleven wij in Parkhotel Schoenegg. Dit hotel ligt iets verhoogd in het midden van het dorp, waarschijnlijk vroeger in een park gelegen. Een perfecte locatie op loopafstand van de gondel naar de First en de skibus voor het treintje naar de de kleine Scheidegg stopt op één minuut loopafstand. Van oudsher is het een familiehotel sinds 1892. De kamers zijn comfortabel en ook hier was het heerlijk slapen. Na een skidag is het lekker vertoeven in de wellness en het grote zwembad zodat je spieren weer lekker soepel gaan voelen.

De bediening is uitzonderlijk vriendelijk en doen er alles voor om jou op je wenken te kunnen bedienen. Wij mochten genieten van het verwen-halfpension. Met het uitgebreide ontbijtbuffet konden we een heel eind de dag doorkomen tot we dan een gezellige berghut tegenkwamen. En het driegangendiner was buitengewoon smakelijk. Wat ons betreft is dit een echte aanrader als je ervoor kiest in Grindelwald te verblijven. Het schijnt dat er regelmatig hotel-aanbiedingen zijn. Hiervoor moet je wel even googelen, want deze hebben een zeer tijdelijk karakter. Bezoek de website van Parkhotel Schoenegg

Winterwandelen in Grindelwald

Ben je geen skiër? De echte wandelaar komt hier echt aan zijn trekken. Op de in totaal zeventig kilometer paars gemarkeerde en tevens goed geprepareerde paden kun je de bergwereld te voet ontdekken. Bij veel sneeuwval worden, net als de pistes, ook de wandelpaden snel geprepareerd. Ga dan ook vooral niet op de afgesloten wegen wandelen, want die zijn niet voor niets afgesloten. Neem nooit risico’s als je in de bergen gaat wandelen.

Wij verbleven een paar dagen in de Jungfrau Region en hebben nog lang niet alles gezien. Deze Zwitserse regio is een echte aanrader, of je nu naar het sprookjesachtige Grindelwald gaat of bijvoorbeeld naar het iets verderop rustig gelegen dorpje Oberer gletsjer. Dit is waar de weg letterlijk ophoudt. Ook Mürren en Wengen zijn prachtige wintersportdorpen. Elk met een totaal eigen karakter en stijl. De volgende keer in deze regio zouden we nog wel willen proeven van het mooie autovrije dorp Wengen. Wie weet kom je ons er nog eens tegen..


Meer weten over Grindelwald en de Jungfrau Region? Kijk dan snel op Jungfrau.ch


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer