Reisverslag Oostenrijk | Ultiem genieten in winters Bad Häring
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Stel jezelf eens de vraag: waar moet jouw perfecte bergvakantie aan voldoen? Wat vind je belangrijk? Wil je van ’s ochtends vroeg tot de laatste lift op de lange latten staan? Of trek je liever je wandelschoenen aan? Dineer je graag bij kaarslicht in een restaurant? Of ben jij iedere avond in de apres-ski te vinden? Ben je graag de hele dag actief bezig of bekijk je besneeuwde bergtoppen liever vanuit je bubbelbad?
Voor iedere bergliefhebber is er wat wils. Maar als je tijdens je bergvakantie niet alleen actief bezig wilt zijn, maar ook verlangt naar ontspanning, luxe en culinaire verrassingen, dan hebben wij misschien wel het ideale adres voor jou.
Samen erop uit
Samen met mijn vriend Jaap verblijf ik een lang weekend in het wellness-hotel Panorama Royal in Bad Häring. We hebben de kinderen bij opa en oma achtergelaten en kijken uit naar een weekendje skiën, ontspanning en heerlijk eten en drinken in de sneeuw. Het hotel is gericht op ontspanning, onthaasten en is gebouwd op een energieveld. Het heeft een wellness-park van maar liefst 20.000 m2. Dat belooft wat.
We vliegen met Transavia en vertrekken vanaf vliegveld Rotterdam. Hoewel we eigenlijk dichterbij Schiphol wonen, ontdekken we al snel de voordelen van dit kleine vliegveld. We parkeren onze auto praktisch voor de deur. Binnen no time zijn we door de douane en kunnen we genieten van een kopje koffie en een broodje vlakbij de gate.
Helaas vallen er bij onze aankomst in Innsbruck dikke druppels regen uit de lucht. Dat is wel het laatste wat je verwacht (en wilt) als je naar de bergen gaat voor een wintersportreis. Maar gelukkig beloven de weer-apps dat de regen ’s nachts zal veranderen in sneeuw, dus nemen we de regendruppels maar voor lief.
Een hartelijk ontvangst
Op het vliegveld van Innsbruck worden we hartelijk ontvangen door Cristian, een bijzonder vrolijke medewerker van het hotel, die ons in een klein uurtje naar de plek van bestemming brengt. Bij aankomst in het hotel worden we ook daar warm ontvangen, met een glaasje prosecco. De kamer bevindt zich in de nieuwste vleugel van het hotel.
Onze kamer draagt niet voor niets de naam ‘Wow suite’. Het is heerlijk ruim, met twee zitgedeeltes (een hoge bar en een gezellige zithoek), een badkamer met zowel een bad als een douche, en een ruime slaapkamer. De slaapkamer is apart en biedt een uitzicht op de bergen, een schattig wit kerkje op een heuvel en het dichtstbijzijnde dorp. Vanaf ons eigen balkon zien we de dampende zwembaden al liggen. So far, so good!
Dinner-time
Het hotel is onlangs uitgeroepen tot ‘Beste Halfpension Hotel’ van Oostenrijk en dat heeft het hotel mede te danken aan de goede keuken. Er is een a la carte restaurant en twee avonden in de week opent het bijzondere ‘Atelier Freund Schaft’ zijn deuren. Dit gastronomische restaurant van chef Markus Freund kreeg van Gault & Millau onlangs 3 koksmutsen. Deze ervaring laat voor ons nog even op zich wachten. Wij zullen hier namelijk de laatste avond dineren.
Op de eerste avond wordt in het hotel-restaurant een smakelijk 3-gangen diner geserveerd. Bij elke gang kunnen we kiezen uit 2 gerechten, en we zijn verrast door de verse en smaakvolle gerechten, die met veel zorg bereid zijn. Vooral de risotto met camembert en druiven vond ik heerlijk. In de bar heerst een gezellige drukte, met live-muziek van een gitarist, waar je nog kunt genieten van een drankje. Wij houden het na 1 drankje voor gezien. We verheugen ons op de dagen die voor ons liggen.
De volgende ochtend worden we verwelkomd door een winters landschap. De sneeuwvlokken hebben hun best gedaan en hebben een dikke laag sneeuw achtergelaten. Toch iedere keer weer bijzonder om in een witte wereld wakker te worden. Aangezien het de hele dag door zal blijven sneeuwen, besluiten we om het skiën even uit te stellen en vandaag te genieten van de uitgebreide wellnessfaciliteiten van het hotel.
Het ontbijtbuffet is in de lijn van het diner van de eerste avond. Alles is tot in de puntjes verzorgd en ongeacht wat voor ontbijttype je bent, je zult hier zeker vinden waar je naar op zoek bent. Verse omeletten worden ter plekke voor je gebakken, je kunt je eigen verse sapjes persen en als je een liefhebber bent van yoghurt, kun je deze naar hartenlust combineren met allerlei soorten fruit, noten en zaden. Ik heb zelfs vernomen dat het brood dagelijks vers wordt gebakken door Andrea, de patissier van het restaurant.
Ontspanning in de wellness
Hoewel we fervente skiërs zijn en hier maar voor een paar dagen zijn, vinden we het stiekem niet zo erg om een extra dagje in het hotel door te brengen. Het Panorama-park beslaat maar liefst 20.000 m2, dus er valt genoeg te ontdekken. Het wellness-park is in september 2023 officieel geopend, dus alles is nieuw. Als we door de ruimtes lopen, zien we dat er veel aandacht is besteedt aan de inrichting en aankleding.
Zelf bezoek ik wel eens een wellness in Nederland, maar vaak vind ik de drukte een afknapper. Als ik echt wil ontspannen, zoek ik graag wat meer rust op. En dat is wat hier wel mogelijk is. Met zoveel ruimte zijn er talloze verschillende ontspanningsruimtes en kom je maar weinig andere gasten tegen. Natuurlijk helpt het ook dat het laagseizoen is, maar ik kan me niet voorstellen dat het hier ooit zo druk zal zijn als in de Nederlandse sauna’s, dankzij de ruime opzet.
De sauna bestaat uit verschillende delen die voor iedereen toegankelijk zijn. Maar er is ook een speciaal gedeelte alleen voor volwassenen (waar je geen badkleding draagt in de baden en de sauna). In de rest van het wellness-centrum mag dat wel. Als wij zijn er, zijn er niet alleen stellen van alle leeftijden, maar ook families met kleine kinderen die van het zwembad genieten.
Het hotel is gericht op het bijtanken van energie en is gebouwd op een energieveld. Er zijn verschillende energieplekken ontworpen, zoals een energie-steencirkel, een energiepad en een plek om te mediteren. Het biedt ook programma’s aan zoals yoga, meditatie en Qi Gong. Zelfs de hoteleigenaar Peter mediteert samen met zijn gasten en heeft zijn kennis opgedaan bij de monniken.
Hoewel wij zelf niet aan dit programma hebben deelgenomen en genoegen namen met de baden en sauna, is er dus meer dan genoeg te doen voor liefhebbers. Aan het eind van de middag kun je in het sauna-restaurant, gehuld in je badjas, nog genieten van een taartje en drankje. In een vitrine staan gebakjes klaar en kun je lekker uitproberen. Ook hier valt me op hoeveel aandacht er is besteedt aan de aankleding van de ruimtes. Stiekem kan ik daar best van genieten!
De tijd vliegt voorbij. Er zijn zwembaden, bubbelbaden, sauna’s, een stoombad en diverse rustruimtes. Het is heerlijk om hier een boekje te lezen, af en toe te zwemmen, te bubbelen en de sauna’s te gebruiken. En vergeet de geweldige aroma-massage niet die we niet konden weerstaan. Heerlijk!
Een bezoek aan Kufstein
Op slechts 20 minuten rijden van het hotel ligt de stad Kufstein. ’s Avonds nemen we de tijd om hier het Lichtfestival “The Voice of The Castle” te ervaren. Dit jaarlijkse evenement vindt plaats rond de jaarwisseling (dit jaar van 27 december tot 28 januari) in het bekende fort van Kufstein. Deze vesting is gebouwd op een heuvel midden in de stad. Je kunt het eeuwenoude gebouw bereiken met een charmant kabelbaantje.
Wanneer we in het donker aankomen, voelt het bijzonder aan, vooral met de sneeuwvlokken die zachtjes neerdwarrelen. Een gids, gekleed in middeleeuws gewaad en met een lantaarn, leidt ons wandelend door het historische gebouw. De wandeling duurt ongeveer 50 minuten. Op de oude muren van de vesting wordt op verschillende plekken de film geprojecteerd, die de geschiedenis tot leven brengt. Hoewel mijn Duits verre van perfect is, kunnen we het verhaal redelijk goed volgen. Mede dankzij de prettige stem van de verteller en de brochure met Engelse vertaling helpt daar ook zeker bij.
Eindelijk het skigebied verkennen
Vandaag is het eindelijk tijd om te gaan skiën! Na een stevig ontbijt worden we door een shuttle-bus van het hotel naar Hopfgarten gebracht, een charmant dorpje dat deel uitmaakt van het skigebied Wilderkaiser Brixental. Het is een kwartier rijden. In de gezellige skiwinkel beneden in het dal huren we onze ski’s en schoenen en voor we het weten zitten we al in de gondel naar boven. Ondanks de bewolking is het zicht gelukkig goed genoeg om te kunnen genieten van een paar lekkere afdalingen!
Nu het opgehouden is met sneeuwen kunnen we genieten van een winters landschap. De laatste jaren hadden we minder geluk en waren de landschappen tijdens onze wintervakanties vaak al groen, dus hoe mooi is het om weer even echt te kunnen genieten van een witte wereld. Ook mijn fotografen-hart gaat hier gelijk harder van kloppen.
Met 288 kilometer aan aaneengesloten pistes is dit skigebied een van de grootste in Oostenrijk. Het wordt omringd door 8 bergdorpjes, waarvan Westendorf, Ellmau en Brixen de bekendste zijn. De meeste pistes zijn rood en blauw, en er is slechts een klein deel dat als zwart wordt geclassificeerd. Het is de tweede week van januari en het is echt opvallend hoe rustig het is op de pistes.
Wil je meer lezen over het skigebied? Lees dan hier de blog van Pauline van der Waal. Zij beschrijft in haar blog waarom het skigebied ook zeer geschikt is voor gezinnen.
Atelier Freund Schaft
Het is alweer de laatste avond van ons gezamenlijke weekendje weg. Het is voorbij gevlogen. Gelukkig staat ons nog iets bijzonders te wachten: een diner in het ‘Atelier Freund Schaft’, het gastronomische restaurant van chef Markus Freund. Twee keer per week verzorgen ze een culinaire ervaring voor slechts 16 gasten in dit stijlvolle atelier. Onlangs zijn ze bekroond met 3 koksmutsen door Gault & Millau, dus dat belooft wat.
Het Atelier bevindt zich in een kleine ruimte naast het grote restaurant van het hotel. Het is er gezellig ingericht en er klinkt live harpmuziek. Een hele fijne sfeer. We trakteren ons zelf in Nederland zelden op zo’n culinaire avond, dus kijken we er extra naar uit om ons culinair te laten verwennen.
We worden ontvangen met een glaasje bubbels en al snel presenteert de chef ons zijn eerste gerechten. Inderdaad, er is geen woord teveel gezegd. We beleven een betoverende avond. Het bedienend personeel is zeer vriendelijk en zorgt iedere gang voor een bijpassende wijn. De gerechten zijn niet alleen overheerlijk, maar ook verrassend en het zijn ware kunstwerkjes op zich.
Nog even genieten
Wanneer de laatste ochtend aanbreekt, worden we begroet door zonnestralen. Dat is dan nog het enige wat ons ontbrak dit weekend. Gelukkig hebben we nog een paar uurtjes voor ons vliegtuig vertrekt, dus trekken we na het ontbijt onze wandelschoenen aan, om er nog even op uit te gaan. Vlak naast het hotel is er een wandelpad ‘Winterwanderweg’ en laten we ons nog even betoveren.
Het uitzicht op de bergen, de bomen bedekt met een vers laagje sneeuw en de zon die zorgt voor prachtig licht. Heerlijk om ook nog even te genieten van de zon, want laten we eerlijk zijn; zon en sneeuw is en blijft de perfecte combinatie. Voor de langlauf-liefhebbers goed om te weten; vlak naast het hotel start de Panorama-Loipe. Een route van 5,9 kilometer lang.
Na onze laatste wandeling worden we weer terug gebracht naar het vliegveld van Innsbruck. De terugreis is nog even genieten, want in plaats van een grijze massa is het Oostenrijkse landschap nu wit en romantisch. We zijn zeker een ervaring rijker! Als je je echt even wilt laten onderdompelen in luxe, ben je hier aan het goede adres!
Reisfotografie! Dat is mijn grote passie. Het ontdekken van nieuwe bestemmingen, dwalen door de natuur, op zoek naar mooie plekjes en plaatjes, genietend van de rust. Zo vliegen de uren voorbij. Ultiem gelukkig word ik ervan. Mijn vakanties breng ik vaak en graag door met mijn gezin. De liefde voor wandelen in de bergen, vergezichten en het bezoeken van lieflijke dorpjes delen we. Maar ook trek ik er in mijn uppie op uit of met een groep andere fotografen die mijn passie voor fotografie delen.