Zeker als je kort op wintersport gaat, vraag je je vast wel eens af: welke skigebieden zijn nu echt gemakkelijk en snel te bereiken? Natuurlijk maakt het uit of je met de auto, het vliegtuig of de trein gaat. Bij die laatste twee gevallen reis je vaak via Innsbruck. Een superfijne bestemming die daar nog geen uur met de bus vandaan ligt is Kühtai.

Daarom is dit niet alleen een leuk skigebied om gelijk naartoe door te reizen, maar ook uitermate geschikt voor een dagje skiën als je in Innsbruck verblijft. Iets dat reporters Peter en Pauline deden. Vanuit de hoofdstad van Tirol verkenden zij elke dag een ander skigebied in de buurt en eentje daarvan was – je raadt het al – Kühtai.

Lees ook: REISVERSLAG | Citytrip Innsbruck en meerdere skigebieden in één wintersportvakantie

Prachtige brede pistes om onze dag mee te beginnen. En een blauwe lucht!

Op naar Kühtai!

Vanuit ons hotel op de Maria-Theresien-Strasse in het centrum van Innsbruck zijn we met de bus op de hoek in een paar minuten op het station van zowel de trein als de bus. Wandelen kan ook, maar hee, we hebben skischoenen aan en ski’s bij ons, dus we kiezen voor gemak. Elk half uur vertrekt de bus naar Kühtai, die er ongeveer een uurtje over doet. We stappen in de bus en maken het ons gemakkelijk.

Op de route zullen er nog veel snowboarders en skiërs instappen. Kühtai is populair vandaag. Geen wonder, want het mag dan pas begin februari zijn, het is al een tijdje erg warm in Oostenrijk. En dat betekent dat de laaggelegen gebieden het zwaar hebben; de sneeuw is daar een stuk minder van kwaliteit. Voor Kühtai is dat allemaal minder van belang, want het dorp is met 2.020 meter het hoogstgelegen van heel Oostenrijk.

Need we say more?! Dit is toch genieten!

Direct naar boven voor onze eerste meters

De bus stopt praktisch naast de skilift en omdat we deze dagen op pad zijn met de SKI plus CITY pas (waarmee we zowel in al het openbaar vervoer in de regio mogen, als ook kunnen skiën in al deze verschillende gebieden), hoeven we niet meer langs de kassa. Direct aanschuiven en de lift naar boven in, dus. Het is duidelijk dat dit gebied een stuk hoger ligt. Het ziet er allemaal prachtig besneeuwd uit en de pistekwaliteit is ook hartstikke goed.

In totaal heeft Kühtai zo’n 40 kilometer aan piste, die zich aan beide zijden van het dorp bevinden. Je hebt dus altijd mooi uitzicht op ‘de andere kant’ als je aan het skiën bent. We beginnen met heerlijk brede en super geprepareerde blauwe pistes. Maar er zijn ook veel rode pistes en aan de andere kant dan waar wij begonnen zijn een aantal uitdagende zwarte pistes naast elkaar. Misschien overbodig om te zeggen, maar door de hoge ligging is de sneeuwzekerheid hoog en kun je hier ook genieten van een lang wintersportseizoen. Oh ja, twee keer per week kun je hier ook in de avonduren de verlichte piste op.

Skiën in Kühtai

Over het skidorp Kühtai

Doordat het dorp Kühtai tussen de twee berghellingen ligt, is het vrijwel overal goed zichtbaar, waar je ook bent. Wat direct opvalt, is dat het een klein en langgerekt dorp is, anders dan andere Oostenrijkse dorpen die je gewend bent. Mijn eerste gedachte was dan ook dat Kühtai een nieuw dorp is, dat puur voor de wintersport is gebouwd. Dat is niet helemaal waar, want het wordt bijna 1000 jaar geleden al genoemd, al heette het toen nog Chutay. Later werd het een gebied dat door adellijke families werd gebruikt voor de jacht en vanaf het begin van de vorige eeuw werd het steeds meer een vakantieoord.

Het grote voordeel van de ligging is dat Kühtai letterlijk ski-in, ski-out is. Er zijn verschillende liften aan beide zijden, al zodra je het dorp binnenrijdt totdat je er aan de andere kant weer uitrijdt. Hetzelfde geldt voor pistes die overal eindigen en er is zelfs een tunnel onder de weg doorgemaakt, zodat je je ski’s niet uit hoeft te doen om naar de andere kant te komen!

Rij je trouwens door, dan kom je in Hochötz waar je met dezelfde skipas terecht komt. Het totaal aantal kilometer skipiste komt dan op een kleine 90.

Vanaf deze piste, via het dorp Kühtai, aan de andere kant weer omhoog

Bijzondere omgeving en prachtige natuur

Wat verder opvalt als je rondkijkt vanaf de hoge bergen zijn de stuwmeren die je je ziet liggen. Geen wonder dat één van de skiliften de ‘Drei Seen’ heet, oftewel de drie meren. Vanaf het dal zie je vooral de enorme muren die het water tegenhouden, maar vanaf de berg zie je hoe groot de meren eigenlijk zijn. In de zomer kun je er ook mooi wandelen.

Wij zien vanuit de lift een aantal wandelpaden lopen, waar vandaag enthousiast gebruik van wordt gemaakt. Ernaast loopt de rodelbaan en ook die is populair.

Wandelen en rodelen is ook populair

Tijd voor een hapje en een drankje

We zijn best fanatieke skiërs, maar een hapje en een drankje in een gezellige hut slaan we zeker niet af. Of met dit weer: in een ligstoel. Daarbij valt ons wel op dat er maar weinig hutten op de berg zijn. Aan de ene kant twee stuks en aan de andere kant slechts eentje.

Het is er zeker gezellig, maar het is vandaag best druk in het gebied. Logisch, want door de warme temperaturen zoekt iedereen dus dit hogergelegen gebied op. We houden het bij alleen een drankje en besluiten later in het dal een hapje te eten. Daar hebben veel hotels die aan de piste liggen (ski-in, ski-out, remember?) ook een terras. Ook geschikt voor de après-ski.

Het is vandaag gezellig druk bij de hutjes op de berg

Aan het einde van de dag terug naar Innsbruck… of zullen we blijven?

We hebben lekker kilometers gemaakt en zijn het gebied goed rond geweest. Nog even en dan gaan de liften dicht. We besluiten nog een drankje te doen bij het paraplubarretje praktisch naast de bushalte voor de bus die ons weer terug zal brengen naar Innsbruck.

Het was een heerlijke skidag, dus we zouden het best leuk vinden om hier morgen nog een dagje door te brengen! Volgende keer toch maar een nachtje Kühtai boeken? Voor ons is het morgen weer tijd voor een ander gebied in ieder geval.

De pistes liggen er lekker bij vandaag

Eindoordeel Kühtai

In ons verhaal klinkt vast al door dat we enthousiast zijn over Kühtai, of niet? Wat wij ervan vonden hebben we op een rijtje gezet met de plussen en de minnen.

Voordelen Kühtai

  • Binnen een uur bereikbaar met de bus vanuit Innsbruck, sneller als je met de auto gaat. De bus stopt praktisch naast de skilift
  • Hooggelegen gebied, daardoor erg sneeuwzeker en een lang seizoen
  • Mooie uitzichten, zowel op de bergen om het gebied heen, als ook vanaf de ene kant van de berg op het dorp en de andere zijde
  • Genoeg kilometers om je een dag of wat erg goed te vermaken en je kunt een mooie ronde maken
  • Diverse pistes. Van heerlijk blauw, naar uitdagend zwart

Nadelen Kühtai

  • Weinig hutten op de berg
  • 40 kilometer piste is niet heel veel
  • Dorp is vrij ‘functioneel’, geen gezellig centrum

Kortom: vanuit Innsbruck is Kühtai qua skimogelijkheden echt één van de toppers. Ga je meerdere dagen, dan raden we aan om het te combineren met andere gebieden in de buurt. Dat kan het naastgelegen Hochötz zijn, maar je kunt met de SKI plus CITY-pas kiezen uit al deze 13 skigebieden.

Zicht op één van de stuwmeren

Meer over Innsbruck als wintersportbestemming

Kühtai biedt een unieke combinatie van sneeuwzekerheid, gezinsvriendelijke faciliteiten en gemakkelijke toegankelijkheid vanuit Innsbruck. Bovendien is het gebied een aantrekkelijke bestemming voor zowel beginnende als ervaren wintersporters, maar ook voor wandelaars.

Voor meer informatie over het skigebied, de beschikbare accommodaties, en de laatste updates over sneeuwcondities bezoek je de officiële website van Kühtai. Hier vind je alles wat je nodig hebt om je volgende ski-avontuur te plannen. Of lees meer over wat Innsbruck te bieden heeft aan wintersportliefhebbers. Veel plezier met het plannen van je volgende vakantie!

Lees meer over over Kühtai of over wintersport in Innsbruck en omgeving

Wil jij lekker relaxen in je tuin? Koop dan nu een hangmat op www.hangmatwereld.nl