Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Het Berner Oberland is de allesomvattende naam voor de Alpine gebieden van het kanton Bern. Berner Oberland is een populaire bestemming voor toeristen uit de hele wereld. Gstaad ligt in het zuidelijke deel van het Berner Oberland in Saanenland in het regio Obersimmental Saanen. Leuk om te weten. De term Berner Oberland is bedacht door Napoleon in 1798. Hij koos als hoofdstad voor Thun. Vijf jaar later werd met de Zwitserse grondwet Oberland verenigd met het kanton Bern. Het gevoel van lotsverbondenheid van de Oberlander is altijd gebleven. Dit heeft zeker te maken met de geografische grens en het toerisme dat enkele tientallen jaren later in opkomst kwam. Al ruim tweehonderd jaar komen toeristen hier naartoe vanuit alle uithoeken van de wereld.

Thun in Berner Oberland wordt ook wel de Poort van het Noorden genoemd. Langs deze stad loopt de enige autosnelweg, de A6 naar het Berner Oberland. De rest van de wegen zijn meestal toeristische routes. Waar je ook kijkt zie je natuurschoon, pittoreske dorpjes en helder blauw water opduiken. Een mooie bestemming dus voor onze eerste wintersportreis van seizoen 2019/2020.

Gstaad is sneeuwzeker

Gstaad is een van de bekendste wintersportplaatsen in het kanton Bern in Berner Oberland. Het ligt op een hoogte van 1050 meter en behoort tot de gemeente Saanen. De Berner Alpen zijn zeer sneeuwzeker. Er liggen hier niet heel veel skigebieden omdat het vrij spitse, steile bergen zijn. De sneeuwzekerheid hebben wij zelf ervaren. Onderweg hebben wij vrijwel geen sneeuw gezien. Totdat we de behoorlijk witte wereld van Saanen-Gstaad in kwamen rijden. Vanaf ons balkon in HUUS Hotel hadden we zelfs uitzicht op besneeuwde landschappen.

Vlak voor ons hotel, HUUS Hotel Gstaad, lag zelfs nog sneeuw.

Hoewel Gstaad een mondain dorp is, oogt het heel authentiek door de welbekende chaletstijl. Dit geeft een bijzondere en gezellige sfeer aan het dorp. In de hoofdstraat van het dorp, ook wel de promenade genoemd, zijn vele luxe winkels, restaurants en hotels te vinden. Gstaad wordt dan ook goed bezocht door de prominenten onder ons zoals het koningshuis van Groot-Brittannië en Spanje. Daarnaast bekenden in de muziekwereld zoals Madonna en wijlen Michael Jackson. Dit heeft Gstaad wereldwijde bekendheid gegeven.

Diverse skigebieden onder de naam Gstaad

Gstaad heeft de naam dat er niet veel geskied wordt. En in de week dat wij er waren (tweede week januari) klopte dat wel. Het voordeel voor de actieve skiër is dat je de mooiste pistes bijna voor jezelf hebt. Edwin en ik genoten met volle teugen van de lekker hard geprepareerde pistes die lagen te glimmen in de Zwitserse zon.

Saanenmoser
De zonovergoten bergen in het skigebied Saanenmoser. Foto: Edwin Hagenouw

Naast de pistes, tussen de bomen, lag zelfs nog onvervalste poedersneeuw. Wat kan het leven toch mooi zijn. In totaal heeft het skigebied maar liefst 212 km aan pistes, verdeeld over acht deelgebieden met 47 liften.

Van de acht skigebieden in Gstaad bezochten wij:

  • Het gebied van Saanenmoser inclusief het aansluitende gebied Schonried met in totaal 107 kilometer aan pistes
  • Glacier 3000 – Les Diablerets (hoogte tot 3016 meter) met in totaal dertig kilometer aan pistes
  • Wasserngrat – Gstaad met een kleine tien kilometer aan afdalingen

De liften met bestemming Gstaad zijn ook de uitvalsbasis voor de wandelaars onder ons. In totaal zijn er driehonderd kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Deze brengen je naar de gezellige bergrestaurants met de mooiste vergezichten.

Meer over skiën in Saanenmoser

De gondel in het dal ligt op 950 meter en brengt je naar de top op 2011 meter.  Circa zestig procent van de pistes is blauw. De minder geoefende skiër komt hier dus ook goed aan zijn trekken. De overige veertig procent is verdeeld over rood (30%) en zwart (10%). Dit gebied is eenvoudige bereiken met de auto maar ook met de trein. Het treinstation ligt op vijf minuten lopen van de gondel. Daarnaast rijdt overal in het gebied, en zeer regelmatig, de skibus. Kom je met de auto dan is er bij de gondel voldoende parkeergelegenheid. Op maximaal honderd meter loopafstand kom je bij de roltrap die je bij de gondel brengt. Over de logistiek is goed nagedacht.

Binnen vijftien minuten ben je boven en wij hebben heerlijk genoten van een zonovergoten dag met perfect geprepareerde pistes. Afdalingen tussen de bomen geven je af en toe het gevoel dat je in een sprookje bent. De puurheid van de natuur en de stilte kun je dus ook vinden in Gstaad. In dit gebied van Gstaad vind je een grote verscheidenheid aan bergrestaurants en gezellige bars in de open lucht.

Meer over Glacier-3000

Vanaf het centrum van Gstaad is het ongeveer vijftien minuten met de auto naar het dalstation Col du Pillon op 1546 meter hoogte. Deze grote en zeer snelle gondel brengt je in no time naar het tussenstation Cabane. Vanaf dit station op 2525 meter hoogte bereik je de magische top sneller dan je denkt. Het panorama vanuit de gondel is indrukwekkend. Onderweg kun je de nieuwe lange rode piste al zien lopen. Deze noemen ze hier in Zwitserland rood maar, voor mijn gevoel en in vergelijking met andere rode pistes was deze echt wel zwart.

Prachtig uitzicht over de Zwitserse bergen.

Als je het metalen bergstation komt uitgelopen kom je in een wonderbaarlijke witte gletsjerwereld terecht. Snel je zonnebril op want de zon schitterend hier echt optimaal. Overal glinstert het. Het lijken wel kleine diamantjes in de lucht. Wij ontdekken dat dit te maken heeft met de sterke wind die er op deze dag staat. Voor ons uit strekt zich een ongekende witte wereld uit over het gletsjerplateau.

Van het gletsjerijs zien we niets omdat er een dikke laag sneeuw op ligt. Voor ons is dat perfect, door de lage temperaturen is het net alsof je op verse sneeuw skiet. Helaas komen wij erachter dat door de sterke wind de meeste pistes die verderop op de gletsjer liggen niet open zijn. Het zijn mooie brede glooiende pistes waar wij wel even hadden willen vertoeven. Changing plans. Wij hadden al een tip gekregen van een lezer van Snowrepublic dat een gletsjerwandeling echt de moeite waard zou zijn.

Het uitzicht aan het einde van de gletsjerwandeling op Glacier 3000

Deze tip hebben wij dan ook van harte aangenomen. Eerst zijn we via de Red Run terug geskied naar het middelstation. Deze Red Run, die achteraf dus erg stijl bleek te zijn. Maar door de goed geprepareerde sneeuw en de rust tijdens de afdaling was deze heel goed te doen.

Onderweg op de Red Run kwamen we een mooi authentiek huisje tegen langs de piste. Hier genoten we van de zelf meegenomen lunch.

Beneden hebben we snel onze wandelschoenen aangetrokken en de gondel terug naar boven genomen. De wandeling over de gletsjer was een bijzondere ervaring door de witte stilte op drieduizend meter hoogte. In totaal is de wandeling iets meer dan vijf kilometer, heen en terug. Halverwege kom je bij een prachtig uitzichtpunt. Naast een enorme natuurlijke pilaar staat een heel klein hutje waar je weer warm kunt worden. Buiten, lekker uit de wind en in de zon op het terras of, als het slecht weer is, binnen bij de verwarming.

Wij hadden hier geen tijd voor omdat we weer terug moesten lopen om de de laatste rit van de stoeltjeslift naar boven te halen. Deze gaat al om 16.15 uur. Een geweldige dag om vol geluk en plezier naar terug te kijken.

Een mooie afsluiting van een bijzondere dag.

Een van de hoogtepunten van onze week in Zwitserland en we gaan zeker een keer terug om skiën en meer wandelingen te maken op de gletsjer. Dan gaan we ook de Peak to Peak hangbrug over voor fabelachtige uitzichten rondom. In de onderstaande video van Glacier 3000 krijg je alvast een indruk wat je te wachten staat.

Wij bezochten Glacier 3000 op een winderige dag in de tweede week van januari 2020. Door het laagseizoen en het niet perfecte weer was het vanzelfsprekend een stuk rustiger met wintersporters en wandelaars dan normaal gesproken. Dat merkten we helemaal toen we na deze heerlijke dag terug kwamen bij onze auto. Zie onderstaande foto.

Parkeerplaats bij dalstation Glacier 3000. Lekker rustig aan het einde van de dag.

Skigebied Wasserngrat

De meest steile piste van het gehele gebied van Gstaad-Saanen ligt in skigebied Wasserngrat. De zogenaamde Tiger Run is beroemd en gevreesd met een lengte van 250 meter en een helling van 42 graden. Wil je deze beproeving doorstaan? Het kan alleen als je een echt ervaren skiër bent. De piste is altijd goed besneeuwd met kunstsneeuw en goed geprepareerd voor alle trainingen en skiraces die hier plaats vinden. Toen wij er waren stonden de racers in de rij om te laten zien wie het snelste de afdaling kon maken. Voor mij nog een beetje teveel, deze supersnelle piste. Terwijl Edwin een aantal afdalingen maakte heb ik heerlijk genoten op het zonovergoten terras van Bergrestaurant Wasserngrat. Het uitzicht is hier adembenemend. De eersteklas regionale producten worden liefdevol en vol passie bereid en geserveerd. Vele gasten komen hier dan ook alleen om van de lunch te genieten op 1920 meter hoogte. Zij laten hun ski’s en snowboard thuis.

Hou je van wandelen dan ben je hier op de juiste plek. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Een aanrader is de wonderschone hoge wandeling van Lenk via Betelberg en Leiterli brengt je tot aan Wasserngrat. Het is een smalle weg dus goede wandelschoenen met profiel worden geadviseerd.

Vroegboekkorting en familietarieven voor skipassen

Vaak krijg ik de vraag of de prijs van de skipas in Zwitserland echt veel duurder is dan gemiddeld in de Alpen. De prijs voor een dag skiën in Gstaad is te vergelijken met de grotere gebieden in Oostenrijk. Gstaad heeft vanaf winter 2019/2020 een vroegboekkorting geïntroduceerd.  Afhankelijk van het tijdstip van boeken ligt de prijs van een dagkaart tussen ongeveer CHF 49,- (€45,-) en CHF 74,- (€68,-). Gstaad biedt ook speciale familie-tarieven, waardoor kinderen die samen met een ouder (of beide ouders) skiën een extra korting ontvangen. De exacte prijzen vind je op de website van Gstaad: Gstaad.ch

Restaurants in Gstaad-Saanen

Michel’s Stallbeizli

Zoals eerder genoemd zijn er veel luxe restaurants in Gstaad en Saanen. Onze eerste avond hebben wij mogen genieten van een restaurant in een echte stal. Het koelste restaurant van Gstaad bij Michel’s Stallbeizli Gstaad. Op de boerderij wordt melk en vlees geproduceerd. Het is mooi om te zien hoe de boer en boerin heerlijke gerechten maken van hun eigen producten. Wij hebben hier gesmuld van een plateau met zelfgemaakte kazen, worst en gedroogd vlees. En daarna hebben we geproefd van de verschillende soorten kaasfondue. Een echte aanrader en heel goed betaalbaar. Lekker, biologisch en puur eten voor een Nederlandse prijs.

Restaurant Rialto

Bij Restaurant Rialto, in het centrum van Gstaad, hebben wij de tweede avond in Gstaad in stijl mogen dineren. Hier vind je een leuke mix aan stijlen, van artistiek tot chique en sportief. De chef-kok laat je hier proeven van nieuwe smaakcombinaties. Bij Rialto word je verrast met verrassende gerechten. Ik kreeg een heerlijk stukje gegrilde riviervis met de typisch Zwitserse sauerkraut. Een glas Zwitserse rode wijn maakte het culinaire feestje compleet. We sloten af met een verfijnd dessert. Een uitzonderlijk lekker diner in een gezellige omgeving. Wij genoten nog na tijdens een korte wandeling door het mooie Gstaad. Tot slot reden we terug naar ons hotel, HUUS Hotel in Saanen-Gstaad.

Lees hier over onze ervaringen in dit beroemde en bijzondere boutique hotel

Restaurant HUUS Hotel

De laatste avond hebben wij gegeten in het restaurant van HUUS Hotel Gstaad. Het hotel heeft een verfijnde keuken met producten uit de regio. De creativiteit van de chef-kok in dit restaurant is buitengewoon. Het prijsniveau ligt hier iets boven het gemiddelde van Gstaad. Maar voor echte levensgenieters is dit restaurant zeker de moeite waard.


Wil jij ook wintersporten in Gstaad? Lees dan alle informatie op de website van Gstaad: klik hier!


Copyright alle foto’s: Edwin Hagenouw, snowrepublic.nl

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer