Reisverslag: genieten op de pistes van Flims en Laax
Reisverslag Flims en Laax
Tekst: Maartje Bevers. Foto’s: Edwin Hagenouw
Edwin heeft jullie eerder deze week al even laten kennismaken met Flims met een fotoreportage van onze eerste dag in deze Zwitserse skiplaats. De sneeuw en de koude hebben ons niet binnengehouden. Er waren maar enkele pistes open in verband met het slechte weer en die hebben we natuurlijk allemaal gehad. De pistes waren goed geprepareerd.
Er was veel mist, sneeuw en wind, niet echt de perfecte wintersportomstandigheden dus, maar wat zijn de cappuccino’s dan heerlijk in de warme skihutten. We hebben ons regelmatig opgewarmd aan de open haard en genoten van de echte houtgeuren.
Wat maakt dit skigebied zo leuk
Wat maakt Flims en Laax nu zo leuk. Voor mij was dit de vierde keer dat ik hier ben geweest, waardoor ik een redelijk goed beeld heb kunnen krijgen.
- Het skigebied zelf is fenomenaal. Dit is voor mij het Ischgl van Zwitserland, maar dan veel rustiger. Mondain, goede restaurants en sfeervol. Vanzelfsprekend ontbreekt in deze Zwitserse regio de après-ski met veel bier en feestmuziek zoals we die kennen van veel Oostenrijkse skidorpen.
- Mooie, goed geprepareerde pistes, breed en overzichtelijk. Er zijn in totaal maar liefst 28 skiliften waarmee je de 188 kilometers aan pistes kunt bereiken. Je kunt hier heerlijke lange tochten maken. Je hebt het gevoel alsof je rond kunt skiën van Flims naar Laax en weer terug. Gebruik de Inside Laax app. Deze app geeft alle info over het gebied, de liften en de pistes. Ook kun je in de app je skipassen bestellen.
- Flims is goed bereikbaar vanaf de snelweg. Vanuit Nederland hebben wij 850 km in 7,5 uur gereden met onderweg drie korte stops. Onze tip hierbij is: rijd op een zon- of feestdag en je hebt hoogstwaarschijnlijk geen last van drukte en files.
- Je skipas kun je al in Nederland online kopen (in de Inside Laax app) en afhalen bij een pick-up station. Deze zijn gemakkelijk te vinden en goed herkenbaar in de buurt van de dalstations van de gondels en skiliften. De QR code wordt gescand en het pick-up station spuugt jouw liftpas eruit. Nooit regelde ik zo snel mijn skipas. Helemaal leuk als je ziet dat even verderop andere wintersporters in de rij staan voor hun passen.
The Hide Hotel
Wij hadden geluk, want ondanks de vakantieweek was er nog een kamer vrij in het splinternieuwe The Hide hotel. Dit is een zeer comfortabel boutique hotel, gelegen aan de piste en naast de gondel van Flims.
Neem hier maar eens een kijkje op de website van het hotel, dan begrijp je wel wat ik bedoel. Hieronder zie je de foto’s die wij maakten om je een beter beeld te geven. We hadden een super gezellige kamer, weer eens wat anders als de meeste andere hotelkamers. Een heerlijk comfortabel bed, en een grote regendouche.
Je eigen Nespresso apparaat voor een lekker kopje koffie op je eigen zonneterras. Alle details kloppen. De behulpzaamheid en vriendelijkheid van het personeel vond ik hier uitzonderlijk goed en het personeel geeft je echt een welkom gevoel. Ga je hier naartoe na mei 2019 dan kun je ook gebruiken maken van de wellness. En als ik de tekeningen mag geloven gaat die er ook super strak uitzien.
Verborgen
Het hotel zie je niet direct liggen en is enigszins verborgen in een architectonisch verantwoord complex vandaar ook The Hide Hotel. Je wordt al direct verrast bij de entree en de receptie van het hotel. De aantrekkelijk ingerichte lounge, veel kleuren, met een mooie haard in het midden, geeft je echt een huiskamergevoel. De ideale plek om heerlijk te vertoeven en na te genieten van een dagje skiën. En dat is ook de plek waar ik dit verslag schrijf, met een heerlijk glas droge witte Zwitserse wijn voor me.
De ideale plek om heerlijk te vertoeven en na te genieten van een dagje skiën
In het complex zitten verschillende restaurants, coffee bars, wijnbars en een shoppingmall. Alles lekker bij de hand als je na een dag boven op de berg skiën of wandelen moe en voldaan in het dorp aan komt.
Restaurants
Wij geven als tip omdat Zwitserland dan toch redelijk aan de prijs is te dineren in restaurant The Dinner. Dit is een van de twee restaurants die bij het hotel The Hide horen. Je kunt een tafel makkelijk reserveren via de receptie van het hotel. Het prijsniveau ligt iets hoger dan bij het andere restaurant The Deli, maar kwalitatief en qua ambiance ben je bij The Dinner veel beter uit.
Ben je op reis met kinderen, dan is een diner bij The Deli waarschijnlijk een echte aanrader. Vanuit beide restaurants kijk je uit op de verlichte skipiste, dat vind ik altijd leuk ook al ben ik al de hele dag in de sneeuw geweest.
Tweede dag op de ski’s
De tweede dag op de ski’s hebben we gelukkig meer zonlicht gezien. En wat zijn deze Zwitserse bergen dan prachtig. De vele mooie afdalingen geven prachtige vergezichten. Edwin heeft dan ook weer lekker veel foto’s gemaakt, waarvan je er een aantal in dit verslag voorbij ziet komen.
Je zult misschien denken, na al die jaren wintersport zijn veel pistes en bergen uiteindelijk toch allemaal hetzelfde. Maar dat vind ik dus juist niet. Ga maar eens een keer stilstaan naast de piste en kijk om je heen en neem de natuur in je op. En je zult er van versteld staan hoe divers een berglandschap is. Maar je moet er wel de tijd voor nemen om het te zien.
Ga maar eens een keer stilstaan naast de piste en kijk om je heen en neem de natuur in je op. Je zult er van versteld staan hoe divers een berglandschap is. .
In dit relatief grote skigebied kun je zomaar ineens de enige zijn op de piste, zo weids is het skigebied. In het dorp en direct bij het bergstation kan het wel even druk zijn en heb je wachttijden.
Bovenop de berg merk je niets meer van de grote hoeveelheden wintersporters in het gebied. Behalve dan in de leuke berghutten, daar is het altijd vol als het weer niet helemaal wil meewerken. Dat merkten wij dus ook toen we een afgeladen hut binnenkwamen. Het haardvuur brandde uitbundig, de glazen wijn en de borden met salades, vis, vlees en kaasgerechten zagen er super lekker uit. We waren dan ook blij uiteindelijk een gezellig klein tafeltje te bemachtigen waar we ons tegoed deden aan borden vol Zwitserse pasta’s.
Het haardvuur brandde uitbundig, de glazen wijn glinsterden in het gouden licht en de borden met salades, vis, vlees en kaasgerechten zagen er betoverend uit
Wil je dan ook verzekerd zijn van een plekje om te eten, reserveer deze dan ruim van tevoren. Dat geldt ook voor de restaurants in het dorp. Als je ’s avonds lekker wil eten in een goed restaurant reserveer deze dan op tijd en niet een paar uur daarvoor. Je komt dan – in het hoogseizoen – vaak van een koude kermis thuis.
Op het middelstation Plaun tussen Flims en Laax heb je zo’n sfeervol koffietentje, Station Plaun, waar je aan de open haard kunt zitten. Het is er altijd overvol, maar hier vind je altijd wel een plekje om ergens aan te schuiven. De tipi tent, La Vacca, die hiernaast staat schijnt een geweldige plek te zijn voor vleesgerechten die op het open vuur worden gegrild.
Twee mooie afdalingen naar Flims
- Ga vanaf de Mutta Rodunda (2420 meter hoog) via piste 10 naar Grauberg. Hier vervolg je je route via piste nummer 10 en volg je de borden naar Flims. Bij het dalstation van Grauberg (Startgels) staat het leukste bergrestaurant van Flims: Ustria Startgels. Vlees en regionale specialiteiten worden met liefde bereid op een open vuur. Bovendien is er een zeer goede wijnkaart.
- Via de Mutta Rodunda of Siala (als deze lift open is) via piste 81 of 10 naar Grauberg. Neem vanaf hier de blauwe piste 19 naar Nagens. Neem daar een kleine stukje de blauw piste 12. Houd daarna links aan en je komt dan op de 18 naar Flims. Dit is een prachtige piste door bossen naar het dal.
.
Maartje komt al sinds haar vroegste jaren in de bergen. Zwitserland en Scandinavië zijn haar favoriete vakantielanden. Zij is redacteur voor SnowRepublic en vanaf april 2017 reist en schrijft Maartje ook voor outdoor magazine Mountainreporters.com