Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Ik was in Zwitserland om het skigebied Adelboden-Lenk te ontdekken. Het laatste nachtje spendeerden we in wel een heel bijzondere accommodatie, een iglo! Iets wat ik al jarenlang op mijn lijst had staan maar nog nooit had gedaan! Of het niet te koud was om te slapen en wat je allemaal aan moet trekken lees je hier!

Met de gondel naar het iglo dorp

Vanaf het dalstation brengt de Engstligen gondel ons in minder dan vier minuten naar de top op 1971 meter hoogte. Je zou ook een enorme 600 meter lange bevroren waterval moeten zien, maar helaas is ons zicht beperkt door de sneeuwval. Als ik uitstap waan ik mij in een schilderachtig witte panorama. Het is het groostste plateau in Zwitserland.

Overal waar ik kijk liggen enorme pakken sneeuw, in combinatie met de bergen eromheen en de sneeuwvlokjes die naar beneden dwarrelen heeft het iets magisch! Vanaf het bergstation gaat er een sleeplift voor het skigebied, daarnaast zie ik meteen een plek waar ‘snowtubing’ wordt aangegeven én een kinderland. We lopen een stukje verder en langzaam doemt de iglo voor mij op aan mijn rechterhand. In eerste instantie valt het, doordat het omgeven is met grote pakken sneeuw, niet eens zo zeer op. Pas later zie ik de de deur die toegang biedt en het berghotel.

Van een ballon naar een iglo

Omdat wij eerst nog een halve dag hebben geskied in Adelboden – Lenk zijn wij pas rond 17 uur bij het berghotel. Maar je kunt er al eerder terecht, vanaf 15 uur kan er ingecheckt worden, als je nog eerder bent kan je alvast je bagage neerzetten. Je kunt natuurlijk er ook voor kiezen om ’s ochtends het skigebied rondom de Engstligenalp te ontdekken om daarna te eindigen in de iglo!

Om een klein beetje op te warmen nemen we eerst plaats in het bijbehorende restaurant. Even later neemt een medewerker ons mee voor een rondleiding. We gaan eerst naar de fondue-iglo. Hier is plaats voor maar liefst 200 gasten! De gasten worden verdeeld in kleine iglo’s, de iglo’s zijn met elkaar verbonden door middel van een lange gang. Ook is de keuken van het restaurant hierdoor aangesloten. Leuk weetje, de iglo’s maken al 15 jaar deel uit van de Engstligenalp! De bouw van de iglo’s gaat op een hele bijzondere manier.

Er wordt niet zoals bij de Inuits steen voor steen gebouwd, maar er worden grote ballonnen gevuld met lucht. Deze worden vervolgens bedekt met sneeuw waarna de ballon verwijderd wordt. Er blijft vervolgens een iglo-schaal van sneeuw over. De sneeuw wordt dan met de hand verwijderd en de muren worden handmatig (!) gevormd volgens een thema! De iglo’s hebben allemaal een ander thema, zo zien we op één muur een grote vis staan, op de andere zie je mascotte Globi en weer een ander heeft het thema ‘liefde’. Heel indrukwekkend hoe mooi dit is gemaakt! De fondue wordt geserveerd in shifts, wij mogen om 20.00 gaan eten en hebben dan ook nog eventjes de tijd voor onszelf.

Tweepersoons- en vierpersoons kamers in de slaap iglo

Vervolgens worden we rondgeleid in de slaap-iglo’s. En ja, hier is het best koud! De temperatuur ligt ongeveer rondom het vriespunt. Ook de slaap-iglo’s bestaan uit verschillende compartimenten verbonden met een lange gang. Bij binnenkomst is er een zithoekje gemaakt, compleet met banken en dekentjes. De slaap iglo’s bieden bestaan uit tweepersoons ‘kamers’ en vierpersoons ‘kamers’. Wij delen een vierpersoons ‘kamer’ die bestaat uit 2 tweepersoonsbedden.

De bedden zien er best comfortabel uit en beschikken over een soort schuimmatrassen op een houten plank, bedekt met dierenhuiden, slaapzakken (1 persoons) en een dekbed per 2 personen. Om er zeker van te zijn dat het aangenaam blijft staat er een mand klaar met kruiken, handdoeken en een thermosfles. Daarnaast ligt er ook nog een slaapzak liner waar je ook nog in kunt kruipen. Vanwege de kou wordt aangeraden om laptops in het bijbehorende Berghotel achter te laten bij de receptie, maar telefoons kunnen gewoon achter het bed worden opgeladen waar zich stekkerdozen bevinden.

Alternatieve slaapplek in de Wildstrubel

Als laatste neemt de medewerker ons mee naar de ‘emergency room’. Oftewel de Wildstrubel. Emergency? Dat klinkt wel heel spannend. Maar eigenlijk is het niets meer dan een soort dorm met meerdere stapelbedden, wc’s, twee douches, een föhn, en een waterkoker zodat je je kruik kunt verwarmen of een lekker warm theetje kunt drinken. Het is er heel basic, maar mocht ik het nou echt te koud krijgen, dan kan ik hier terecht in een warm bedje. In deze dependance vind je ook een aantal normale hotelkamers voor de gasten van het Berghotel.

Opvallend is dat de Wildstrubel alleen van buitenaf te bereiken is. Ik zie mijzelf dan ook al lopen midden in de nacht om het toilet een bezoek te brengen en vraag me af hoe koud dat wel niet moet zijn. Ik besluit mijn gedachten te verzetten en me te gaan installeren in de slaap-iglo. Voordat de fondue begint ga ik nog even naar de sauna, ook hier mag je gebruik van maken. Een unieke ervaring omdat je hierna je ‘ijsbad’ in de sneeuw kunt nemen. Wat ook een unieke ervaring is is het omkleden na de sauna. Ik trek namelijk gewoon mijn hele skipak weer aan inclusief thermo kleding!

De nacht in de iglo

Dan is het tijd om te gaan fonduen. Als we onze plek hebben gevonden zie ik meteen dat ik mijn handschoenen vergeten ben. Ondanks dat het nog niet koud voelt besluit ik deze toch maar even te gaan halen. Verder neem ik mijn muts mee en dan kunnen we eindelijk beginnen. Ik geniet van de heerlijke fondue in deze bijzondere omgeving. Koud is het dankzij de dekentjes die klaarliggen niet, of komt het door de wijn? We besluiten een afsluitend drankje te doen in het Berghotel en nemen hierna nog een afzakkertje in het zitgedeelte van de iglo waarna ik vervolgens mijn bed op zoek. Even twijfel ik of ik mijn skipak aanhoud, maar ik eindig uiteindelijk toch in mijn thermokleding met muts en handschoenen.

De capuchon van de slaapzak drapeer ik om mij heen zodat ik mij als het ware in een soort holletje begeef. Nog een bijkomend voordeel hiervan is dat ik het zo een stuk donkerder maak. De iglo’s zijn door de sneeuw enorm licht, zelfs als het midden in de nacht is. Ik lig heerlijk, totdat ik natuurlijk naar de wc moet. Ik trek snel mijn skibroek, jas en snowboots aan en strompel slaperig naar de wc in de dependance waarna ik snel mijn bed weer op zoek.

In de ochtend word ik weer wakker, het was een heerlijke nacht en ik heb het niet koud gehad! Het ontbijt wordt geserveerd in het Berghotel. Hierna pakken we onze spullen en vertrekken we weer naar het dalstation waarna we onze weg naar Nederland inzetten, met de trein!

Belangrijke informatie

  • Wat heb je nodig: Ski jas, ski broek, thermokleding, ski pully, trui, muts, handschoenen, snowboots, een hoofdlampje voor de wandeling tussen de gebouwen, oplader, telefoon, verzorgingspullen (denk aan tandenborstel, tandpasta, haarborstel etc), evt badkleding voor de sauna en een slaapmasker en oordopjes.
  • De wc’s vind je in het Berghotel en de dependance, deze zijn dus niet binnendoor vanuit de iglo te bereiken.
  • Douchen is mogelijk in twee douches in de Wildstrubel
  • Opladen is mogelijk in de stekkerdozen achter het bed
  • Handdoeken worden verstrekt bij aankomst
  • Wifi is beschikbaar in de iglo en de omliggende gebouwen

Prijzen en meer informatie vind je op de website

Is het mogelijk om ergens anders te overnachten?

Mocht het hele idee van het overnachten in een iglo je toch niet helemaal aanstaan, dan zijn er gelukkig nog talloze andere opties om te blijven slapen op de Engstligenalp. Om te beginnen kun je natuurlijk terecht in het Berghotel. Deze bevindt zich naast de fondue-iglo en biedt een restaurant, een bar en verzorgt het ontbijt in de ohtend. Er zijn familiekamers en een kinderspeelplaats.

Een andere optie is overnachten in de Wildstrubel. Je deelt hier het sanitair met de iglo gasten. Verder biedt de dependance verschillende tweepersoonskamers en suites, geschikt voor gezinnen of meerdere personen. De kamers hebben een moderne alpine-chique stijl waardoor je je er meteen thuis voelt. Als je hier overnacht kun je ontbijten in het Berghotel.

Het Berghotel Engstligenalp met aan de linkerkant de sauna

Activiteiten naast de iglo op de Engstligenalp

Het gebied biedt zeventien kilometer aan pistes om te skiën met zowel rode, blauwe als zwarte pistes. Kinderen kunnen terecht in Globi’s kinderland. Maar er zijn hier meer winterse activiteiten te doen: je kunt hier ook terecht voor snowtubing, winterwandelen, ijsklimmen op de watervallen én voor fonduen en slapen in een iglo. Klik hier voor meer informatie.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer