Reisverslag en reistips voor wintersport in Sankt Anton am Arlberg

Het is ondertussen alweer maart geworden. Voor ons is dit al jarenlang onze favoriete wintersportmaand in de Alpen. Na een heerlijk relaxte skiweek in Zwitserland in januari staan nu Sankt Anton am Arlberg (zes dagen) en Alpbachtal-Wildschönau (3 dagen) op het programma. In de laatste jaren was ik regelmatig in de omgeving van Sankt Anton. In de zomer van 2018 maakten we lekkere lange wandelingen over de uitgestrekte wandelpaden. Het skigebied van Arlberg, waarin de skidorpen Lech, Zürs en Sankt Anton met elkaar verbonden zijn, kennen we al redelijk goed. Eerder verbleven we een aantal malen in Lech en Warth.
Sankt Anton am Arlberg is een geliefd wintersportoord in de Oostenrijkse Alpen in het deelgebied Tirol. Het is zeer sneeuwzeker. Gemiddeld valt er zo’n negen meter sneeuw per winter en je kan in het winterseizoen altijd skiën tot in het dal. De lange afdalingen vanaf de toppen op 2800 meter tot op 1300 meter in het dal zijn puur genieten voor de wat meer gevorderde wintersporters.
Het skigebied behoort tot Ski Arlberg. Vanaf de winter van 2016/2017 is dit het grootste verbonden skigebied van Oostenrijk. Daarnaast is het een van de meest sneeuwzekere gebieden van Europa. Het gebied is onderverdeeld in drie deelgebieden. Deze zijn door liften en gondels met elkaar verbonden.
- St.Anton, St.Christoph en Stuben
- Lech, Oberlech en Zürs
- Warth Schröcken
In totaal 305 kilometers aan pistekilometers maken dit gebied onvergelijkbaar in Oostenrijk. En die kilometers zijn goed verdeeld over blauw, rood en zwart:
- 131 km blauwe piste
- 123 km rode piste
- 51 km zwarte piste
Elk type skiër kan hier dus zijn hart ophalen. Helemaal als je de vele off-piste mogelijkheden van wel 200 kilometer daarbij optelt. In totaal 97 liften brengen je razendsnel naar alle uithoeken van dit fantastische skigebied.
Skiën met skileraar Klaus
Onze eerste skidag start met de ontmoeting met onze skigids en leraar Klaus van Skischool Arlberg. Ik vertel Klaus dat ik het altijd fijn vind om op de eerste skidag samen met een skileraar de pistes te trotseren. Door de aanwijzingen van een professional krijg ik vertrouwen in mijn skitechniek. Daarnaast kent een skileraar het skigebied natuurlijk zeer goed, waardoor hij ons de mooiste pistes en berghutten kan laten zien.
Wij gaan omhoog met de Gampenbaan, lekker rustig zonder wachtrijen en met een sneltreinvaart gaan we naar boven. Skiën met Klaus is super leerzaam en erg gezellig. Hij geeft ons vandaag veel tips om meer controle te krijgen op stijlere en minder goed geprepareerde pistes. Hij neemt ons mee naar Sankt Anton (in de omgeving van Valluga) en in de middag verplaatsen we ons naar Rendl, aan de andere kant van het dorp. De pistes zijn hier, door de noord-ligging, van veel betere kwaliteit. Een ander bijkomend voordeel is de relatieve rust in dit deelgebied. Bekijk hier de pistekaart van het hele skigebied.
De kwaliteit van de lentesneeuw
Lenteskiën in maart 2024 is anders dan normaal gesproken het geval is. Wij hebben ons laten vertellen dat de sneeuw die we nu ervaren normaal is voor begin april. De temperatuur in het dorp ligt in de middag rond de tien graden. Dat draagt minder bij aan het echte wintersportgevoel, maar gelukkig kennen we ook jaren met veel kou en sneeuw in deze tijd van het jaar. Voorlopig hebben we met deze weersomstandigheden te maken en op de tweede dag (van in totaal zes dagen) begint het het einde middag te sneeuwen. Later in de avond dwarrelen grote vlokken neer tot in het dal. De volgende dag ontwaken we in een magische witte wereld. Zo snel kan het weer omslaan in de bergen.
We overnachten zes nachten in Hotel Arpuria en dat betekent dat we vijf volle dagen kunnen skiën. We staan niet absurd vroeg op, maar door de snelle shuttle van het hotel zijn we elke dag tussen 9.00 en 10.00 op de piste. Op de dag met hevige sneeuwval, heb ik het skiën overgeslagen en genoten van de geweldige wellness van het hotel.
Alle andere dagen waren optimaal geschikt voor lange dagen in het skigebied. Boven ons de strakblauwe lucht en een uitbundig schijnende zon. Omdat de temperaturen hoger liggen dan normaal, stelden we de lunch zo lang mogelijk uit. Zo kunnen we het meest profiteren van de goede ochtendsneeuw en de strak geprepareerde pistes. Rond 11.00 uur pakken we dagelijks een kop koffie in een van de leuke berghutten. Dan nog een paar uur afdalingen pakken en na 14.00 uur is het tijd voor de lunch. Groot voordeel is dat de meeste mensen dan alweer hebben gegeten en er altijd voldoende plek is op een van de zonnige terrassen.
Een aantal highlights van het skigebied Ski Arlberg
Valluga afdaling: 11 kilometer puur genieten!
Via de Galzigbahn en de Valluga 1 kun je met de kleine Valluga-gondel naar een hoogte van ruim 2800 meter. Van hieruit heb je de allermooiste uitzichten over de bergen van Sankt Anton. Wil je skiënd naar beneden dat kan alleen off-piste, met een ervaren gids.
De bergen hier zijn spits en ruig, met geweldige rotsformaties. Als je goed kijkt zie je regelmatig gemsen voorbijlopen. Neem de afdaling naar de Valluga-sleeplift. Boven aangekomen kun je in een strakke lijn maar liefst elf kilometer aan een stuk skiën. Een geweldige ervaring. Helemaal ’s ochtends vroeg als je vrijwel alleen in de bergen bent. Of zoals Edwin deed bij slecht weer, veel sneeuwval en slecht zicht. Dan heb je de pistes voor jezelf.
Met de Flexenbahn naar Lech en Zürs
Voor 2016 kon je vanuit St.Anton de pistes van Lech en Zürs alleen bereiken via gratis skibussen. Dat betekende vele dagelijkse bustrips. In het kader van de duurzaamheid is in 2016 de Flexenbahn geopend. Een snelle gondel die je over de bergen heen en weer brengt bij de Trittkopfbahn in Zürs. Deze gondel bereik je via afdaling 100, die start bij de Ulmer Hütte.
Met gondels, (deels) verwarmde stoeltjesliften en sleepliften kun je nu gemakkelijk alle pistes van het enorme skigebied bereiken. Houd er aan het eind van de dag wel rekening mee dat je nog terug moet. Je bent bijvoorbeeld vanuit het lunchrestaurant op Seekopf (Lech) nog wel ruim een uur bezig om terug te keren in het skigebied van St. Anton.
Een verrassing met de Rendlbahn
Op onze eerste skidag heeft skigids Klaus ons meegenomen naar het relatief kleine skigebied Rendl. Vanuit het dorp neem je de Rendlbahn naar deze verzameling pistes in een bergkom aan de noordzijde. Hierdoor zijn de pistes zelfs in de middag, tot ver na de lunch nog heel goed begaanbaar.
Overal zijn de afdalingen goed geprepareerd maar in Rendl blijven de pistes vol grip, met een dunne zachte bovenlaag. Hierdoor heb je het gevoel dat je zweeft. Met de technische tips van Klaus ging ik dansend over de pistes. Een must do als je in Sankt Anton bent, skiën in het Rendl gebied.
EXPERT TIP | Ervaren toerskiërs kunnen vanuit Sankt Anton naar Ischgl klimmen/skiën. Na ongeveer 2,5 uur klimmen en daarna op ski’s en via ongeprepareerde afdalingen ski je zo naar het skigebied van Ischgl.
Après-ski in Sankt Anton
En als je skidag erop zit, ook al is het vroeger in de middag, dan is het vinden van leuke après-ski geen enkel probleem hier. Overal in het gebied vind je namelijk gezellige restaurants en bars. Van relaxed met lekker eten en drinken tot trendy of traditioneel met Duitstalige feestmuziek. Soms treden live bands op, zoals bij de Heustadl. Lees hier over de top 5 après-ski bars van Sankt Anton.
Wij hebben genoten van:
- En uitgebreide lunch op het terras van Sennhütte vlak boven de Mooserwirt direct aan de dalafdaling. Heerlijk warm in de zon met een snelle en vriendelijke bediening.
- De Mooserwirt. De place to be voor met name Nederlandse en Duitse feestgangers.
- De gezellige Bifang Alm aan dalafdaling 1 van het Rendlgebied.
SKI HUUR | Huur je ski-uitrusting of een deel daarvan gemakkelijk online bij de lokale skiverhuurshop in Sankt Anton. Je voordeel kan dan oplopen tot wel 40% en je bent er van verzekerd dat alles in jouw maat klaar staat.
Hoe kom je in Sankt Anton
Met de auto vanaf Utrecht is het 881 km. De reistijd is circa negen uur.
Met de trein reis je gemakkelijk vanaf Nederland naar Sankt Anton. Sankt Anton heeft een eigen treinstation. Je kan op vele stations in Nederland opstappen en reis je graag met de nachttrein dan kun je vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem opstappen en stap je de volgende ochtend uit op je bestemming. Meer informatie vind je hier: www.st-anton-amarlberg.com/trein-stanton/
Hotel ARPURIA
Wij overnachten in het stijlvolle Hotel ARPURIA, een opvallende mix van comfort, luxe en traditie. Zelf noemen ze dat Hiden Luxury, verborgen luxe. Het hotel ligt net buiten het centrum, lichtelijk verscholen tegen de berg aan gebouwd. We genoten van de rustige ligging, met een fascinerend uitzicht over Sankt Anton en de besneeuwde afdalingen.
De eigenaren en het personeel van ARPURIA begrijpen wat de moderne en verwende reiziger wenst tijdens zijn vakantie. We ervoeren ons verblijf als zeer aangenaam en ontspannen. We werden echt in de watten gelegd. Zelden hebben we gastvrijheid van dit hoge niveau mogen ervaren. Kernwoorden die horen bij dit hotel zijn: warmte, tot rust komen, loslaten en ontspannen,. Hier vergeet je de tijd en leef je in het moment.
Bij aankomst worden we al direct in de watten gelegd. De check-in vindt plaats in de lounge, begeleid met een glas sprankelende champagne. Ondertussen wordt de auto uitgepakt en onze spullen naar de kamer gebracht. De ski’s en skischoenen staan binnen een paar minuten in de verwarmde skiruimte.
ARPURIA vindt luxe opnieuw uit. Een weldadige ervaring, midden in het wereldberoemde wintersportgebied en toch op een heerlijk verborgen plek.
De gastheren hebben een exclusieve plek gecreëerd die ongecompliceerd is en alle comfort biedt. Hier vinden we alles wat we van een relaxte vakantie verlangen. De liefde zit in het detail. In het hoogwaardig afgewerkte interieur, in kamers die ware meesterwerken van gastvrijheid zijn en in kwaliteitsvol beddengoed. Het hoge servicegehalte wordt gerealiseerd door het fantastische team. Een geoliede machine van personeel, gastheer en gastvrouw van Arpuria.
De informele, respectvolle omgang met elkaar en de gasten. De gedrevenheid om het samen leuk te hebben en service te bieden aan de gasten is bewonderenswaardig. Het is mooi om te zien dat iedereen er met plezier een bijzondere werkdag van maakt.
Relaxen na een intensieve skidag
In de ARIA SPA kun je totaal ontspannen. Hier, in deze oase van rust, heb ik het dagelijkse leven kunnen vergeten. Helemaal tijdens mijn veelvuldige bezoeken aan de SPA. Een echte parel in de wellness-wereld. Het zwembad is heerlijk warm, zowel binnen als buiten. In het aromastoombad haal je diep adem en laat je je huid weer zacht worden met het scrubzout.
In de 85 graden panoramasauna vergeet je de tijd door het prachtige uitzicht. En in de kruidensauna waan je je op de Alm op een warme zomerse dag. De infraroodsauna laat je spieren weer herstellen. En daarna val je in slaap in één van de heerlijke schommelstoelen of ligbedden. Heb je zin in de exclusieve Aria Treatments, massages et cetera? Die kun je eenvoudig aan de receptie reserveren.
Culinaire hoogstand in de bergen
Voldaan van de heerlijke skidagen, strijken we in de avond neer in één van de sfeervolle restaurants. We genieten van de gerechten van de hoogste kwaliteit, vrijwel allemaal met ingrediënten uit de directe omgeving. Ook zijn we enthousiast over het uitzonderlijk lekkere ontbijt met regionale specialiteiten. De ski-jause in de namiddag met Tiroolse lekkernijen is een welkome verrassing.
Bij ARPURIA dineer je smaakvol en gezellig in een van de drie buitengewone restaurants.
- Restaurant PURA met een gevarieerde verfijnde kaart. Alles op de kaart is een aanrader.
- ZENZIS Stube voor fondueliefhebbers. Wij hebben hier de lekkerste kaasfondue ever gegeten.
- Het exclusieve Aziatische fusionrestaurant Q-Dinner Club beneden in het centrum van Sankt Anton.
Met de ARPURIA diner option kun jezelf je menu samen stellen en kiezen in welk restaurant je wil dineren. Dit regel je ter plekke bij de vriendelijke receptie van het hotel.
Overige services van het hotel
Bij de Galzigbahn is een skidepot waar het hotel een plekje voor je heeft gereserveerd. Wel zo gemakkelijk en hoef je niet iedere dag met je ski’s te sjouwen.
Het hotel heeft een shuttleservice die je in de ochtend tussen 08.30 en 10.30 naar de pick up point brengt in de buurt van de Galzigbahn. Tussen 13.00 en 21.00 uur kun je het hotel bellen om je op te laten halen van de pick-up point. Wil je je benen even strekken? Wandel dan in tien minuten omhoog naar het hotel.
Voor ons is Sankt Anton een van de mooiste gebieden van de Oostenrijkse Alpen en met de heerlijke verwennerij in Hotel Arpuria was deze week onvergetelijk. We verlangen nu al naar een weerzien. Wellicht zelfs al deze zomer!
Ga voor meer informatie over Sankt Anton am Arlberg naar www.stantonamarlberg.com/nl/
Maartje komt al sinds haar vroegste jaren in de bergen. Zwitserland en Scandinavië zijn haar favoriete vakantielanden. Zij is redacteur voor SnowRepublic en vanaf april 2017 reist en schrijft Maartje ook voor outdoor magazine Mountainreporters.com
één reactie op “Reisverslag en reistips voor wintersport in Sankt Anton am Arlberg”
Comments are closed.
Weer een mooi artikel Maartje Dat doe je goed Wat een avontuurlijk werk heb je ♥️😘