Zondagochtend, half acht. Normaal gesproken draai ik me op dit tijdstip nog lekker even om, maar vanochtend is daar geen sprake van. Als de wekker gaat, spring ik mijn bed uit en ruk de gordijnen open. Ja! De voorspellingen zijn uitgekomen!  Waar het uitzicht vanaf het balkon gisteren nog bewolkt en grijs was, zie ik nu een helderblauwe lucht. Zaterdag sneeuw, zondag zon.

Dat is er voorspeld, dat is wat gebeurd. Een hele dag zon, nadat het eerst een dag gesneeuwd heeft. Perfecter kan haast niet, als je maar één weekendje in de sneeuw bent en elke minuut telt. Met een grote grijns op mijn gezicht haast ik me naar de kast en begin snel mijn skikleding aan te hijsen. 

Opschieten!

Mijn kamer in de nok van het hotel Mariëlle heeft een geweldig uitzicht over de pistes beneden, maar slechts vijf verdiepingen eronder wachten mijn ski’s al op me in mijn eigen locker. Skipas, skibril, handschoenen, helm; snel graai ik alles bijeen. 

Via de ontbijtzaal, waar ik snel nog wat brandstof voor de komende dag naar binnen gooi, daal ik af naar de kelder. Gisteren heb ik uitgebreid de tijd genomen voor het heerlijke ontbijtbuffet, maar nu heb ik andere prioriteiten.

Aangekomen in de kelder, schuif ik in mijn voorverwarmde schoenen en neem even een momentje om daarvan te genieten. Wat een luxe is dat toch! Voorbij zijn de tijden dat je je verkleumde voeten in een onwrikbare en ijzig koude schoen moest persen, die met een beetje pech nog niet droog was van gisteren. Ik gun mezelf amper de tijd om mijn skischoenen goed dicht te klikken en ik sta al buiten. 

Omdat het seizoen nog maar amper is begonnen, zijn de gehuurde ski’s en skischoenen gloednieuw. De ski’s glijden nog met niet meer dan een lichte fluistering over de sneeuw en de skikanten zijn nog vlijmscherp. Ook het kraakverse corduroy is nog onaangetast als ik mijn eerste paar bochtjes van de dag inzet. Ik hoor het knisperen onder mijn voeten. De zon heeft de toppen van de bergen nog maar net bereikt en het dal ligt nog in de schaduw terwijl ik afdaal. Het is nog rustig op de piste, want de eerste liften gaan pas over 20 minuten open.

De lokroep van Cime Caron

Waarom dan die haast, vraag je je misschien af? Simpel. Vandaag heb ik een missie: als eerste op de hoogste berg staan. Maar als ik aankom bij de eerste van de twee liften die me naar Cime Caron, het hoogste punt van het resort, moeten brengen, heeft zich daar al een klein groepje verzameld. Het zijn sneeuwjunkies, net als ik. Terwijl we wachten tot de lift opent, groeit de menigte steeds verder aan en er hangt een uitgelaten sfeer. 

Iedere dag met verse sneeuw zullen er wintersporters zijn die naar buiten racen zodra het licht wordt. De eerste sporen in de verse sneeuw zijn de meest felbegeerde prijzen die er in een skiresort te winnen zijn. ‘No friends on a powder day!’ was niet voor niks de lijfspreuk van alle seizoenswerkers tijdens mijn jaren als ski-instructeur in Canada. 

Als er verse sneeuw gevallen was, werd er niet op je gewacht. Te laat voor de bus of voor je lift? Verslapen? Pech gehad, niemand komt je halen, want ze staan al zonder jou in de sneeuw.

Hier is het al niet anders, zie ik. Ik vermoed dat veel van de gezichten die ik hier in de rij zie, toebehoren aan de mensen die hier in het dorp werken. Want dit is waarom je in een skidorp gaat werken, voor dagen als dit. En zelfs onder de doorgewinterde oude rotten in dit vak proef ik een opwinding. Het is de beste start van het seizoen sinds jaren, heb ik horen fluisteren.

Sneeuwkoorts 

Want ook al gingen de eerste liften in Val Thorens dit jaar al op 18 november open, het aanbod was tot nog toe beperkt tot een paar liften. Vandaag zal de eerste dag dit seizoen zijn dat de liften naar de Cime Caron open zijn. En de Cime Caron is ‘the place to be’ op een mooie dag, kreeg ik van tevoren al getipt door de medewerkers van het toeristenbureau hier. En dus wil iedereen de eerste zijn die daarboven zijn sporen achterlaat in de verse sneeuw. 

Ook bij de tweede lift staat al een kleine rij. Deze gaat nog iets later open, en dus is het alweer wachten geblazen. Het gekeuvel verstomt als er dan eindelijk een medewerker naar voren loopt om de afzetting te openen. Afwachtend dringen we vast wat naar voren. Als dan eindelijk de poort opengaat, is het alsof er een horde wilde buffels is vrijgelaten. Het valt niet mee om in skischoenen een sprintje te trekken, maar een drafje zit er nog wel in als we met zijn allen de trap opklimmen.

Hier en daar wordt wat geduwd, maar het blijft gemoedelijk. Met een licht gevoel van triomf wring ik me in de eerste gondel naar boven. Boven aangekomen glijden de liftdeuren open en gelijk waait de sneeuw ons om de oren. De wind is hierboven niet mals, maar de zon schijnt en onthult een adembenemend uitzicht over het dal.

Gelijk vanuit de lift kun je een kleine heuvel opklimmen voor het beste uitzicht op het dorp beneden, waar ik net nog stond.  Maar daar blijft het niet bij, want overal om me heen zie ik een spectaculair uitzicht. In de verte, maar dichterbij dan ik had verwacht, zie ik zelfs de kenmerkende vormen van die meest herkenbare berg van allemaal: de Mont Blanc. Ik schiet snel wat plaatjes van dit majestueuze gebergte en rep me dan naar de piste om te doen waar ik voor kwam: sporen achterlaten! 

Proefdraaien

En de verse sporen zijn niet de enige attractie van dit weekend. Naast het genoegen om in de sneeuw te kunnen staan terwijl de rest van Nederland in de regenplassen staat, kun je tijdens ‘La Grande Première’ (zoals ze het openingsweekend hier noemen) ook nog de allernieuwste materialen van veel bekende merken uittesten.

Altijd al willen weten hoe off-piste ski’s (of een board, natuurlijk) aanvoelen? Of eens een ander, onbekend merk uitproberen? Hier kan het. Met een testpas kun je dit weekend onbeperkt van materiaal wisselen. Laat je pas scannen, en wijs iets moois aan. Tien minuten later kun je al in de lift zitten met een volkomen andere ervaring aan je voeten. Een uitgelezen kans, want het valt niet mee om materialen uit te testen in Nederland.

En als je eens wat anders huurt op je jaarlijkse skivakantie, moet je altijd maar afwachten waar je mee terugkomt. Bevalt het niet, dan is omwisselen altijd een hele tour. Ook deze kans liet ik dus niet aan me voorbijgaan. Als een kind in een snoepwinkel loop ik rond en begin maar eens met een paar dikke twintips van Armada. Want waarom ook niet?

Moe maar voldaan

Pas als de zon alweer een eind is gevorderd op zijn weg naar beneden, begin ik weer aan de terugweg naar het dorp. Mijn benen zijn begonnen te protesteren, het is duidelijk dat het alweer veel te lang geleden is dat ik op ski’s heb gestaan.

Gelukkig sluiten we de dag af in het wellnesscentrum van ‘Le Board’, het nieuwe gebouw in het centrum van Val Thorens dat een congrescentrum, een kinderspeelparadijs, vergaderruimtes, fitnessfaciliteiten en dus ook een zwembad en wellnesscentrum biedt. In de sauna voel ik mijn spieren langzaam een voor een weer loskomen en overdenk ik nog even hoeveel wintersport je in een weekend kunt persen. De grijns waarmee ik de dag vanochtend begon, kruipt weer terug op mijn gezicht. Mijn seizoen is begonnen.

Over Val Thorens

Dit skigebied is al acht keer verkozen tot beste skiresort ter wereld en is het hoogstgelegen skiresort van Europa. Het is onderdeel van Les Trois Vallées, het skigebied met het grootste aantal pistekilometers, en heeft het langste wintersportseizoen in Europa. 

Zes maanden per jaar kun je hier de pistes afglijden, en dat betekent niet alleen dat je hier tot ver in mei kunt skiën, maar ook dat je al in november terecht kunt. Als de rest van Nederland nog herfstblaadjes van de stoep veegt, rijden hier de pistebully’s al druk af en aan. 

Elk jaar in het laatste weekend van november is Val Thorens de plek waar je het seizoen alvast in kunt luiden met een flinke dosis sneeuwpret. Wil jij ook je eerste sneeuwfix al binnenhebben voor Sinterklaas? Val Thorens is er de uitgelezen plek voor. Wat we de rest van het sneeuwseizoen dan nog gaan doen, zien we daarna wel weer.  

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer