Tijdens onze reis naar Innsbruck verkenden we vanuit de hoofdstad van Tirol elke dag een ander skigebied in de buurt. Dit keer wachtte Axamer Lizum op ons om ontdekt te worden, een gebied dat vaak over het hoofd wordt gezien door de massa.

Axamer Lizum is bekend van zijn rol in de Olympische Winterspelen van 1964 en 1976 en is een favoriet onder kenners die op zoek zijn naar authentieke sneeuwervaringen. In dit artikel lees je hoe dit beviel!

Lees ook: REISVERSLAG | Citytrip Innsbruck en meerdere skigebieden in één wintersportvakantie

Even denken we dat het zonnetje vandaag door zal komen

Op naar Axamer Lizum!

Het gebied van Axamer Lizum ligt op 19 kilometer van de stad. Je rijdt daar zelf gemakkelijk heen en parkeert je auto op de grote parkeerplaats bij de lift als je eigen vervoer hebt. Wij zijn met de trein gekomen, en reizen dus met het openbaar vervoer. Dat werkt super makkelijk en snel, er zijn regelmatige busdiensten naar alle skigebieden in de buurt.

Bovendien hebben we deze dagen de SKI plus CITY-pas, die niet alleen dient als skipas voor alle 13 skigebieden die inclusief zijn, maar ook als gratis bus/tram/trein-ticket in de regio. Instappen en gaan dus! Dat is precies wat we doen, op naar Axamer Lizum!

Makkelijk en snel met de bus vanuit Innsbruck naar alle skigebieden in de buurt

Kies voor de ouderwetse ‘Standseilbahn’ of de moderne gondel

Toegegeven, af en toe wordt ons vandaag duidelijk dat de hoogtijdagen van dit gebied enkele decennia geleden lagen. En dat bedoel ik positief. Je kunt zien dat er ten tijde van de Olympische Spelen kosten noch moeite zijn gespaard om state of the art liften en andere faciliteiten te maken. Die zijn tegenwoordig natuurlijk wat gedateerd, zoals de ‘Olympiabahn’. What’s in a name?! Dit is een ouderwetse Standseilbahn (wij zouden het een ’treintje’ noemen), die anno 2024 nog steeds dienst doet.

Aan de andere kant is het gebied flink aan het moderniseren geweest. Zo is er sinds enkele jaren de Hoadlbahn, een gondel die letterlijk vanaf de parkeerplaats vertrekt en je vrijwel op dezelfde plek afzet als de Olympiabahn. Hetzelfde geldt voor de hutjes. Er zijn enkele ultieme klassiekers, maar het Hoadl-Haus is super modern. En dat bedoel ik dan weer wat minder positief. Het is een groot en -eerlijk is eerlijk- weinig sfeervol zelfbedieningsrestaurant. Al is dit misschien niet helemaal eerlijk. Nu wij er zijn is het mistig en het sneeuwt, maar bij mooi weer kan het dak van het restaurant helemaal open en dan heb je -zoals ze dat zelf zeggen – het grootste overdekte zonneterras van Oostenrijk op 2.340 meter.

Helaas, de mist wordt steeds dikker

Over het skigebied Axamer Lizum

Wat opvalt is dat de pistes (zo’n 40 kilometer in totaal) bijna allemaal vanaf de top weer geheel terug het dal in lopen. Zo kun je via verschillende routes best wat kilometers maken. Er is veel rood, wat maakt dat we veel beginners vinden op de blauwe piste. Normaal niet zo’n probleem, maar door het weer verandert het al snel in een mierenhoop. We kiezen hierna voor de rode.

Aan de overkant van de berg ligt trouwens een lange zwarte piste. Helaas is deze vandaag gesloten (zei ik al dat het weer slecht was?) en kunnen we die niet uittesten. Dat betekent ook dat we niet de oversteek kunnen maken naar het gebied van Muttereralm. Daar kom je namelijk als je vanaf de Birgitzköpfl aan de andere kant afdaalt. Maar let op! Je kunt alleen van Axamer Lizum naar Muttereralm, en niet andersom! Althans, dan moet je met de bus. Geen probleem natuurlijk als je zoals wij sowieso met de bus reist, maar als je met de auto bent moet je die wel weer komen ophalen.

Toerskiën is ook populair in Axamer Lizum, vooral bij sportieve locals die zich een dagje komen uitleven

Eindoordeel Axamer Lizum

Eerlijk is eerlijk: een skigebied beoordelen als je het alleen in de mist en sneeuw ziet, is vrij lastig. We hebben toch een poging gedaan en willen als we in de buurt zijn zeker nog een keertje terug. Wat wij ervan vonden hebben we op een rijtje gezet met de plussen en de minnen.

Voordelen Axamer Lizum

  • Makkelijk bereikbaar vanuit Innsbruck, met de gratis (ski)bus die elk (half) uur rijdt
  • Door de hoogte vrij sneeuwzeker, zeker als je het vergelijkt met andere gebieden in de buurt
  • Geen massatoerisme
  • Een aantal leuke en best wel lange pistes om je te vermaken
  • Voor extra kilometers steek je halverwege de dag over naar Muttereralm

Nadelen Axamer Lizum

  • Doet soms wat gedateerd aan, al wordt daaraan gewerkt
  • Beperkte après-ski, het is geen groot feest hier einde van de dag
  • Beperkte kilometers en geen mogelijkheid tot lange tochten

Kortom: super leuk voor een dagje sneeuwpret vanuit Innsbruck!

Even pauze bij een klein hutje met groot terras!

Meer over Axamer Lizum en Innsbruck als wintersportbestemming

Is je interesse gewekt? Axamer Lizum wacht op je! Pak je ski’s of board en plan een dagje naar dit toch wel charmante skigebied. Het is sowieso een aanrader om wintersport te combineren met een stedentrip Innsbruck. Zo beleef je ineens een heel andere skivakantie!

Voor meer informatie én inspiratie neem je een kijkje op de website.

Lees meer over Axamer Lizum of over wintersport in Innsbruck en omgeving

Alle foto’s: Pauline van der Waal