Duurzaam op wintersport in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Ik weet het… Een wintersportvakantie staat nou niet bepaald op nummer één als je denkt aan een duurzame vakantie. Toch geniet ik – en heel veel wintersporters met mij – elk jaar weer van een heerlijke vakantie waarin je lekker buiten bent, heerlijk sportief bezig en geniet van de prachtige witte wereld om je heen. Om dit nog heel lang te kunnen doen, werken veel skigebieden hard om steeds duurzamer te worden.
SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, net over de Duits-Oostenrijkse grens, loopt daarin voorop. Daarom werd de regio al meerdere keren uitgeroepen tot Meest Duurzame Wintersportresort ter Wereld.

Duurzaamheid geen modegril maar de basis voor alles
Het skigebied van SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental ligt niet al te hoog. De laagstgelegen dorpen (inclusief dalafdaling) liggen slechts op iets meer dan 600 meter hoogte en het gebied loopt tot 1.869 meter. Toch is de SkiWelt razend populair en enorm geliefd, mede door de goede kwaliteit van de sneeuw. Met de steeds korter wordende winters en de oplopende temperaturen, merkt de SkiWelt als een van de eerste gebieden de invloed op wintersport. Daarom werkt de SkiWelt al jaren aan duurzaamheid.
Om te beginnen draait het hele gebied op 100% groene energie van de Tiroler Wasserkraft. Ook wordt er druk geëxperimenteerd met zonne-energie, duurzamere besneeuwing van de pistes en het gebruik van restwarmte.
De eerste skilift op zonne-energie staat al sinds 2008 in de SkiWelt!
Zon heb je veel en vaak in de sneeuw. Het was daarom niet meer dan logisch dat in 2008 de eerste skilift ter wereld werd gebouwd die volledig draait op zonne-energie. Toepasselijk is de naam van deze lift de Sonnenlift. Iedereen die gebruik maakt van de verbinding tussen de Kandleralmafdaling vanuit Westendorf en het dalstation van de gondel in Brixen im Thale maakt gebruik van deze – oké, korte – lift.
Inmiddels zijn zonnepanelen enorm verbeterd, en levert de Sonnenlift zelfs een stroomoverschot op, dat weer terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Bovendien is aan de zuidzijde van de Jochbahn een tweede serie zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor ca. 20.000 kilowattuur per jaar. Samen kunnen deze installaties genoeg stroom leveren voor tien huishoudens in Brixen im Thale.
Computergestuurde pistenbully’s zijn zuiniger
Elke avond prepareren bijna 100 pistebully’s de afdalingen, zodat jij de volgende dag weer kunt genieten van heerlijke pistes. Door een ingenieus systeem weten de pistebully’s precies waar er teveel, te weinig of precies genoeg sneeuw ligt. In de zomer zijn namelijk alle pistes van voor tot achter opgemeten en is door middel van GPS elke centimeter in kaart gebracht.
Hierdoor hoeft er minder sneeuw verplaatst te worden, maar nog belangrijker: er hoeft minder sneeuw geproduceerd te worden. Dit levert een besparing van 20%-25% op bij de productie van technische sneeuw.
Sneeuw maken: technische sneeuw is de toekomst
De eisen van de wintersporters liggen een stuk hoger dan 20 jaar geleden, er gaan meer mensen op wintersport en door klimaatverandering valt er minder sneeuw. De oplossing hiervoor is technische sneeuw. We noemen dit ook wel kunstsneeuw, maar dat is feitelijk onjuist. De sneeuw is precies hetzelfde als die uit de lucht komt vallen, alleen dan gemaakt door een sneeuwkanon of -lans.
De samenstelling is precies gelijk, en wordt gemaakt van (drink)water. Daar waar ´s winters de skiërs juichend van de pistes glijden, grazen ´s zomers immers de koeien. Als de sneeuw in het voorjaar smelt, dan gaat het water vanzelf terug in de kringloop.
En die sneeuwkanonnen zie ik overal staan tijdens een rondje snowboarden door de SkiWelt. Geen wonder, want in het gebied staan maar liefst 1800 sneeuwkanonnen en -lansen. In november wordt de eerste sneeuw geproduceerd, zodat er al een laagje ligt wanneer Vrouw Holle de eerste vlokken laat vallen. Water voor de sneeuw wordt verzameld in meer dan 15 spaarbekkens in het gebied, en worden op natuurlijke wijze gevuld, voornamelijk met regenwater.
Ook hier zit een bijzonder ingenieus systeem achter. Automatisch wordt er alleen sneeuw gemaakt als de omstandigheden optimaal zijn en het dus zo min mogelijk energie kost. En, helemaal high-tec: de technische medewerkers kunnen de sneeuwkanonnen gewoon vanuit hun luie stoel bedienen met een app op hun telefoon!
Met de trein op wintersport is peanuts
De meest duurzame manier om naar je wintersportbestemming te reizen is de trein. En laat de SkiWelt nou perfect bereikbaar zijn met de trein vanuit Nederland. Hopfgarten, Brixen im Thale en Westendorf hebben zelfs een station en de andere dorpen zijn in no-time bereikbaar vanaf Kufstein, Wörgl of St. Johann in Tirol.
Om treinreizen te promoten, heeft de SkiWelt een samenwerking met de Oostenrijke Spoorwegen ÖBB. Reis met NightJet zonder overstappen vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar de SkiWelt! Je reist ’s nachts en komt vroeg in de ochtend aan. Zo heb je ook nog eens een extra skidag!
Koop je treintickets via de website en een voucher voor een 3-, 4-, 5- of 6-daagse skipas is bij de treinprijs inbegrepen. De NightJet vertrekt iedere avond uit Amsterdam, maakt tussenstops in Utrecht, Arnhem en enkele Duitse steden en is tot 6 maanden vooraf te boeken. Vanuit de SkiWelt vertrekt de NightJet ook weer iedere avond naar Nederland. LET OP: de trein is razend populair, dus zorg dat je op tijd boekt!
Zo lokaal mogelijk is duurzaam
In de SkiWelt houden ze van authentiek. Dat zie je terug aan de hotels en pensions in Tiroler stijl, maar zeker ook in de berghutten onderweg. Vaak zijn ze nog steeds in de zomer in gebruik als boerderijen, wat bijdraagt aan de sfeer.
Maar dat niet alleen. De meeste gerechten zijn lokaal, vaak zelfs gemaakt van ingrediënten van de eigen boerderij. En als dat niet lukt, dan zijn ze toch zeker afkomstig uit de regio.
Skibussen en elektrische auto’s
Of je nu met de trein bent gekomen, of de auto op vakantie lekker wil laten staan: de skibus is gratis bij je skipas! Bovendien neemt het aantal wintersporters toe dat met de elektrische auto op vakantie gaat. Hier speelt het gebied op in met steeds meer laadstations voor elektrische auto’s.
In Hopfgarten kun je tijdens het skiën je auto gratis opladen op vijf BMW-laadstations in de parkeergarage bij het gondelstation. Ook in Scheffau kan dat. In de parkeergarage bevinden zich twee oplaadpunten voor elektrische auto’s. Als je hier een dagkaart koopt, krijg je daar een code bij geleverd waarmee je je elektrische auto kunt opladen.
Nog meer duurzaamheid
SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental blijft werken aan nieuwe ontwikkelingen. Zo zijn verschillende gondelbanen voorzien van warmteterugwinningsinstallaties, waarbij de vrijgekomen warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de gondelstations en aanliggende winkels en toiletfaciliteiten.
Ook bijzonder: al in 1998 werd een bergmeer voor wateropslag aangelegd voor de besneeuwing in Westendorf. Dit meertje werd als een van de eerste spaarbekkens van Oostenrijk zo natuurlijk ingericht, dat veel bezoekers denken dat de Kreuzjöchlsee een natuurlijk bergmeer is. De afgelopen jaren zijn er ook weer enkele nieuwe meren bijgekomen in Hochbrixen en in Westendorf. Zo wordt de SkiWelt steeds meer zelfvoorzienend.
Lees meer over SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental
En, ben jij al wel eens in de SkiWelt geweest? Het is een heerlijk skigebied met maar liefst 275 kilometer piste, 80 gondels en skiliften en 81 gezellige berghutten in het gebied. Het is één van de makkelijkst en snelst bereikbare skigebieden voor Nederlanders.
Meer lezen over SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental
Snowboarder, kilometervreter én koffie-in-de-zon-addict. Oostenrijk is voor mij het onbetwiste #1 wintersportland, al zoek ik als reporter van Snowrepublic de mooiste alternatieve bestemmingen voor je uit.