Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Vorige week was ik, reporter Ilse op uitnodiging van Zwitserland Toerisme in Adelboden om het prachtige skigebied Adelboden – Lenk te ontdekken. Er stonden onwijs toffe activiteiten op het programma, zo gingen we niet alleen skiën, maar ook schommelen op een Giant Swing én slapen in een iglo! Wil je weten hoe dat was? Lees dan snel verder.

Waar ligt het?

Adelboden, de meesten kennen het waarschijnlijk van de World Cup die er jaarlijks plaatsvindt in januari. Maar waar ligt het nou eigenlijk? Het dorp Adelboden ligt in Zwitserland, om precies te zijn op 1353 meter hoogte in Berner Oberland. Het heeft een lange historie als het gaat om wintersport. De Engelsen ontdekten Abelboden in 1901 en al in 1903 werden hier de eerste skiwedstrijden georganiseerd, met inmiddels een jaarlijks terugkerende wereldbeker die bekend staat om de zéér steile en uitdagende finish.

Hoe kom je er?

Adelboden ligt op slechts 861 kilometer van Utrecht. Je zou er dus heen kunnen rijden. Maar, het is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer! Je kunt in Amsterdam, Utrecht en Arnhem in de internationale trein stappen richting Basel. Vanaf Basel hoef je nog maar één trein en één bus te nemen om vervolgens uit te stappen in hartje centrum. Een duurzame en comfortabele oplossing. Bijkomend voordeel is dat het Zwitserse landschap zich ook nog eens uitstekend leent voor treinreizen en je onderweg genoeg moois te zien hebt, een echte aanrader dus.

Het skigebied

Skigebied Adelboden-Lenk heeft in totaal meer dan 200 kilometer aan pistes waarvan ongeveer 185 kilometer aaneengesloten is. Eigenlijk bestaat het gebied uit zes deelgebieden waar je met één skipas terecht kunt. Om een goed beeld te krijgen van het gebied moet er dan ook eerst begonnen worden met een beschrijving van die deelgebieden.

Met name de eerste twee deelgebieden Adelboden-Lenk in combinatie met Silleren-Chuenisbärgli lenen zich perfect voor een aantal dagen skiplezier. Deze gebieden zijn aan elkaar verbonden en samen goed voor ongeveer 180 kilometer aan pistes. De andere gebieden zijn leuk als je op zoek bent naar afwisseling of naar andere activiteiten zoals ijsklimmen en rodelen.

Pistekaart Adelboden – Lenk

1. Adelboden – Lenk

Het hoofdgebied en aangesloten met het deelgebied Silleren-Chuenisbärgli. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier hun hart ophalen met het uitgebreide aanbod aan blauwe, rode en zwarte pistes. Ook vind je hier funparks en adventure slopes. Je kunt hier terecht voor 85 kilometer aan aaneengesloten pistes. Vanuit Adelboden gaat er een korte cabinelift vanaf station Oey die je meeneemt naar de start van de Bergläger waarna je helemaal tot de top kunt blijven zitten.

2. Silleren-Chuenisbärgli

Te bereiken met dezelfde lift echter kun je nu blijven zitten tot het middenstation. Vanuit daar kun je overstappen naar de lift richting de Chuenisbärgli. Met 34 pistekilometers is de bekendste piste natuurlijk de World Cup piste nummer 80 die op de Chuenisbärgli plaatsvindt. Maar ook het Audi Skicross Park Aebi en de Swisscom Skimovie Tanzboden in Silleren zijn een bezoekje waard! In dit laatste park kun je je laten filmen terwijl je aan het slalommen bent. Bekijk én download de film later via de website! Mocht je alleen in deelgebied Silleren-Chuenisbärgli willen skiën, het is mogelijk om een skipas voor alleen dit gedeelte te kopen.

3. Tschentenalp

Ook dit gebied is te bereiken vanuit Adelboden. Je neemt dan alleen een andere lift, de gondel met 3 kleurige cabines vertrekt vanuit het centrum van Adelboden naast de kerk. In zes minuutjes ben je boven en heb je een adembenemend uitzicht op het dorp en de toppen. Je kunt hier terecht voor 7.5 aan pistekilometers, met name perfect voor beginners. Ook freeriders kunnen hier terecht met 2.5 kilometer aan routes. Maar er is meer. Het is een waar rodelparadijs, er zijn hier vier verschillende routes te vinden met een totaal van 14 kilometer. Daarnaast vind je hier de Giant Swing. Een schommel op hoogte. Kortom, de Tschentenalp is echt een bezoekje waard.

4. Engstligenalp

Dit gebied is te bereiken door een skibus of je auto te nemen naar het dalstation Unter dem Birg. Ten zuiden van Adelboden. Het hoogteplateau en beschermd natuurgebied ligt op 2000 meter hoogte. Het dalstation alleen al ligt spectaculair aan de voet van een enorme rotswand en bevroren watervallen. Boven bij het bergstation lijk je wel in een andere wereld terecht gekomen te zijn. Het is een enorme witte vlakte, met uitzicht op hoge bergen.

Toch heeft het gebied nog 17 kilometer om te skiën met zowel rode, blauwe als zwarte pistes. Kinderen kunnen terecht in Globi’s kinderland. Maar er zijn hier meer winterse activiteiten te doen: je kunt hier ook terecht voor snowtubing, winterwandelen, ijsklimmen op de watervallen én voor fonduen en slapen in een iglo.

5. Elsigen-Metsch

Een gezinsvriendelijk winterparadijs met uitzicht op de Thunersee en de imposante Niesenketen. Dankzij de parken SnowKidsPark en SnowParkCRAZY is dit gebied een asbolute gezinstip. Daarnaast kunnen ook wandelaars en rodelaars hier terecht. Dit gebied bereik je door een skibus te nemen en is goed voor 32 kilometer aan pistes.

6. Betelberg

De Betelberg in Lenk biedt zo’n 45 pistekilometers en biedt dan ook voor ieder wat wils. Hoogtepunt hier is de zeven kilometer lange Tschuggenpiste, een parel voor sportieve skiërs. Meet je snelheid op de snelheidsmeetbaan of oefen je tricks op de Audi Skicross Gold Park

Top4-skipas voor afwisseling in vier skigebieden!

Mocht je nou op zoek zijn naar nog meer skiplezier? Dat is nu mogelijk met de Top4-skipas! Deze skipas geeft toegang tot de vier grootste skigebieden in Berner Oberland. Adelboden-Lenk, Gstaad, Jungfrau Ski Regio en Meiringen-Hasliberg zijn allemaal inbegrepen in deze skipas die het hele winterseizoen te gebruiken is. Meer informatie vind je hier.

Mijn ervaring van het skigebied Adelboden – Lenk

We komen aan in het donker dus als ik ’s ochtends het gordijntje van ons prachtige hotel The Cambrian openschuif lijkt het wel alsof ik een cadeautje uitpak. Bergen, sneeuw én de zon die opkomt en voor prachtige kleuren zorgt. Ik kan niet wachten om de pistes op te gaan. We worden opgewacht door onze Nederlandse gids Marieke, die inmiddels al jaren in Zwitserland haar thuis heeft gevonden.

We beginnen met een korte cabinelift in het dorp die ons naar de start van de Bergläger bengt. Voorheen was deze lift er nog niet en moest dit stukje altijd te voet afgelegd worden. Nou kun je je vast voorstellen dat afdalen nog niet zo’n ramp is. Maar stijgen op skischoenen is geen pretje. De cabinelift ‘Bergläger’ is een erg lange lift met meerdere stations. Wij gaan helemaal naar boven, naar bergstation Sillerenbühl. Vanaf dit punt is er keuze genoeg en bevinden we ons aan de start van onze skidag.

Een rustig en vriendelijk gebied

Het is even wennen maar al snel glijden we soepel van de pistes af. Wat meteen opvalt zijn de rustige pistes en liften. Marieke legt uit dat dit deels komt door de weidsheid van het gebied, waardoor iedereen meteen een andere kant op kan. We kunnen vrijwel meteen terecht in de lift en hoeven nergens in de rij te staan. Nou zijn wij er in een relatief rustige periode, maar ook in de vakanties zijn de wachtrijen niet langer dan vijf minuten.

Waar andere gebieden in Zwitserland nogal eens bekend staan om de jetset, is hier alles gemoedelijk en ongedwongen. Iedereen is ontzettend vriendelijk en er wordt her en der regelmatig een praatje aangeknoopt. We skiën klakkeloos achter onze gids aan die ons de mooie plekjes laat zien. Een echte aanrader is het bergstation de Lavey. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de bergtoppen. Ook het bergstation Metschstand is een aanrader, vanaf hier nemen de paragliders een sprong in het diepe. Je kunt ze bijna aanraken zo dichtbij zijn ze.

Genoeg aanbod voor kinderen

De pistes zijn breed en de kwaliteit is uitstekend, niet voor niets zijn er al een aantal onderscheidingen gewonnen voor het onderhouden van de pistes. Met prachtige uitzichten is het heerlijk om hier te skiën. Voor de lunch zijn er genoeg plekjes om te eten waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Wil je zeker zijn van een plekje, kom dan wel na 12 uur. Hiervoor gaan alle Zwitsers eten en is er kans dat het vol is.

Ook voor kinderen heeft het skigebied genoeg te bieden zoals funparks en funslopes en blauwe pistes. In het gebied Adelboden-Lenk vind je zelfs één van de langste funslopes van Zwitserland. De funslope Bühlberg garandeert plezier en spectakel. Race door de bochten, sjees door een tunneltje en geef een high five aan bewoner Slopy. Neem dan de stoeltjeslift Bühlberg-Hahnenmoos en doe het gewoon nog een keer!

Het kinderland in Geils is overzichtelijk met verschillende onderdelen. Zo vind je er een slalom, een buckelpiste, een aantal funpark onderdelen en een blauwe afdaling. En dat allemaal in het klein zodat alles aangeleerd kan worden. Maar er is ook aan ouders gedacht, er bevindt zich een restaurant onderaan het kinderland waar ouders een drankje kunnen doen en uitzicht hebben op de kinderen. Wat ook leuk is voor kinderen is de Vogellisi piste tussen Hahnenmoos en Geils. Op deze piste vind je acht leuke speelelementen.

Denk aan een handje die je onderweg een high five kunt geven, een plateau die als je erover heen gaat een muziekje afspeelt en een soort van enorme triangel die je met je skistok muziek kunt laten spelen. Enorm leuk! De skileraren in het gebied zijn duitstalig en hebben allemaal een spoedcursus Nederlands gevolgd. De basiswoorden om les te geven kennen ze dus allemaal!

Ook voor freestylers heeft het gebied aanbod. Met het Gran Masta park aan de Hahnenmoos pas heeft het gebied Adelboden – Lenk één van de grootste en meest diverse snowparks van Zwitserland. Je vindt hier meer dan 30 elementen en het is geschikt voor jong en oud, voor professionals en beginners, snowboarders en skiërs, iedereen kan hier terecht!

Dalafdaling

We eindigen de dag met de prachtige dalafdaling naar het dorp Adelboden. Deze afdaling voert helemaal langs een beekje met aan weerszijden besneeuwde bomen en rotswanden. Het is soms lastig om de aandacht bij het skiën te houden omdat de omgeving zo mooi is. Na 6.5 kilometer af te dalen komen we weer aan bij het dalstation. Van mij had de piste nog wel wat langer mogen duren!

Op naar de Tschentenalp

Dag twee kan beginnen met een bezoekje aan de Giant Swing op de Tschentenalp zo staat er in het programma. Als ik de plaatjes opzoek dan ben ik meteen overtuigd. Hier wil ik naar toe. Het is nog even spannend of het weer het toelaat maar als ik ’s ochtends naar buiten kijk is alle twijfel verdwenen. Er staat een strakblauwe lucht met zon ons op te wachten. Na het uitgebreide ontbijt van het hotel verlaat ik de warme lobby en stap ik de koude lucht in.

Het is nog -9 en dat is goed te voelen. We lopen naar het dalstation vlakbij de kerk en nemen hier de leuke gekleurde liften. Dit zijn 3 gondelliften die als het ware aan elkaar zitten en achter elkaar gaan. Goed om te weten, deze gondel gaat elk kwartier vanaf 9 uur ’s ochtends. Het dorpje onder ons wordt steeds kleiner en de besneeuwde daken verdwijnen steeds verder.

Eenmaal boven stappen we uit in een waar winterparadijs. Het uitzicht is magnifiek, maar ook de pistes liggen er op het oog top bij. We hebben meteen zicht op een klein kinderland waar zich een lopende band en een slalom bevindt. Ook valt meteen de sleeverhuur op. De Tschentenalp is immers een ware juweel voor sleeërs. Je kunt hier verschillende sleetjes huren, skibocks, snoocs, airboards maar ook de ‘gewone’ houten slee met kinderzitje. Helaas hebben wij geen tijd om te sleeën anders had ik zeker één van de routes uitgeprobeerd.

Schommelen op de Giant Swing

Hierna lopen we naar de schommel. De schommel bevindt zich op 1925 meter hoogte. Het is even zoeken maar uiteindelijk weten we de juiste plaatjes te schieten. Wát een gaaf resultaat zeg!

De truc is om de foto van onder te nemen, zonder het plateau erop te zetten waar de schommel op staat. Op die manier lijkt het net alsof je in de lucht vliegt boven de bergen uit!

De zwarte World Cup afdaling

Na de schommel nemen we de gondel naar beneden en kleden we ons om voor een nieuw dagje op de pistes Adelboden-Lenk. Hoogtepunt van de dag is de bekende zwarte World Cup piste 80. Deze piste geldt als als het moeilijkste parcours van de reuzenslalom. Het is met 1430 meter niet een enorm lange piste, maar wel een steile met een maximale hellingsgraad van 60%! Als ik bovenaan in het starthuisje sta moet ik dan ook wel even slikken. Dit ziet er wel erg steil uit. Een deel van de groep kiest ervoor om de blauwe of rode piste te pakken die om de zwarte heen slingert.

Ik besluit echter de zwarte piste te trotseren en doe in mijn hoofd net alsof ik meedoe aan de wereldbeker. Op het eind zijn er twee venijnige bochten die nog verdraaid lastig blijken te zijn. Eenmaal beneden kan ik niet anders dan trots zijn dat het me is gelukt. Hierna besluiten we de piste nog tweemaal te nemen. Vanaf nu ga ik de wedstrijden in januari zeker op tv volgen. Eens kijken hoe de echte professionals dit doen.

Op naar de Engstligenalp voor een overnachting in een iglo

Vanaf het dalstation nemen we de bus naar Unter dem Birg. Het dalstation vanaf waar de Engstligenalp lift gaat. De koffers met spullen en skispullen blijven beneden, we nemen alleen het broodnodige mee richting het bergstation. En dat is best veel, we gaan namelijk fonduen én overnachten in een iglo! Daarover lees je hier meer!!

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer