Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Reisschrijvers in de spotlights: Bastiaan van der Staay

Door Edwin Hagenouw

Reisschrijvers Media publiceert een aantal sterk groeiende online reismagazines, waarvan Snowrepublic (sinds 2008) en Mountainreporters (sinds 2017) de belangrijkste zijn. De verhalen en artikelen worden geschreven door een gepassioneerd team reisschrijvers, meestal gebaseerd op onze ervaringen tijdens de ruim honderd reizen die we jaarlijks maken. Het team bestaat uit een mix van schrijvers, fotografen en reizigers van alle leeftijden. De gemiddelde leeftijd van zowel onze reporters als onze lezers ligt rond de 40 jaar.

Vanaf december 2018 kun je, afwisselend op Snowrepublic en Mountainreporters, een interview lezen met een van onze reisschrijvers

Vanaf december 2018 kun je, afwisselend op Snowrepublic en Mountainreporters, een interview lezen met een van onze reisschrijvers. Vandaag in de spotlights: Bastiaan van der Staay, een gepassioneerd skiër en sportman en sinds 2017 actief voor Snowrepublic.

Vertel in het kort iets over jezelf en de passies in je leven

Na het behalen van mijn VWO diploma heb ik heel kort overwogen me zelf tijdelijk als skileraar in Frankrijk te vestigen. Dat ging helaas niet door en via via ben ik in reiswereld en nadien in de reclamewereld terecht gekomen. Nu ben ik al ruim 30 jaar actief als account verantwoordelijke bij verschillende bureaus.

Op mijn 11e ben ik in aanraking gekomen met skiën, onze eerste familie wintersport. Ik was meteen hooked, en hoe. De eerste klassenavond in de brugklas was bij iemand die onderaan de skibaan in Ubbergen (bij Nijmegen) woonde. Ik moest en zou erop en nadat ik mezelf op de wc had opgesloten werd het licht aangedaan en heb ik mijn eerste stappen gezet op de kunstskibaan. Daarna ging het snel: vanaf mijn twaalfde ben ik gaan wedstrijdskiën en was ik 5 van de 7 dagen op de skibaan te vinden. Alle vakanties gingen vanaf toen naar de sneeuw of in elk geval vaak naar de bergen. Het gezin is groot dus een skicarrière in de sneeuw zat er niet in, maar toch ben ik een paar keer Nederlands kampioen op de baan geworden.

Vanaf mijn 13e ook bijna 10 jaar in een wintersport speciaalzaak gewerkt om mijn spulletjes bij elkaar te verdienen.

Bastiaan

Na een pauze van 25 jaar (qua wedstrijdskiën dan) ben ik vijf jaar geleden weer volop begonnen. Dat betekende opnieuw leren skiën (carve techniek in slalom en reuzenslalom) en weer mee doen aan zoveel mogelijk wedstrijden. Geen kunstbaan meer, maar alleen sneeuw tot en met FIS Master wedstrijden in de alpen.

Hoe lang schrijf je al voor Mountainreporters/Snowrepublic en welke reizen heb je gemaakt als reporter voor ons?

Begonnen bij Snowrepublic in 2017, en later is daar Mountainreporters bij gekomen. Ik heb een bijna full time baan dus nog niet zo heel veel reizen kunnen maken maar er waren er wel een paar hele mooie bij. De skisafari in Dolomieten en toerskiën in Slovenië hebben indruk gemaakt.

Wat is het meest bijzondere wat je op je reizen hebt meegemaakt?

De totale stilte en ongereptheid van het National Park Triglav in Slovenië.

Vogel Ski Centre Slovenië

Welke tegenslagen heb je gehad en hoe ben je daarmee omgegaan?

Voor mijn reis naar de Catalaanse Pyreneeën had ik me voorgenomen veel te gaan filmen, met name de aanloop naar het evenement (De Ultra Pirineus) maar mijn bagage was weg. En kwam ruim anderhalve dag later pas weer bij me. Dat was als reporter erg onhandig en betekende dus heel veel filmen op telefoon in plaats van met mijn camera’s. Nieuwe shirtjes, onderbroeken en sokken kopen met de zeer aardige begeleiders van de PR afdeling. Dat was dan wel weer erg leuk.

Van welke reizen heb je het meest genoten en waarom?

Dat zijn twee om zeer uiteenlopende redenen: 1. Dolomti Super ski-safari, elke dag in een ander hotel en skiënd en gedeeltelijk zelfs met je skischoenen aan in de trein van de ene naar de andere plaats. 2. Het natuurschoon van Slovenië.

Welke foto’s die je hebt gemaakt tijdens je reizen wil je ons laten zien?

Wat zijn de top 3 bestemmingen op de je bucketlist?

Oregon of Utah (USA), Hokkaido (Japan), Kirgizië (of een andere Oost Europese helikopter-ski bestemming)

Welke handige reistips / outdoortips heb je?

Zorg voor een echt goed rugzakje, eentje met vel kleine vakjes die ook echt past. Voor wandelen skiën en alles wat er tussenin zit. Echt goed waterdichte schoenen zijn natuurlijk onontbeerlijk voor echte outdoor- en wintersportliefhebbers.

Wat neem je altijd mee tijdens je reizen?

Powerbanks, telefoon, camera en een hoofdlamp

Wat is je volgende bestemming, wat ga je daar doen en met wie?

Zwitserland, Laax en Mürren. Eerst skigebied verkennen en LAAX Open verslaan en daarna zelf meedoen aan een van de oudste nog bestaande skiwedstrijden: Das Inferno Rennen (langlauf, reuzenslalom en afdaling). Met skimaatjes van Progress Ski.

Laax

Waar kunnen we je vinden online (website/social media)?

FB/Insta/web: skithebucketlist.nl

Meer interviews

Lees hier ook de interviews met onze reporters Saskia, Maaike, Ilse, Karin, Matthijs, Hans, Marloes en Tammy.

(Visited 234 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer