Reisschrijver in de spotlights: Saskia Smulders

Door Edwin Hagenouw

Reisschrijvers Media publiceert een aantal sterk groeiende online reismagazines, waarvan Snowrepublic (sinds 2008) en Mountainreporters (sinds 2017) de belangrijkste zijn. De verhalen en artikelen worden geschreven door een gepassioneerd team reisschrijvers, meestal gebaseerd op onze ervaringen tijdens de ruim honderd reizen die we jaarlijks maken. Het team bestaat uit een mix van schrijvers, fotografen en reizigers van alle leeftijden. De gemiddelde leeftijd van zowel onze reporters als onze lezers ligt rond de 40 jaar.

Vanaf vandaag kun je, afwisselend op Snowrepublic en Mountainreporters, een interview lezen met een van onze reisschrijvers

Vanaf vandaag kun je, afwisselend op Snowrepublic en Mountainreporters, een interview lezen met een van onze reisschrijvers. We trappen vanzelfsprekend af met Saskia Smulders. Zij is als fotograaf en schrijver al sinds de start van Snowrepublic aan ons verbonden.

Niederhorn, Zwitserland. Foto: Saskia Smulders

Leuk dat jij deze serie interviews wil starten Saskia. Kun je onze lezers iets over jezelf en de passies in je leven vertellen?

In het dagelijkse leven werk ik als Key Accountmanager bij een Marketing Research bureau. Ik woon in het prachtige en idyllische Den Bosch. Die stad inspireert me voor het maken van prachtige foto’s, één van mijn grote passies. Daarnaast hou ik (te) veel van lekker eten en drinken; iets wat in Den Bosch ook prima kan. Naast fotograferen zijn natuurlijk wintersporten en snowboarden mijn grote passies. Oh, ja ik hou ook van een gezellige après-ski!

Hoe lang schrijf je al voor Snowrepublic en welke reizen heb je gemaakt als reporter voor ons?

Ik schrijf al vanaf het begin van het ontstaan van Snowrepublic, nu zo’n tien jaar geleden, voor Snowrepublic. Ik ben er één jaar, vanwege persoonlijke omstandigheden, tussenuit geweest. Ik hou ervan om interessante artikelen te schrijven en vooral bovenop het wintersportnieuws te zitten.

Tijdens een prachtige Snowrepublic reis in Zwitserland. Foto: Saskia Smulders

Voor Snowrepublic ben ik al in diverse wintersportgebieden in Frankrijk, Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Tsjechië en Polen geweest.

Wat is het meest bijzondere dat je op je reizen hebt meegemaakt?

Dat was -tot nu toe- toch wel de reis naar Zweden een aantal jaar geleden. Daar heb ik kennis gemaakt met dit prachtige land waar ik stiekem wel een beetje verliefd op ben geworden. Ik heb er natuurlijk gesnowboard, maar ook paardgereden (óók al een passie van mij) door de sneeuw en er ouderwets op de schaats gestaan op één van de prachtige meren van Zweden. Maar het meest bijzondere van deze reis was wel dat we gingen kamperen in de Zweedse wildernis. Dat ging vooraf door een ellenlange wandeling op van die sneeuwschoenen (je weet wel van die tennisrackets onder je voeten). Nee, ik sliep niet op een camping. Maar het was gewoon een plekje zoeken voor je tent, een tafel uitgraven en dat was ‘t. ’s Nachts naar het toilet? Jammer dan, die is er niet. Dus doe het maar in de buitenlucht. Je tandenpoetsen? Nee, kan ook niet. Neem maar een hap sneeuw. En koud dat het was…..Maar absoluut onvergetelijk!

In Serre Chevalier mocht ik plaatsnemen in een heuse pistenbully en zélf dat enorme gevaarte besturen

 Een andere activiteit die me bijgebleven is in Serre Chevalier, Frankrijk. Daar mocht ik plaatsnemen in een heuse pistenbully en zélf dat enorme gevaarte besturen. Super spannend, maar wel écht kicken!

Wat zijn de mooiste foto’s die je hebt gemaakt tijdens je reizen?

Dit zijn foto’s van de fantastische zonsondergang die ik begin van 2018 meemaakte in Zwitserland, bovenop de Niederhorn. Ik heb nog nooit zo’n prachtige zonsondergang meegemaakt.

Zonsondergang boven de Niederhorn in Zwitserland. Foto: Saskia Smulders

Wat zijn de top 3 bestemmingen van je bucket list?

  1. Lapland: ik wil dolgraag het noorderlicht zien en fotograferen
  2. Verenigde Staten: snowboarden in de VS lijkt me fantastisch
  3. Kirgizië: daar schijn je ook geweldig te kunnen wintersporten. Dit combineren met een ritje te paard lijkt me onvergetelijk.

Welke handige reistips heb je voor onze lezers?

Ik raap altijd ruim van tevoren mijn spullen bij elkaar. De avond voordat ik ga inpakken werkt voor mij niet. Zo heb ik voldoende tijd om te overdenken wat ik allemaal mee moet nemen. Ik vergeet daardoor praktisch nooit is. Daarnaast rol ik mijn kleding op; dat zorgt ervoor dat je kleding minder snel kreukt en je kunt daardoor efficiënter je koffer inpakken.

Wat neem je áltijd mee op je reizen?

  • Mijn camera
  • Warme sokken (ik heb ’t vrij snel koud)
  • Opladers (duh!)

Wat is je volgende reisbestemming?

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik al drie bestemmingen gepland heb voor het komende wintersportseizoen. Allereerst ga ik in januari 2019 naar Noorwegen waar ik me enorm op verheug. Snowboarden en skiën, maar ook huskytochten en misschien wel een sneeuwscootertocht. Ik kijk daar enorm naar uit. In februari ga ik nog een paar dagen naar Villach, in de regio Karinthië en gelegen op het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië. Een voor mij relatief onbekend gebied; ik ben enorm benieuwd hoe het daar is.

Allereerst ga ik in januari 2019 naar Noorwegen waar ik me enorm op verheug. Snowboarden en skiën, maar ook huskytochten en misschien wel een sneeuwscootertocht

In maart ga ik traditioneel met mijn jongere zus naar Serfaus. Altijd in dezelfde week. Inmiddels kennen we het prachtige gebied van Serfaus-Fiss-Ladis op ons duimpje. We houden er ook van om na het skiën een roseetje te drinken en een biertje tijdens de après-ski in de George.

Waar kunnen we jou nog meer vinden on-line?

Wil je meer zien van mijn fotografie? Kijk dan op www.saskiasmuldersfotografie.nl

Niederhorn, Zwitserland. Foto: Saskia Smulders

Dank je wel Saskia, voor dit allereerste vraaggesprek in een lange serie interviews met onze reporters. Ik wens je nog veel mooie en inspirerende (Snowrepublic) reizen toe en ik geniet na al die jaren nog steeds enorm van je verfrissende artikelen en verhalen.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer