Recordhoeveelheid sneeuw in de Alpen kan voor grote problemen zorgen

Door: Saskia Smulders

Het is eind mei en in de Alpen is het nog steeds winter. Sterker nog: de winter blijft nog wel even en gaat zorgen voor nóg meer sneeuw. Een lagedrukgebied dat zich boven Duitsland bevindt zorgt voor zeer vochtige lucht die richting de Alpen wordt gestuwd. Dit lagedrukgebied zorgt voor de aanvoer van zeer veel nattigheid in de vorm van regen én sneeuw boven de 2000 meter. De verwachte hoeveelheid is zo groot dat het voor grote problemen kan gaan zorgen.

Anderhalve meter sneeuw verwacht

Lokaal kan er wel meer dan 100 liter per vierkante meter vallen, aldus weerman Lander van Tricht (@landervantricht) van de Belgische site HLN.be. Dat betekent ook dat op sommige plekken wel anderhalve meter sneeuw kan vallen. Deze hoeveelheden zijn uitzonderlijk en kunnen voor grote problemen zorgen zoals modderstromen, overstromingen en lawines.

Verwachte gecumuleerde hoeveelheid neerslag. De delen die lichtgrijs en paars gekleurd zijn verwachten de grootste hoeveelheden | Foto: WXcharts

In het Oostenrijkse Vent kwam vandaag al een rotslawine naar beneden. De weg blijft voorlopig nog versperd.

Rotslawine in het Oostenrijkse Vent | Foto: Tirol.orf.at
Meerdere grote rotsblokken blokkeren de weg in Vent (L240) | Foto: Tirol.orf.at

Veel waarschuwingen

De diverse weerdiensten waarschuwen al volop voor het komende, slechte weer die voor hoogwater zullen zorgen. Zoals die van het Duitse wetteronline. Maar ook voor Oostenrijk en Zwitserland zullen te maken krijgen met hoogwater en overstromingen.

Voorwaarschuwing voor Duitsland | Foto: Wetteronline.de

Hochkar opende om gratis te kunnen skiën

De hoeveelheden sneeuw zorgden er voor dat een aantal Oostenrijkse gebieden nog even de deuren openenden, zoals in Hochkar, Dachstein-West en Turracher Höhe. Op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, ligt momenteel meer dan 6 meter sneeuw!

Bron: HLN.be | Hoofdfoto: Saskia Smulders

(Visited 1.025 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.