Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Rechtszaak Nederlandse snowboarder na dodelijk ongeval op de piste

Door Edwin Hagenouw

In Oostenrijk staat vandaag een twintigjarige Nederlandse snowboarder voor de rechter vanwege een ski-ongeluk dat hij een jaar geleden had. Tijdens de laatste afdaling van zijn vakantie kwam hij in botsing met een Oostenrijkse vrouw. Zij overleed korte tijd later. De Nederlander wordt vervolgd voor dood door schuld.

Drie seconden

Of hij schuldig wordt bevonden, ligt volgens zijn advocaat Stephan Wijnkamp onder meer aan wat er in de drie seconden vóór het ongeluk gebeurde en of hij de vrouw toen heeft kunnen zien. “Die seconden zijn cruciaal. Had hij haar toen gezien, dan had hij haar moeten ontwijken. Anders is hij nalatig geweest.” De advocaat van de jongen noemt dat in deze zaak lastig te bewijzen, want er zouden geen getuigen zijn.

rechtzaak
Pisteregels moeten bekend zijn bij iedereen die de piste op gaat.

Ook is het de vraag onder welke hoek het ongeval heeft plaatsgevonden, omdat dat duidelijkheid kan geven over de richting waarin beiden zich over de piste bewogen. Skiede de vrouw bijvoorbeeld voor de snowboarder naar beneden, of stak ze over? Voor zulke zaken zijn pisteregels, vastgelegd door de internationale skifederatie FIS en de Oostenrijkse Raad voor Alpine Veiligheid.

In die regels staat onder meer wie er wanneer voorrang heeft, hoe in te halen en in te voegen, waar je wel en niet stil mag staan, waar je mag lopen en wat je moet doen na een ongeluk.

Reconstructie

In Oostenrijk wordt een skiongeluk hetzelfde afgehandeld als een verkeersongeluk. Wijnkamp: “Er komt politie bij, de officier van justitie kijkt ernaar en er vindt een reconstructie plaats. Soms nog op de dag van de zitting. Ook vandaag kan het nog zijn dat we de piste opgaan om een en ander te reconstrueren. De rechter heeft duidelijk aangegeven dat we ski’s en snowboard mee moesten nemen.”

Volgens Philip de Koningh van de Vereniging Van Ski- en Sneeuwsportleraren verschilt het per skischool of er op de piste aandacht is voor de FIS-regels. Vooral de factor tijd speelt een rol. Als je een week de tijd hebt om een groep te begeleiden, kun je er meer aandacht aan besteden.

Bron: NOS.nl

(Visited 1.149 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer