ADVERTENTIE

Bij de naam cholera denk je nou niet bepaald meteen aan een lekker gerecht. En tóch is het dat wel.  Dit gerecht is ontstaan in Wallis in de tijd dat de Cholera-epidemie haar hoogtij vierde. Hoe zit dat?

HET ONTSTAAN VAN DE WALLISER CHOLERA

Rond het jaar 1830 brak ook in het Zwitserse Wallis de heftige Cholera-epidemie uit. Mensen durfden hun huis niet meer uit, bang om besmet te raken met deze vreselijke ziekte. Maar er moest natuurlijk wel gegeten worden! Men kookte daarom met de ingrediënten die ze op voorraad hadden of uit hun eigen tuin konden halen. Dit waren destijds voornamelijk aardappelen, uien, prei, appels of peren. Soms was er ook nog wat kaas of gedroogd spek in huis, de extra’tjes die dit gerecht nóg lekkerder maakten. De Wallisser Cholera werd geboren en het gerecht wordt tegenwoordig nog steeds in vele gezinnen in Wallis met plezier gegeten. Wat zeg ik?! Het staat zelfs op de kaart in de Wallisser skigebieden en wat ons betreft, niet onterecht. Het recept gaat sinds 1830 over van generatie op generatie en tijdens onze recente trip naar de Aletsch Arena hebben wij de Cholera uiteraard geprobeerd. Kolere, wat was dit lekker!

<de tekst gaat verder onder de foto>
cholera
Cholera met een frisse salade en een lekker glaasje Johannisberg van de Bettmeralp | Credits: Hans Verweij

BASISRECEPT CHOLERA

Wil je de Cholera zelf eens maken? Dat kan met onderstaand basisrecept. Schroom niet om eens rond te neuzen in je voorraadkast en ander lekkers toe te voegen. De variatiemogelijkheden op dit recept zijn eindeloos!

INGREDIËNTEN voor 4 personen

DEEG
300 gram bloem
1 theelepel zout
110 gram koude roomboter
1,5 deciliter water

VULLING
1 eetlepel roomboter
500 gram gekookte aardappels
500 gram prei
500 gram in ringen gesneden uien
300 gram geraspte Gruyère kaas
4 appels of peren (of 2 om 2)
1 ei
zout
peper
nootmuskaat

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng het bloem met het zout en de in blokjes gesneden roomboter met je blote (gewassen!) handen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg daarna het water toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Laat dit vervolgens, afgedekt met een schone theedoek, een uur rusten op een droge en warme plek in huis.

Snijd daarna de prei en ui in dunne schijfjes en laat wat boter in een pan smelten. Voeg hier de prei en de uien aan toe en laat deze hier kort in smoren. Let op: De prei en de uien moeten wel hun bite behouden dus niet te lang!

Schil de appels en/of de peren, verwijder de klokhuizen en snij ze in dunne schijfjes. Snijd ook plakjes van de gekookte aardappelen.

BOUW NET ZOLANG DOOR TOTDAT DE SCHIJFJES OP ZIJN

Rol ongeveer 2/3 van het deeg uit met een deegroller en bekleed hiermee een springvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg daarna de vulling laagje voor laagje op het deeg. Begin bijvoorbeeld eerst met een laagje aardappelschijfjes en leg daar dan een laagje prei/uien en appels/peren bovenop. Tussen elk laagje door kan je naar smaak wat peper, zout en nootmuskaat toevoegen. Bouw net zolang door totdat de schijfjes aardappel, prei/ui en appels/peren op zijn en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.

Rol daarna de rest van het deeg uit totdat je een deksel kan maken die net zo groot is als de springvorm. Rol de opstaande rand deeg voorzichtig over de vulling en sluit het geheel af met de uitgerolde deegdeksel. Bestrijk de deksel tenslotte met wat eigeel en zet de cholera in het midden van de voorverwarmde oven.

Na 45 minuten is je Walliser Cholera klaar en kan je gaan genieten. Eet smakelijk!

<de tekst gaat verder onder de foto>
cholera
Krijg de kolere! Dat is lekker | Credits: Thiery Thielemans

SERVEERTIP

De Wallisser Cholera smaakt heerlijk met een verse salade en een glaasje Wallisser wijn zoals de Johannisberg van de Bettmeralp.

VARIATIETIP

Voeg ook eens uitgebakken spekjes toe aan het mengsel van prei en ui of gebruik plakjes banaan in plaats van appels en peren. Het zal je smaakpapillen versteld doen staan!

Lees meer over eten en drinken tijdens de wintersport

ADVERTENTIE
Voigt Travel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here