Wintersport recept: Sneeuweieren, als winters nagerecht

Door Thiery Thielemans

Ben je helemaal in de ban van sneeuw en gek op lekker culinair bezig zijn in de keuken? Dan moet je dit nagerecht uit de traditionele Franse keuken zeker eens gaan maken. In Frankrijk wordt dit hemels gerecht Oeufs à la Neige genoemd en in Engeland staat het bekend als Floating Island. Door het garen van eiwitschuim in een kokende massa ontstaat er een gare meringue bol die drijft in zoete saus. Een heerlijk recept voor een feestelijk en hemels nagerecht!

INGREDIËNTEN (voor 4 personen)

Voor de sneeuweieren:
4 eiwitten
125 gram fijne kristalsuiker
500 ml volle melk
500 ml water

Voor de vanillesaus:
3 eidooiers
50 gram fijne kristalsuiker
1 vanillestokje
150 ml volle melk
10 gram maizena

Voor de garnering:
100 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels water

nagerecht
We werken bij dit recept met fijne kristalsuiker © Pixabay

BEREIDINGSWIJZE

We gaan eerst aan de slag met het maken van de vanillesaus. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg er voorzichtig met een scherp mespuntje uit. Breng daarna in een pan de volle melk samen met de suiker, het vanillemerg en het overgebleven vanillestokje aan de kook. Roer ondertussen de eidooiers samen met de maizena in een kom. Wanneer de melk kookt, verwijder je het overgebleven vanillestokje en zet je het vuur laag. Giet 1/3 van het warme melkmengsel bij de eidooiers met maizena en roer dit door. Daarna doe je dit mengsel terug in de pan bij de rest van het melkmengsel. Roer het geheel goed door elkaar en gaar de vanillesaus op laag vuur totdat er een dikke massa ontstaat. Regelmatig doorroeren en op laag vuur laten staan!

nagerecht
Een vanillestokje is onmisbaar in de vanillesaus! © Pixabay

Omdat de garnering wat af moet koelen, ga je daarna alvast aan de slag met het maken van de garnering. Doe het water samen met de suiker in een pannetje en roer dit totdat er een mooi mengsel is ontstaan. Giet dit mengsel daarna op een bakvel om het af te laten koelen. Zodra het is afgekoeld kan je hier kleine gekarameliseerde stukjes van breken die je later als garnering op je sneeuweieren plaatst.

nagerecht
Sneeuweieren maar dan anders © JP.it

Hierna zijn de sneeuweieren aan de beurt. Doe de melk samen met het water in een pan en breng dit aan de kook. Klop ondertussen de eiwitten tot een luchtig geheel en voeg de suiker toe. Klop de eiwitten vervolgens net zolang totdat er stijve pieken ontstaan. Kookt je melk/water mengsel ondertussen? Zet het vuur dan uit. Pak vervolgens een ijsknijper en maak deze even goed koud onder de koude kraan. Met deze koude ijsknijper knijp je vervolgens bollen van het eiwitschuim. Laat deze bollen voorzichtig in het warme melk/water mengsel glijden en laat ze er één minuut inzitten per bol. Herhaal het maken van de bollen eiwitschuim tot het eiwitschuim op is.

TIJD OM DE GLAZEN TE GAAN VULLEN

Wanneer de minuut om is, haal je de eiwitbol weer uit het mengsel en doe je ze één voor één in de vier glazen die je als eerder klaar hebt gezet. Afhankelijk van de grootte van je ijsknijper zal je op twee à drie eiwitbollen per glas uitkomen. Wanneer de eiwitbollen allemaal in de glazen zitten, schep je er voorzichtig de warme vanillesaus overheen. Garneer het geheel daarna met de stukjes karamel en smullen maar; Je zelfgemaakte sneeuweieren zijn klaar!

VARIATIETIP

In plaats van gekarameliseerde suiker kan je ook kiezen voor een topping van geschaafde chocolade, speculaaskruimels, kaneelsuiker, klein gesneden stukjes fruit zoals ananas of perzik of geroosterde en geschaafde amandelen.

SIMPEL EN FEESTELIJK NAGERECHT

Met de sneeuweieren uit de Franse keuken tover je in een mum van tijd een feestelijk nagerecht op tafel en je gasten zullen versteld staan van jouw culinaire kunsten!

© Hoofdfoto: France Gourmandises

Lees hier ook: zo maak je de lekkerste Kaiserschmarrn


(Visited 1.100 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.