
Ben je helemaal in de ban van sneeuw en gek op lekker culinair bezig zijn in de keuken? Dan moet je dit nagerecht uit de traditionele Franse keuken zeker eens gaan maken. In Frankrijk wordt dit hemels gerecht Oeufs à la Neige genoemd en in Engeland staat het bekend als Floating Island. Door het garen van eiwitschuim in een kokende massa ontstaat er een gare meringue bol die drijft in zoete saus. Een heerlijk recept voor een feestelijk en hemels nagerecht!
INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
Voor de sneeuweieren:
4 eiwitten
125 gram fijne kristalsuiker
500 ml volle melk
500 ml water
Voor de vanillesaus:
3 eidooiers
50 gram fijne kristalsuiker
1 vanillestokje
150 ml volle melk
10 gram maizena
Voor de garnering:
100 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels water
BEREIDINGSWIJZE
We gaan eerst aan de slag met het maken van de vanillesaus. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg er voorzichtig met een scherp mespuntje uit. Breng daarna in een pan de volle melk samen met de suiker, het vanillemerg en het overgebleven vanillestokje aan de kook. Roer ondertussen de eidooiers samen met de maizena in een kom.
Wanneer de melk kookt, verwijder je het overgebleven vanillestokje en zet je het vuur laag. Giet 1/3 van het warme melkmengsel bij de eidooiers met maizena en roer dit door. Daarna doe je dit mengsel terug in de pan bij de rest van het melkmengsel. Roer het geheel goed door elkaar en gaar de vanillesaus op laag vuur totdat er een dikke massa ontstaat. Regelmatig doorroeren en op laag vuur laten staan!
Omdat de garnering wat af moet koelen, ga je daarna alvast aan de slag met het maken van de garnering. Doe het water samen met de suiker in een pannetje en roer dit totdat er een mooi mengsel is ontstaan. Giet dit mengsel daarna op een bakvel om het af te laten koelen. Zodra het is afgekoeld kan je hier kleine gekarameliseerde stukjes van breken die je later als garnering op je sneeuweieren plaatst.
Hierna zijn de sneeuweieren aan de beurt. Doe de melk samen met het water in een pan en breng dit aan de kook. Klop ondertussen de eiwitten tot een luchtig geheel en voeg de suiker toe. Klop de eiwitten vervolgens net zolang totdat er stijve pieken ontstaan. Kookt je melk/water mengsel ondertussen? Zet het vuur dan uit. Pak vervolgens een ijsknijper en maak deze even goed koud onder de koude kraan.
Met deze koude ijsknijper knijp je vervolgens bollen van het eiwitschuim. Laat deze bollen voorzichtig in het warme melk/water mengsel glijden en laat ze er één minuut inzitten per bol. Herhaal het maken van de bollen eiwitschuim tot het eiwitschuim op is.
TIJD OM DE GLAZEN TE GAAN VULLEN
Wanneer de minuut om is, haal je de eiwitbol weer uit het mengsel en doe je ze één voor één in de vier glazen die je als eerder klaar hebt gezet. Afhankelijk van de grootte van je ijsknijper zal je op twee à drie eiwitbollen per glas uitkomen. Wanneer de eiwitbollen allemaal in de glazen zitten, schep je er voorzichtig de warme vanillesaus overheen. Garneer het geheel daarna met de stukjes karamel en smullen maar; Je zelfgemaakte sneeuweieren zijn klaar!
VARIATIETIP
In plaats van gekarameliseerde suiker kan je ook kiezen voor een topping van geschaafde chocolade, speculaaskruimels, kaneelsuiker, klein gesneden stukjes fruit zoals ananas of perzik of geroosterde en geschaafde amandelen.
SIMPEL EN FEESTELIJK NAGERECHT
Met de sneeuweieren uit de Franse keuken tover je in een mum van tijd een feestelijk nagerecht op tafel en je gasten zullen versteld staan van jouw culinaire kunsten!
© Hoofdfoto: France Gourmandises
Lees hier ook: zo maak je de lekkerste Kaiserschmarrn

Naast de liefde voor mijn gezin, mijn foodtruckbedrijf en schrijven in de breedste zin van het woord heb ik ook een enorme liefde voor alles wat met wintersport, skiën en sneeuw te maken heeft. Op snowrepublic.nl neem ik je graag mee in mijn persoonlijke belevingswereld op het gebied van al het moois dat de besneeuwde bergen ons te bieden hebben!
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer
Wintersport in Scandinavië
Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer
REISVERSLAG | Waarom SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental zo'n geweldig skigebied is
Waanzinnig, lente-skiën in Sölden ziet er zo uit!
Gewonde wandelaar gered door in de gondel te hijsen
REISVERSLAG wintersport | Wij willen terug naar Obertauern!
FOTOVERSLAG | De mooiste foto's uit Les Deux Alpes
FOTOVERSLAG - Twee skiresorts in vijf dagen in de Franse Alpen
REISVERSLAG | Duurzaam op wintersport? Het kan in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
“Koning van de piste” | Een reisverslag over adrenaline-verhogende activiteiten in de Franse Alpen
CORONA UPDATE | Oostenrijk voert 3G en mondkapjes (binnen) weer in
Wintersport in Zweden
Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer
Uitgelichte artikelen
Review Julbo Quickshift Reactive skibril
Op Italiaanse skisafari in La Thuile en Courmayeur
REISVERSLAG | Lenteskiën? Top sneeuw gegarandeerd in Les 2 Alpes!
FOTOVERSLAG | De mooiste foto's uit Les Deux Alpes
Formidabel lenteskiën in Nendaz in Les 4 Vallées!
Wintersport in Scandinavië
Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer
Wintersport in Zweden
Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer
De winter in Trentino geeft je vleugels
Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer