Even helemaal wat anders: maak je eigen pretzels
Toen ik een keer in Tsjechië was, kregen we in een restaurant in plaats van een mandje met stokbrood met kruidenboter een mandje met pretzels. Je kent ze vast wel. Ze lijken op krakelingen en worden in de vorm van een knoop gebakken. Met name de Duitsers, Oostenrijkers, Zwitsers, Amerikanen en Oost-Europeanen zijn er gek op.
In Amerika eten ze de pretzels uit de hand en gewoon op straat, in de wintersportlanden zijn ze te bestellen als snack bij een grote pul bier en bij de vele Oktoberfeesten zijn ze niet weg te denken. Dan heten ze overigens geen pretzel maar brezel. Maar waar komt de pretzel nu eigenlijk vandaan en hoe maak je ze zelf? Ik zocht het voor jullie uit!
AMEN
De pretzels zijn al in de vroege Middeleeuwen in Europa bedacht door een stel monniken. Binnen de christelijke kerk kreeg de pretzel een religieuze betekenis toebedeeld vanwege de vorm. Met enige fantasie zou je er namelijk twee biddende handen in kunnen zien. De drie gaten zouden staan voor de Heilige Drie Eenheid, de vader – de zoon – en de heilige geest. Juist ook daarom zie je pretzels tegenwoordig vaak nog op christelijke feestdagen op vele tafels en buffetten verschijnen.
Pas in de 18e eeuw werden de pretzels vanuit Europa naar Amerika gebracht. Het verhaal gaat dat dit gebeurde door de Pennsylvania Dutch; een groep immigranten uit Duitsland en Zwitserland. Zij maakten vanuit een fabriekje in Pennsylvanië de snack en distribueerden deze vervolgens naar andere delen van Amerika. De pretzel werd hierdoor ook daar een geliefde lekkernij. Men is trots op de pretzels!
In de wintersportgebieden van Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Slovenië, Polen en Tsjechië zie de pretzels vaak ietwat verscholen aan een houten stok hangen bij bergrestaurants. Ze zijn niet duur en heerlijk bij een pul bier of koude cola na een lekker dagje skiën. Hou je ook van lekker snacken thuis op de bank? Koop dan eens niet die bekende zak chips maar maak je eigen pretzels met behulp van onderstaand recept waarmee je 10 pretzels in één keer bakt.
BENODIGDHEDEN
- 1 ei
- 300 gram tarwemeel
- 1 dl handwarm water
- 10 gram droge gist
- 1/2 eetlepel suiker
- grove zoutkorrels
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 200 graden. Los daarna het gist op in het water en voeg de suiker en de bloem toe. Kneed vervolgens het geheel in 8 minuten tot een elastisch deeg en zet de kom daarna een half uurtje weg, bedekt met een schone theedoek of plastic folie, zodat het deeg kan rijzen. Na een half uur kneedt je het deeg nog één keer door en verdeel je het in 10 gelijke bolletjes.
Rol daarna van ieder bolletje lange dunne slierten van ongeveer 30 centimeter lang. Van deze slierten ga je daarna de drie-handen-vorm maken en dit doe je als volgt: Leg een sliert deeg eerst in een U-vorm en draai daarna de uiteinden een hele slag om elkaar heen waarna je ze naar beneden vouwt om de bocht van de U vast te zetten.
Als het goed is, heeft de krakeling nu drie ongeveer gelijke gaten. Dit is het symbool van de Heilige Drie Eenheid. Leg je pretzels op een bakplaat en bestrijk ze één voor één met het geklutste ei. Strooi daarna over iedere pretzel grove zoutkorrels en druk deze zachtjes in het deeg. Laat de pretzels nog even tien minuten staan om ‘uit te rusten’ en bak ze daarna in twaalf minuten gaar in de oven. De pretzels zijn prima koud te eten maar warm zijn ze het allerlekkerst!
VARIATIETIP Vervang de grove zoutkorrels eens door kaneel of chocoladehagel om zo je eigen zoete pretzels te bakken. En ben je doller op de hartige variant? Uitgebakken spekjes zijn ook een heerlijke vervanger voor de grove zoutkorrels!
Lees meer over eten en drinken tijdens de wintersport
Naast de liefde voor mijn gezin, mijn foodtruckbedrijf en schrijven in de breedste zin van het woord heb ik ook een enorme liefde voor alles wat met wintersport, skiën en sneeuw te maken heeft. Op snowrepublic.nl neem ik je graag mee in mijn persoonlijke belevingswereld op het gebied van al het moois dat de besneeuwde bergen ons te bieden hebben!