RECEPT: Paté des Oeufs et Bacon (gehaktbrood met ei en spek)

Met de paasdagen voor de deur en de wintersport in mijn hoofd kan een heerlijk recept met ei en afkomstig uit een wintersportland natuurlijk niet uitblijven. Daarom deel ik graag dit traditionele Franse recept van Paté des Oeufs et Bacon met jullie. Het is een echte blikvanger bij de paasbrunch!
INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
5 grote gekookte eieren
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel gehakte peterselie
700 gram rundergehakt
100 gram gesnipperde ontbijtspek
200 gram plakjes ontbijtspek
1 in stukjes gesneden ui
2 teentjes gesnipperde knoflook of 1 eetlepel knoflookpasta
2 eetlepels kerrie
2 rauwe eieren
100 gram crème fraîche
2 eetlepels bloem
zout en peper
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de roomboter in een koekenpan smelten en fruit daarin de gesnipperde ui en ontbijtspek. Doe het vervolgens in een grote kom en voeg het gehakt, de knoflook, kerrie, zure room, rauwe eieren, crème fraîche, wat peper en zout, de peterselie en bloem toe. Meng het geheel totdat er een stevige gemengde massa ontstaat. Bekleed daarna een bakblik of tulbandvorm met de plakjes ontbijtspek. Zorg er voor dat de ontbijtspek de hele binnenkant bedekt en dat het ontbijtspek boven de vorm uitkomt.
<de bereidingswijze gaat verder onder de foto>
Leg vervolgens op de met ontbijtspek bedekte bodem een laagje van het gehaktmengsel. Leg vervolgens de 5 gekookte eieren bovenop het gehaktmengsel in de bakvorm.
<de bereidingswijze gaat verder onder de foto>
Vul daarna de springvorm met het resterende gehakt en dek de bovenkant af met de nog overgebleven plakjes ontbijtspek. Vouw daarna de overhangende stukjes ontbijtspek naar binnen zodat het geheel wordt afgesloten.
<de bereidingswijze gaat verder onder de foto>
Dek de vorm af met aluminiumfolie en prik hier voorzichtig wat kleine gaatjes in zodat de lucht en damp kan ontsnappen tijdens het bakproces in de oven. Vul daarna de bakplaat met een bodempje water of gebruik een braadslede die je vult met water. Zet hierin de springvorm en bak het geheel in 75 minuten af in de voorverwarmde oven. Als de baktijd er op zit, laat je de springvorm met het gehaktbrood even afkoelen op de aanrecht en zet het daarna voor minimaal 12 uur in de koelkast zodat de Paté des Oeufs et Bacon verder kan verstevigen. Na 12 uur in de koeling stort je het gehaktbrood voorzichtig op een plank. Snijd daarna met een scherp mes plakken van circa 2 centimeter en… smullen maar!
<onder de foto vind je nog wat leuke variatietips!>
VARIATIETIPS
In plaats van gehakt kan je ook reepjes gerookte kipfilet gebruiken of stukjes rauwe kipfilet. Voor een extra speciale smaak en voor de kaasliefhebbers onder ons is het toevoegen van 150 gram geraspte belegen kaas ook een erg smakelijke variatie!
Lees meer over eten en drinken tijdens de wintersport
Naast de liefde voor mijn gezin, mijn foodtruckbedrijf en schrijven in de breedste zin van het woord heb ik ook een enorme liefde voor alles wat met wintersport, skiën en sneeuw te maken heeft. Op snowrepublic.nl neem ik je graag mee in mijn persoonlijke belevingswereld op het gebied van al het moois dat de besneeuwde bergen ons te bieden hebben!